2015 03 16

Remigijaus Šimašiaus komanda: realiausi kandidatai į vicemerus ir direktoriaus kėdę

Rinkimams pasibaigus ėmė aiškėti naujosios Vilniaus valdančiosios koalicijos kontūrai. Sostinės meru išrinktas Remigijus Šimašius prabilo apie penkių partijų bendradarbiavimą. Koalicijos ašimi turėtų tapti Liberalų sąjūdis ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Vicemero postas greičiausiai bus siūlomas ir socialdemokratams.
Linas Kvedaravičius, Arnoldas Burkovskis, Gintautas Paluckas ir Arvydas Sekmokas
Linas Kvedaravičius, Arnoldas Burkovskis, Gintautas Paluckas ir Arvydas Sekmokas / 15min.lt montažas

Premjeras Algirdas Butkevičius jau užsiminė, kad ir socialdemokratai sieks vicemero posto, jį turėtų užimti Gintautas Paluckas. Neoficialiai kalbama, kad į vicemerus konservatoriai siūlytų Arvydą Sekmoką, tačiau vis dar nežinia, ką į vicemerus deleguos Liberalų sąjūdis.

Vilniaus meru išrinktas Remigijus Šimašius apie savo komandą iki šiol kalba nenoriai. Pasak jo, pirmiausia reikia susitarti dėl darbų, o tik paskui dėl postų. Kol kas naujasis Vilniaus meras sako, kad sostinės administracijos direktoriumi mieliau rinktųsi vadybininką, o ne politiką ir tam neva pritaria būsimi koalicijos partneriai.

R.Šimašius sako, kad į administracijos direktoriaus postą jau turi nusižiūrėjęs kelis kandidatus, bet pavardėmis jų dar nevardija. 15min.lt žiniomis, vienas iš siūlomų kandidatų yra „Turto banko“ valdybos pirmininkas, buvęs ūkio viceministras Arnoldas Burkovskis.

Arnoldas Burkovskis
Arnoldas Burkovskis

Tuo tarpu apie tai, ką patys liberalai siūlys į vicemerus, R.Šimašius neatskleidžia. Anot jo, svarbiau yra susidėlioti darbus nei išsidalyti postais.

Neoficialiomis žiniomis, vicemeru liberalai gali siūlyti Liną Kvedaravičių arba Vidmantą Martikonį, nors pastarasis pats sako, kad jam vicemeru tapti niekas nesiūlys.

„Jūs klauskite R.Šimašiaus, ar jis man siūlytų. Matyt, nelabai.  Na, o jei pasiūlytų, svarstyčiau. Jei sutikčiau, tai tik visuomeniniais pagrindais“, – sakė V.Martikonis.

Plati koalicija

Nemažą triukšmą sukėlė liberalų sprendimas į koaliciją kviesti partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovus. Šios partijos sąrašo lyderis Petras Gražulis teigia, kad neoficialios konsultacijos jau vyksta, tačiau susitarti gali būti labai sunku.

R.Šimašius dar prieš antrąjį rinkimų turą deklaravo, kad valdančioji koalicija bus sudaroma be Artūro Zuoko partijos „Lietuvos laisvės sąjunga“ ir Lenkų rinkimų akcijos.

Jau po pirmojo turo dėl sostinės valdymo pradėtos konsultacijos su konservatoriais ir „Lietuvos sąrašo“ atstovais.

Netrukus derybose R.Šimašius pakvietė dalyvauti ir socialdemokratus bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovus.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius

Kiek man žinoma, planuojama labai plati koalicija, todėl dabar kalbėti apie postus yra labai ankstyva, – teigė A.Sekmokas.

Sekmadienį ši žinia sukėlė kai kurių konservatorių nuostabą. Partijos vicepirmininkė Rasa Juknevičienė socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino įrašu: „Liberalai Vilniuje kviečia Gražulį į koaliciją???“

Kilusioje diskusijoje politikei priminta, kad Petras Gražulis Vilniaus savivaldybės taryboje nedirbs, o patys konservatoriai su partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovais yra dirbę valdančiosiose koalicijose kitose savivaldybių tarybose.

M.Majauskas dirbs partijai

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąrašo Vilniaus savivaldybės taryboje lyderis Mykolas Majauskas teigė, kad jam asmeniškai ne taip svarbu, ar koalicijos partneriai bus „raudoni, žali ar mėlyni“, tik rūpi, kad jie sutartų dėl darbų ir būtų padorūs.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mykolas Majauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mykolas Majauskas

Pats M.Majauskas 15min.lt sakė neketinantis užimti nei vicemero, nei jokio kito posto miesto valdyme.

„Į tarybą tikrai eisiu, bet postų jokių, tarp jų ir vicemero, neplanuoju užimti. Daugiau dėmesio skirsiu pačiai partijai ir jos atsinaujinimui“, – sakė jis.

M.Majauskas tvirtino, kad kol kas konservatoriai nėra nusprendę, kas Vilniuje užims vicemero postą, kuris turėtų jiems būti siūlomas, tačiau neatmetė, kad tai gali būti Arvydas Sekmokas arba Valdas Benkunskas.

„Mes pirmiausia su koalicijos partneriais tarsimės dėl svarbiausių darbų, tuomet matysime sritis ir aiškės, kas kurias atsakomybes iš koalicijos partnerių gali prisiimti. Pas mus reitingavimo pirmumo balsai buvo tokie, kad aš surinkau daugiausia, antras buvo Arvydas Sekmokas, trečias – Valdas Benkunskas“, – vardijo M.Majauskas.

Pats A.Sekmokas 15min.lt teigė, kad apie jo galimybes tapti Vilniaus vicemeru kalbėti dar anksti: „Tai svarstyti dar būtų per anksti. Kiek man žinoma, planuojama labai plati koalicija, todėl dabar kalbėti apie postus yra labai ankstyva.“

Skirtingos vertybės

Mūsų nuostatos skiriasi ir susitarti bus labai sunku, – prognozavo P.Gražulis.

P.Gražulis 15min.lt patvirtino, kad neoficialūs pokalbiai su Liberalų sąjūdžiu vyksta, tačiau kol kas iki susitarimo toli: „Po pirmojo turo Eligijus Masiulis mums buvo davęs užuominą, kad būtų galima darbuotis kartu. Kol kas tai tik abstraktūs pasvarstymai. Be jokios abejonės, mes svarstysim galimybę dalyvauti valdančiojoje koalicijoje. Kol kas jokių konkrečių sąlygų nėra aptarta.“

Paklaustas, ar sieks kokių nors postų Vilniuje, P.Gražulis atsakė: „Mums principinis klausimas yra tai, kad postus užimtų sąžiningi ir kompetentingi asmenys, nesvarbu, kas juos deleguotų.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Petras Gražulis ir Gediminas Rudžionis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Petras Gražulis ir Gediminas Rudžionis

Pasak jo, pats sudėtingiausias dalykas bus tarp partijų esantys vertybiniai skirtumai. „Liberalai pasisako už naujas madas, kurios ateina iš Europos Sąjungos. Taip pat už vienos lyties asmenų santuokas. Kol kas nepasisako, bet ateityje, manau, pasisakys ir už tokių porų galimybę įsivaikinti.

Mes su tuo nesutinkame, tačiau tai klausimai, kurie dažniausiai sprendžiami Seimo lygiu. Savivaldybėse taip pat gali kilti tokių klausimų, pavyzdžiui, duoti ar neduoti leidimo gėjų eitynėms. Mūsų nuostata, kad tai yra blogis, ir susitarti bus labai sunku“, – kalbėjo parlamentaras.

Nesutaria dėl monopolijų

Premjero palaikymas ir geri žodžiai man yra malonūs, svarbūs, tačiau vicemerus siūlo meras. Kol R.Šimašius mums tos pozicijos nepasiūlė, tol apie tai kalbėti ir negalime, – minėjo G.Paluckas.

Sekmadienį premjeras Algirdas Butkevičius žiniasklaidai užsiminė, kad socialdemokratų kandidatas į Vilniaus merus Gintautas Paluckas būtų puikus vicemeras. „Premjero palaikymas ir geri žodžiai man yra malonūs, svarbūs, tačiau vicemerus siūlo meras.

Kol R.Šimašius mums tos pozicijos nepasiūlė, tol apie tai kalbėti ir negalime. Nėra paslaptis, kad konsultacijos vyksta“, – 15min.lt patvirtino G.Paluckas.

Pasak jo, derybose daugiausia akcentuojami programiniai ir politiniai principai bei mėginama šlifuoti aštresnius kampus: „Kol kas sekasi neblogai. Vis dar yra dalykų, dėl kurių mes nesame radę sutarimų. Pavyzdžiui, dėl „krepšelizacijos“. Mes sakome, kad savivaldybės lėšos funkcijoms vykdyti turi būti paskirstytos per savivaldybės struktūras.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas

Valdančioji koalicija turės pasidalinti kuravimo sritis, už kurias bus atsakingos konkrečios politinės jėgos. Neslepiu, kol kas yra nesutarimų. Įtampą tarp mūsų ir liberalų kyla dėl siekio privatizuoti monopolines įmones.“

G.Palucko teigimu, pagrindinis klausimas – ar tokios skirtingos politinės jėgos iš principo sugebės dirbti kartu. „Konservatoriai turi priekaištų socialdemokratams, mes turime pastabų liberalams, neabejoju, kad liberalai žmogaus teisių klausimais turėtų priekaištų „Tvarkai ir teisingumui“. Visi šie nesutarimai turi būti aptarti ir išspręsti iki tol, kol bus šnekama apie kokias nors konkrečias pozicijas“, – teigė politikas.

Paklaustas, ar konservatoriams gavus administracijos vadovo postą, tai kaip nors galėtų keisti socialdemokratų apsisprendimą dirbti kartu, G.Paluckas tikino, kad tai nebūtų esminė kliūtis: „Mums personalijų klausimas bus mažiau svarbus, jei bus aiškiai apibrėžtos kuravimo sritys. Kol kas Remigijus Šimašius yra sakęs, kad šias pareigas užims nepartinis, administracinės ir vadybinės patirties turintis asmuo, kuriam tai bus iššūkis dirbti, o ne politinis laiptelis. Gal tai konservatorių derybinė pozicija.

Tai būtų sunku, bet įmanoma. Ir, sakyčiau, būtų verta pamėginti. Mes pamatytume, kaip tai atrodytų. Žinoma, be politinės paramos taryboje, jokių permainų administracijos direktorius nepadarys.“

Postų nesivaiko

Mes kol kas konsultuojamės, postų nereikalaujame, nors matome, kad jaunimui postai yra svarbūs, – sakė D.Kuolys.

„Lietuvos sąrašo“ atstovas Darius Kuolys 15min.lt teigė, kad svarbiausiuose postuose norėtų matyti žmones be praeities šleifo: „Į koaliciją buvome pakviesti jau kitą dieną po pirmojo rinkimų turo. Mes sutikome konsultuotis ir tos konsultacijos dabar vyksta. Kada bus apsibrėžtas darbų ratas ir bendros nuostatos, tada apsispręsime dėl savo dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Kuolys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darius Kuolys

Mums būtų labai svarbu, kad į vicemerų ar administracijos vadovo poziciją ateitų žmonės, kurie neturi praeities šešėlių, galintys laisvai, atsakingai priimti sprendimus. Mes norime skaidraus Vilniaus ir piliečių dalyvavimo jį valdant.“

Pasak D.Kuolio, jokių pretenzijų į konkrečius postus kol kas „Lietuvos sąrašas“ nekelia. „Mes kol kas konsultuojamės, postų nereikalaujame, nors matome, kad jaunimui postai yra svarbūs. Mes esame suinteresuoti, kad tie žmonės, kurie sės į tuos postus, Vilnių valdytų skaidriai ir viešai“, – paaiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius