Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 28

Referendumas nevyks: parašai nesurinkti, VRK nepratęsė rinkimo termino

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį vakare susirinkusi į posėdį paskelbė, jog referendumo iniciatoriams dėl Seimo paleidimo nepavyko surinkti reikiamo parašų kiekio. Taip pat komisija atmetė prašymą pratęsti parašų rinkimo terminą dar mėnesiui.
Į VRK grįžo apie 6,7 tūkstančio iš 10 tūkstančių parašų rinkimo lapų.
Į VRK grįžo apie 6,7 tūkstančio iš 10 tūkstančių parašų rinkimo lapų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip po posėdžio naujienų portalui 15min.lt sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, pirminis skaičiavimas parodė, jog iniciatyvinei grupei pavyko surinkti iki 226 tūkst. piliečių parašų. Tai – beveik ketvirtadaliu mažesnis, nei reikiamas 300 tūkst. parašų skaičius.

„Suskaičiavome žymiai mažesnį skaičių, todėl referendumo iniciatyva atmetama. Netikrinome, jie ten geri, ar negeri – gal kažkas ir du kartus pasirašė, todėl gali būti, kad tas skaičius dar mažės“, – sakė Z.Vaigauskas.

Suskaičiavome žymiai mažesnį skaičių, todėl referendumo iniciatyva atmetama, – sakė Z.Vaigauskas.VRK taip pat atsisakė pratęsti parašų rinkimo terminą vienam mėnesiui, kaip to prašė parašus dėl referendumo rinkę iniciatoriai. „Nėra jokio teisinio pagrindo pratęsti. Įstatymas numato, kad galima pratęsti (parašų rinkimą), jei ten yra nedidelis skaičius parašų netinkamų. Jei trūksta pusės procento parašų, tada galima 15 dienų terminą pridėti. Dabar trūkstamų parašų skaičius ypatingai didelis, 24,4 procento trūksta“, – teigė VRK pirmininkas.

Kreipsis į teismą

Referendumo iniciatyvinės grupės koordinatorius, Naujosios sąjungos pirmininkas Artūras Paulauskas teigė ketinąs kreiptis į teismą dėl to, kad parašų rinkėjams buvo keliami papildomi reikalavimai – pildyti tarnybinę informaciją ant parašų rinkimo lapų. „VRK prigalvojo visokių papildomų reikalavimų tame lape parašų rinkimo. Tarnybinės informacijos pildymas užėmė gana daug laiko, atimdamas iš to pagrindinį laiką trijų mėnesių rinkimo ir mes manome, kad jie čia viršijo įgaliojimus, nustatydami papildomus reikalavimus. Kadangi tai atėmė laiko parašų rinkimui tiesioginiam, mes reikalausime pratęsti. Nežinau, kaip teismas pažiūrės, bet skųsime“, – 15min.lt kalbėjo A.Paulauskas.

Taip pat jis teigė, jog parašų rinkėjams buvo trukdoma dirbti viešose vietose – ši aplinkybė taip pat buvo paminėta VRK pateiktame prašyme pratęsti parašų rinkimo terminą. Anot A.Paulausko, kai kurios valstybinės įstaigos išvijo parašų rinkėjus ne tik iš savo patalpų, bet ir iš greta esančių aikštelių, kai kuriais atvejais buvo kviečiama policija. „Buvo apsunkintas rinkimas, nes žmogus gatvėje nesinešioja paso, o tose įstaigose žmonės dažniausiai su pasais ir vaikšto“, – pastebėjo pašnekovas.

Naujosios sąjungos inicijuoto referendumo parašų rinkimui terminas baigėsi pirmadienį. Referendume būtų siūloma Konstituciją papildyti nuostata, kad šalies prezidentas 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių reikalavimu gali skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius