-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 07

Reformos kaina – mokamas gydymas

Vasarotojai nustemba, kad pašlijus sveikatai Palangoje tenka mokėti už kurorte teikiamas gydymo paslaugas. Medikų atsakymas trumpas - tokia sveikatos reformos kaina.
Todėl Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistai liepos 8 – rugpjūčio 13 dienomis paplūdimiuose mokys poilsiautojus.
Vasarotojai nustemba, kad pašlijus sveikatai Palangoje tenka mokėti už kurorte teikiamas gydymo paslaugas. / "15min" nuotr.

Vilnietė Rūta, kurios atžala į akis prisibėrė smėlio, kreipėsi į savivaldybės polikliniką, esančią pačiame kurorto centre. Tačiau registratūroje vilnietei buvo paaiškinta, kad poliklinikoje pagalbos ji nesulauks, nes šioje įstaigoje nėra akių ligų gydytojo. Moteriai buvo pasiūlyta kreiptis į gretimame pastate esantį privatų okulisto kabinetą. Ten vilnietė už konsultaciją sumokėjo 25 litus. Konsultavusi gydytoja išrašė vaistų receptą ir patarė kreiptis į šalia esančią vaistinę. Vaistinėje moteris paklojo dar 21 litą už vaistus.

"Man negaila tų pinigų, Vilniuje vien už vizitą pas gydytoją privačiame kabinete būčiau paklojusi triskart daugiau. Tačiau stebina Palangoje galiojanti tvarka, kodėl aš, socialiai apdrausta ir mokesčius mokanti pilietė, turiu mokėti už pirmąją pagalbą?" - stebėjosi Rūta.

"Okulisto mes negalime turėti, nes tai jau - antrinio lygio specialistas, - LŽ paaiškino Palangos poliklinikos darbuotoja Brigita. - Tačiau vilnietės atvejis - ne vienintelis. Tokių iš kitų miestų vasaroti atvažiavusių ir persišaldžiusių ar nesunkiai susižeidusių piliečių į mūsų įstaigą kiekvieną vasarą nemažai kreipiasi. Vieni nori, kad suleistume vaistų, kitiems po maudynių suskaudo ausį, tretiems pakilo temperatūra. Tačiau, pagal sveikatos reformos nuostatas, mes turime teikti tik pirminio lygio medicinos paslaugas, o skubios pagalbos - ne. Tad jei piliečiai nėra prirašyti prie mūsų įstaigos, jiems už konsultacijas tenka mokėti. Tai išgirdus, daugeliui nustoja skaudėti galvą arba išsyk nukrenta temperatūra. Tačiau jei žmogus rimtai susižeidžia, jam reikia kviesti greitąją pagalbą."

Greitosios medicinos pagalbos paslaugas Palangoje teikia Vytauto gatvės gale esantis Jūrininkų ligoninės Palangos sveikatos priežiūros centras. "Jei žmogus ateina tik čiaudantis arba nežymiai karščiuojantis, jis už konsultacijas ir gydymo paslaugas privalo sumokėti, kadangi sveikatai ir gyvybei pavojus negresia", - LŽ sakė šios ligoninės gydytoja Laima Jablonskienė.

Tačiau sezono metu - liepos-rugpjūčio mėnesiais - ligoninėje budi net keturios medikų brigados. "Į mūsų įstaigą kreipiasi sumušti, supjaustyti, skendę asmenys. Jiems pagalbą, remdamiesi būtinosios pagalbos kodais, teikiame nemokamai. Jei įmanoma, ją suteikia mūsų specialistai. Jei reikia kvalifikuotesnio gydymo, vežame į Klaipėdą, - pasakojo gydytoja. - Per parą sulaukiama 35-47 iškvietimų, visai kaip didmiestyje, nes tuo metu Palangoje būna iki 200 tūkst. poilsiautojų."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius