Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 19

Referendumo iniciatoriai: „To reikia, nes „užkniso“ krizė“

Trečiadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turėtų priimti galutinį sprendimą dėl referendumo, kuriuo siekiama sušaukti pirmalaikius rinkimus bei keisti Konstitucijos straipsnius taip, kad ateityje referendumus rengti būtų paprasčiau.
Rinkimai
Rinkimai

Leisti surengti referendumą komisijos prašo „piliečių iniciatyvinė grupė“, dokumentą pasirašė 41 asmuo. Prašymas išskirtas į tris dalis.

Pirmoje prašoma sušaukti pirmalaikius Seimo rinkimus. Antroje – keisti Konstitucijos 9 straipsnį ir jame numatyti, kad referendumą būtų galima skelbti, jei to reikalauja ne mažiau, nei 100 tūkst. rinkėjų, o ne 300 tūkst. piliečių, kaip yra dabar. Taip pat siūloma 9 Konstitucijos straipsnį papildyti galimybe referendumą skelbti ir atskirame šalies administraciniame vienete (pvz., apskrityje, rajone), to galėtų reikalauti 10 proc. to administracinio vieneto piliečių, turinčių rinkimų teisę. Be to, norima papildyti 58 Konstitucijos straipsnį, numatant galimybę pirmalaikius rinkimus skelbti, jei to reikalauja Lietuvos piliečiai referendumu. Rinkimai turėtų būti sušaukti per 3 mėn. nuo tokio referendumo.

Trečioje dalyje siūloma keisti Referendumo įstatymą ir jame numatyti, kad referendumas būtų laikomas įvykusiu, jei jame dalyvavo daugiau nei 40 proc. rinkėjų, o ne 50 proc., kaip yra dabar.

Tiki sėkme

Vienas projekto iniciatorių, Lietuvos piliečiu prisistatantis Ričardas Dovidauskas naujienų portalui 15min.lt teigė manąs, kad VRK neleis į referendumą įtraukti siūlymo sušaukti pirmalaikius rinkimus, nes tai nėra numatyta Konstitucijoje. „Jei sulauksime neigiamo atsakymo, kreipsimės į Konstitucinį Teismą. Dabar numatyta, kad tokie klausimai turėtų būti sprendžiami patariamuoju referendumu. Tačiau juk pats Seimas „nepasileis“. Dėl privalomojo referendumo šiam klausimui nėra numatytas Konstitucijos reguliavimas“, – aiškino R.Dovidauskas.

Jis teigė tikįs, kad dėl Konstitucijos ir Rinkimų įstatymo pakeitimų VRK turėtų leisti rengti referendumą. „Parašams rinkti turėsime tris mėnesius. Darbo daug, 300 tūkst. parašų, matysime, kaip renkasi. Parašus rinks apie 1 tūkst. žmonių. Žmonės nori pasirašyti, nori permainų. Manau, surinksime“, – entuziastingai kalbėjo R.Dovidauskas.

VRK duomenimis, toks referendumas Lietuvai kainuotų apie 18 mln. Lt. R.Dovidauskas tikino, kad referendumą jie norėjo surengti kartu su prezidento ar europarlamento rinkimais, tačiau, anot jo, „reikalą stabdė VRK“. „Referendumo prašėme dar kovo mėnesį, bet VRK vis atidėliojo klausimą. Kai buvo balsavimas, vienas VRK narys tiesiog išėjo iš salės – kad nebebūtų kvorumo. Po kurio laiko jis dar pravėrė duris, pamatė, kad mes dar kalbamės, ir vėl pabėgo. Akivaizdus vilkinimas buvo“, - tikino R.Dovidauskas. Jo nuomone, šis klausimas buvo vilkinamas todėl, kad rengiant referendumą su prezidento rinkimais jis galėjo ir pavykti – į jį būtų atėję daugiau nei 50 proc. rinkėjų – o tai, jo žodžiais, „būtų kažkam nenaudinga“.

Krizė „užkniso“, tvarkos nėra

Paklaustas, koks referendumo tikslas ir ką tai pakeistų, R.Dovidauskas aiškino, jog valdžia dirba neatsakingai, po rinkimų užmiršta piliečius. „Užkniso visokios krizės, ką valdžia daro, nesąmonės... Kas iš to, kad atėjo Valinskas – nieko jis nepadarė. Laikas žmonėms pamąstyti“, – teigė vienas referendumo iniciatorių.

Anot jo, jei rengti referendumus būtų lengviau ir jei referendumu būtų galima sušaukti išankstinius rinkimus, valdžia „bijotų žmonių ir elgtųsi atsakingiau“. „Gal būtų daugiau partijų, atsirastų kitų žmonių, lyderių... Nes dabartiniai nieko nepadaro, – teigė R.Dovidauskas. – Valdžia liktų valdžiai, bet būtų daugiau kontrolės žmonėms.“

Pašnekovas teigė, kad „mini-referendumas“ apskrityje ar rajone padėtų žmonėms kontroliuoti vietos valdžią. „Pavyzdžiui, yra planas Vilniuje statyti atliekų deginimo gamyklą. Žmonės nori sustabdyti, bet negali nieko padaryti. Referendumu jie galėtų, pavyzdžiui, pasiūlyti kitą vietą“, – teigė R.Dovidauskas.

Tai, kad pirmuoju numeriu šiame sąraše įrašytas Pensininkų partijos pirmininkas Vytautas Jurgis Kadžys, R.Dovidauskas aiškino paprastai: „Tai, Kadžys norėjo pirmas būt, ir įrašėm... Pas mus čia maždaug pusė „pensininkų“, ir pusė „jaunimo“. Siūlymą teikiam kaip piliečiai.“

Sprendimą, ar leisti rengti tokį referendumą, VRK turėtų priimti trečiadienį popiet. Gavę VRK „palaiminimą“, prašymo iniciatoriai turės per tris mėnesius surinkti bent 300 tūkst. rinkimo teisę turinčių Lietuvos piliečių parašų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius