Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 13

Reikalavimas paminklo Lukiškių aikštėje konkurso dalyviams – pateikite pažymą, kad nebendradarbiavote su KGB

Skulptoriai, norėję dalyvauti paminklo Vilniaus Lukiškių aikštėje konkurse, turėjo pateikti pažymą, kad nebendradarbiavo su KGB, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Lukiškių aikštė
Lukiškių aikštė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Užklijuotą voką su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro pažyma skulptoriai turėjo pristatyti konkurso rengėjams kartu su savo meniniais projektais.

Pažymos apie santykius su KGB ėjo prašyti net tie menininkai, kurie prieš 30 metų, kai Lietuva buvo okupuota, lankė darželį.

Genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojai patikino „Lietuvos rytą”, kad tai buvo vienintelis kartas, kai žmonės ėjo ir prašė pažymų, jog jie nebuvo pripažinti slapta bendradarbiavę su SSRS specialiosiomis tarnybomis. 

Menininkai jau pradėjo įtarinėti, kodėl kai kurie garsūs Lietuvos skulptoriai nedalyvauja konkurse: esą negalėjo gauti pažymos iš Genocido ir rezistencijos tyrimo centro.

Laisvės kovotojų paminklo konkursą rengusios Kultūros ministerijos nesulaikė net Viešųjų pirkimų tarnybos perspėjimas, kad reikalauti pažymos iš Genocido centro yra neteisėta. Viešųjų pirkimų tarnybos nuomone, reikalavimas pateikti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro pažymą, įrodančią, kad tiekėjas nėra pripažintas slapta bendradarbiavęs su buvusiomis SSRS specialiosiomis tarnybomis, nėra teisėtas, nebent perkančioji organizacija pagrįstų šio reikalavimo teisėtumą.

„Viešųjų pirkimų tarnyba yra nurodžiusi konkurso organizatoriams išbraukti šį reikalavimą iš skelbimo apie konkursą. Šio reikalavimo skelbime neliko, tačiau pirkimo dokumentuose jis atsirado prie reikalavimų „projektų rengimui, pateikimui, keitimui“, – sakė Viešųjų pirkimų tarnybos patarėja Aušra Pocienė.

Ministerijos vyriausioji specialistė Janina Krušinskaitė „Lietuvos rytui” parodė ankstesnės Vyriausybės posėdžio protokolą, kuriame numatyta neleisti dalyvauti konkurse asmenims, bendradarbiavusiems su KGB ir kitomis slaptosiomis tarnybomis.

Gavusi tokį pavedimą Kultūros ministerija į konkurso sąlygas įtraukė nuostatą, kad skulptoriai privalo pateikti pažymą iš Genocido centro.

Dailininkų sąjungos Vilniaus skulptorių sekcijos pirmininkas Rytas Belevičius įtaria, kad tam tikra grupė žmonių siekė, jog konkursą laimėtų jų kandidatas, ir tikėjosi tokiu būdu pašalinti konkurentus. Bet jiems nepavyko, nes visi skulptoriai gavo pažymas, kad nebendradarbiavo su KGB.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius