Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 24

Režisierius A.Matelis: Kultūros ministerija – ne karo grobis

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, kino režisierius ir prodiuseris Arūnas Matelis sako, kad kultūros ministerija – ne „karo grobis“, o kultūra peržengia politinius susitarimus.
Arūnas Matelis
Arūnas Matelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Atrodo, kultūros ministro postas, o kartu ir kultūra, dalies partijų ir politikų suvokiama tik kaip jiems atitekęs karo grobis ar sumedžioto šerno gabalas, lyg gyventume baudžiavos laikais, o ne 21–ojo amžiaus bendruomenėje, esančioje, kaip teigiame patys sau, Europos centre“, – išplatintame pranešime sako kūrėjas.

Pasak režisieriaus, tam, kad galėtų vadovauti Kultūros ministerijai, partijai neužtenka tik turėti tam tikrą skaičių Seimo narių.

„Tam būtina kompetencija ir gebėjimai, erudicija ir tolerancija bei buvimas bent šiokiu tokiu autoritetu šioje sferoje dirbantiems“, – sako A.Matelis.

Anot jo, „būtų sveika, kad politikai, balsavę už žvėriškus mokesčius kultūrai ir kūrėjams, tuo iš esmės pradėję kultūros naikinimą ir talentų emigraciją, galėtų tikėtis pretenduoti i šias pareigas tik ištaisę, ką pridirbo, ir bent leksiką naudodami tokią, kuri nedarytų gėdos“.

„Priešingu atveju pretendentas savo lūpomis geriausiai liudija prieš save kaip nekultūringą pretendentą į kultūros ministrus“, – sako jis.

„Nei aš, nei dešimtys tūkstančių kultūrą kuriančių ir skleidžiančių žmonių koalicijų sutarčių nepasirašinėjome ir nesutiksime būti politinių dalybų įkaitais. Jūsų sutartys galioja jums, bet ne kultūrai. Ši peržengia politinių susitarimų ribas. Kas jums priklauso – tai tik galimybė aukotis dėl krašto geroves, taip pat ir kultūros, ją puoselėti ir globoti, branginti ir auginti“, – pabrėžia A.Matelis.

Penktadienį garsiausi Lietuvos meno veikėjai taip pat platino pranešimus, teigdami, kad iš naujo kultūros ministro laukia kokybiško ministerijos atsinaujinimo, o pats ministras, anot jų, turi būti autoritetą kultūros visuomenėje ir kultūros politikos viziją turintis žmogus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius