Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 20

Rekordai Lietuvoje – ir patiklių vartotojų vilionėms (nuotraukos)

Šį rudenį kauniečius pagavo įvairių rekordų siekimo ir gerinimo virusas – toks įspūdis susidaro paskaičius pastarųjų dienų spaudą ar panaršius interneto portalus. Žongliravimas kamuoliu, didžiausias sportinis čiužinys, didžiausias koliažas iš elektroninių atliekų, apsikabinimų ir tūkstančių šviečiančių lazdelių, kuriomis apjuosta Laisvės alėja, rekordai – visi jie buvo pasiekti Kaune vos per porą savaičių.
Šiuo metu rekordai itin mėgstamas prekybos centrų rengiamas akcijas viešinančių viešųjų ryšių specialistų „arkliukas“.
Šiuo metu rekordai – itin mėgstamas prekybos centrų rengiamas akcijas viešinančių viešųjų ryšių specialistų koziris. Kauniečiai tikriausiai dar nepamiršo viename prekybos centrų Velykų proga pastatyto didžiausio Lietuvoje šokoladinio zuikio. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rekordų siekimą inicijuojantys verslininkai, įvairių organizacijų ir judėjimų atstovai neslepia, kad tai padeda pritraukti taip laukiamą žiniasklaidos dėmesį. Tuo metu Lietuvos rekordus fiksuojančios viešosios įstaigos „Factum“ atstovai atkreipia dėmesį, kad ne visi vadinamieji rekordai atitinka kriterijus, leidžiančius juos įrašyti į Lietuvos rekordų knygą. Dalis „rekordų“ tėra gerai apgalvota ryšių su visuomene akcija, skirta pritraukti tokių triukų gerai nesuprantantiems vartotojams.

Tuo dažniausiai naudojasi prekybos centrai, kitos verslo institucijos. Jie tikrai pradėjo rekordais žaisti ir netgi, sakyčiau, piktnaudžiauti. Dabar daromi rekordai iš tokių dalykų, kurie kartais kelia abejonių – ar tai tikrai gali būti fiksuojama kaip rekordas, – kalbėjo Lietuvos ryšių su visuomene specialistų sąjungos direktorė A.Počepovič.

„Asmeniškai aš dabar spaudoje pamačiusi pranešimą apie dar vieną rekordo siekimą praverčiu kitą puslapį, nes žinau, kad tai tik dar viena akcija-atrakcija, skirta vartotojams patraukti. Kiek pastebėjau, dabar tuo dažniausiai naudojasi prekybos centrai, kitos verslo institucijos. Jie tikrai pradėjo rekordais žaisti ir netgi, sakyčiau, piktnaudžiauti. Dabar daromi rekordai iš tokių dalykų, kurie kartais kelia abejonių – ar tai tikrai gali būti fiksuojama kaip rekordas“, – kalbėjo Lietuvos ryšių su visuomene specialistų sąjungos direktorė Agnė Počepovič.

Pašnekovė atkreipė dėmesįm, kad tokias akcijas rengiantys reklamos ir ryšių su visuomene specialistai naudojasi ne tik žmonių neišmanymu, bet ir nenoru gilintis į pateiktą informaciją.

„Neretai būna, kad rekordas, apie kurio siekimą skelbta, net nebūna užregistruojamas arba netinkamai tai padaroma (nedalyvauja naują rekordą ar senojo pagerinimą užregistruoti turinčios įstaigos „Factum“ atstovai – aut. past.). Tačiau skelbiama, kad rekordas pasiektas“, – kalbėjo A.Počepovič. Nors tai apgaulė, pašnekovės teigimu, toks prasižengimas dažniausiai gula tik ant akcijos organizatoriaus sąžinės.

Tikslas – žinomumas už Lietuvos ribų

Bendrovės, užsiimančios viešosios nuomonės ir rinkos tyrimais, vadovo ir šios srities eksperto Kęstučio Tarnausko nuomone, kai kurie Lietuvoje pasiekti rekordai stipriai prisideda prie šalies įvaizdžio gerinimo ir garsinimo visame pasaulyje.

„Pavyzdžiui, akcija „Darom“, kuri šiemet išsiskyrė mastu. Tai tikras įrodymas, kaip tendencingai ir užtikrintai einant viena linkme galima padaryti didelius darbus. Apie ekologijos akciją sužinojo ne tik Lietuva“, – kalbėjo K.Tarnauskas.

Pastaruoju metu Lietuvoje daugiausia siekiama rekordų, susijusių su masiškumu, dydžiu. Tačiau iki užsienio šalių lietuviams dar toli.

„Singapūre jau nieko nestebina masinės vestuvės. Mes to negalėtume padaryti. Bet kur galime, norim pasireikšti“, – kalbėjo kaunietis. Jo įsitikinimu, rekordų siekimas atskleidžia lietuvių norą tapti žinomiems už šalies ribų.

Aliaus Koroliovo nuotr./Čiužinio pristatymo ceremonijoje nepriklausomais arbitrais sutiko tapti olimpietė buriuotoja Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt, į renginį atsivežusi ir savo mažą sūnų, taip pat Kauno miesto vicemeras, aktyvaus gyvenimo būdo propaguotojas Stanislovas Buškevičius.
Aliaus Koroliovo nuotr./Kaune pristatytas didžiausias sportinis čiužinys

„Tikėtina, kad pranešimą su tokiu raktiniu žodžiu kaip „rekordas“ arba fraze „naujas rekordas“ pasiims užsienio naujienų agentūros, galų gale koks „Yahoo“. Siekiama, kad informaciją pasiimtų ne tik vietos, nacionaliniai laikraščiai, bet ir užsienio informacijos kanalai“, – kalbėjo K.Tarnauskas.

Tikisi naudos

„15min“ kalbinti įmonių ir organizacijų, inicijavusių naujus rekordus, atstovai neslėpė, jog džiaugtųsi, jei apie jų pasiektą rekordą informacija pasklistų ir už Lietuvos ribų. Vis dėlto, daugelio teigimu, pagrindinis jų taikinys – lietuviai.

Praėjusios savaitės pabaigoje didžiausio Lietuvoje (54 kv. metrų) sportinio čiužinio rekordą pasiekę kauniečiai VšĮ „Miegantys drambliai“ tvirtino iš anksto neplanavę, kad specialiai jiems pagamintas nestandartinis čiužinys taps rekordinis. Tačiau sužinoję, kad iki šiol tokio rekordo nėra užfiksuota, nusprendė jį pasiekti.

„Viskas įvyko neplanuotai: keitėme salėje čiužinį ir pajuokavo, kad miegantys drambliai miega ant didžiausio Lietuvoje čiužinio. Tada pradėjome domėtis, ar yra kokie nors čiužiniai registruoti, ir nieko neradome. Pasiektas rekordas padėjo įdomiau pradėti naują laipiojimo sezoną. Be to, tikime, kad tokia žinia gali padėti populiarinti laipiojimo sportą, kurio mėgėjų ir laukiame“, – sakė „Miegančių dramblių“ projektų vadovė Inga Lebrikaitė.

Žmogus-rekordas

Tuo, kad renginys, kuriame siekiama rekordo, labiau sudomina visuomenę, neabejojo ir kiti kalbinti rekordų siekėjai iš Kauno. Vienas tokių – floristas Modestas Vasiliauskas. Rekordinis Joninių vainikas, rekordinė suknelė iš margučių, centų – kaunietis tikriausiai geriausiai ir žinomas kaip įvairių netikėtų kūrinių, pretenduojančių ir tapusių rekordiniais, autorius. Tačiau tai, anot M.Vasiliausko, tik pliusas jo karjerai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Originali šukuosena
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Floristas M.Vasiliauskas su dar vienu, šįkart nerekordiniu, savo kūriniu.

„Visiems reikia reklamos. Atėję į renginius ir pamatę, kaip aš dirbu, arba išvydę nuotraukose mano kūrinius žmonės vėliau pateikia kitokių užsakymų. Be to, rengdamas rekordus eksperimentuoju, įgyju patirties, kuri praverčia vėliau“, – tikino kaunietis floristas.

Jis teigė turintis 10 užregistruotų ir dar maždaug 30 neregistruotų rekordų. Tačiau brangiausias – vienas pirmųjų – iš centų sukurta suknelė. Ši suknia įžymybe pavertė savo kūrėją ne tiek dėl unikalumo, kiek dėl skandalų, lydėjusių ne vienus metus. Suknele domėjosi Lietuvos bankas, vėliau ji buvo pavogta.

Kaip Lietuvoje registruojami rekordai?

Lietuvoje rekordai oficialiai fiksuojami jau 19 metų – nuo 1991-ųjų, kai buvo įkurta agentūra „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo, tačiau didžioji dalis lietuvių iki šiol nežino tvarkos, kaip ir kada gali būti registruojami nauji rekordai arba jau esamų pagerinimo rezultatai. Būtent dėl to šiuo metu atrodo, kad šalyje masiškai siekiama rekordų, nors iš tiesų tik dalis jų yra tikri.

Agentūros „Factum“ atstovai primena, kad Lietuvoje rekordai registruojami pagal taisykles, kurios atitinka Guinnesso pasaulio rekordų knygoje keliamus reikalavimus. Svarbiausia žinoti, kad rekordu gali tapti tik išmatuojamas pasiekimas (veiksmas, įvykis), objektas arba jų visuma, pranokstanti kitus tokio pat pobūdžio rezultatus.

Rekordas nusako tiek gyvų, tiek negyvų objektų ar reiškinių šiuo metu žinomas maksimalias ar minimalias ribas ir yra matuojamas mato vienetais arba pasikartojimų skaičiumi. Sritys, kuriose galima siekti rekordų, reglamentuojamos konkrečiomis papildomomis taisyklėmis. Jos detaliai pateikiamos „Factum“ interneto svetainėje www.rekordai.lt.

Be to, svarbu nepamiršti, kad rekordų fiksavimas negali būti spontaniškas veiksmas. Nusprendusieji pasiekti naują ar pagerinti jau užfiksuotą rekordą iš anksto privalo susisiekti su „Factum“ atstovais ir pasikviesti juos į numatytą rekordo siekimo vietą sutartu laiku. Beje, neretai rekordai iš karto nepasiekiami. Kartais užregistruojamas rekordas būna pasiektas, pavyzdžiui, iš trečio karto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius