-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 09

Sustingusios Velykos: rajonų merai ruošia kelių užtvarus, Vilnius tiki ir sąmoningumu

Per Velykas patekti į miestą, kuriame nuolat negyvenate, bus sudėtinga, žada pareigūnai. Premjeras Saulius Skvernelis paaiškino, kad tikrinami bus ne išvažiuojantys, o atvykstantys žmonės. Keliuose ketinama įrengti 300 policijos postų. Rajonų merai svarsto, kaip reikės patiems užsidaryti mažesnius keliukus, tačiau teigia dar nesantys tikri – saugoti teks tik rajonų centrus ir miestelius ar visą rajono teritoriją.

Pirmadienį paskelbta idėja per Velykas riboti judėjimą visoje Lietuvoje įgauna formą. Sprendimas priimtas Vyriausybės posėdyje.

Gali tekti grįžti

„Turėsime šitą išskirtinį savaitgalį nuo balandžio 10 dienos 20 val. iki balandžio 13 d. 20 val. yra draudžiama išvykti iš savo gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijos, policija vykdys kontrolę ne išvykstančių, bet atvykstančių. Visi gyventojai, kur išvažinės, galės netrukdomai tai padaryti, bet pagalvokite – nuvykę į miestą ar miestelį, savivaldybės centrą galite nebūti tiesiog įleisti, išskyrus numatytas išimtis“, – po posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje teigė premjeras.

Mes neribojame išvažiavo į sodybas. Yra primygtinis prašymas nevykti be būtinumo reikalingumo į kitus miestus ir miestelius, – sakė S.Skvernelis.

Tos išimtys – grįžimas į deklaruotą gyvenamąją vietą, ten, kur turima nekilnojamojo turto, arba vykstama darbo reikalais arba esant būtinybei – mirus artimam žmogui ar dėl būtinos medicininės pagalbos.

„Mes neribojame išvažiavo į savo sodybas, poilsio vietas, tą galima padaryti, į parkus išvažiuoti, prie ežero laikantis tų režimo sąlygų, kurios yra numatytos. Tačiau yra primygtinis prašymas ir reikalavimas nevykti be būtinumo reikalingumo į kitų savivaldybių miestus ir miestelius. Policija šimtu procentų nevykdys kontrolės, tai negalima ir neįmanoma“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Premjeras užtikrino, kad nesiekiama visų bausti, tik įspėti. Jis siūlė susimąstyti ir apie nuostolius, kuriuos žmonės patirs nuvažiavę kelis šimtus kilometrų, kai teks apsisukti ir grįžti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sakė, kad nuo penktadienio vakaro prasidės aktyvesnis policijos pareigūnų patruliavimas, dalyje kelių bus ribojamas ženklais eismas, kitur pasitiks pareigūnų postai. Ji priminė ir vaizdo stebėjimo sistemas, kurių keliuose irgi atsiras.

Iš viso dirbs 3000 policininkų, 300 postų bus įrengta su savivaldybėmis. Generalinis policijos komisaras Renatas Požėla užtikrino, kad savaitgalį policija pasitiks visomis pajėgomis.

Tik paskelbus apie tokią idėją, Lietuvos merai neslėpė nežiną, kaip reikės ją įgyvendinti.

Plačiau skaitykite čia: Merai sutrikę dėl S.Skvernelio plano uždaryti miestus per Velykas: visų kelių neužtvers, bet kranų ir blokų jau dairosi

„Partizaninių būdų“ siūlo nesiimti

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad sprendimas priimtas logiškas, jo užtikrinimu užsiima policijos pareigūnai, o savivaldybė padės tiek, kiek reikės.

„Pirmiausia iš eismo saugumo pusės, akivaizdu, kad reikės – kai kur pastatyti ženklus, kad lėčiau važiuotų, kitur eismą draudžiančius. Tą padarysime, jeigu kokios kitos pagalbos reikės, irgi užtikrinsime. Man atrodo, kad policijos pareigūnams tikrai užteks ir išminties, ir visko tuos sprendimus taikyti taip, kad galimi nesusipratimai iš karto būtų sprendžiami“, – kalbėjo sostinės meras.

Partizaniniu būdu galima rasti, kaip atvykti, bet turbūt esmė ne ta ir ne dėl to viskas daroma. Jeigu žmonės turi galvą ant pečių, supranta priežastis, – sakė R.Šimašius.

O klausimų, anot mero, kyla visokių. Tarkim, ar bus uždaromi visi miško keliukai.

„Žinoma, partizaniniu būdu galima rasti, kaip atvykti, bet turbūt esmė ne ta ir ne dėl to viskas daroma. Jeigu žmonės turi galvą ant pečių, supranta priežastis, turi širdį ir supranta, kad tai dėl jų artimųjų sveikatos, tai daugelis to nedarys.

Be to, jeigu kai kur bus draudžiantis eismą ženklas ir nebus pareigūno, tai nereiškia, kad nebus ir kameros, kuri gali užfiksuoti važiuojantį. Gal nežaiskime to žaidimo „Pergudrauk valdžią“, prasmė yra ne žaidimas“, – kalbėjo R.Šimašius.

Jo teigimu, klausimas dėl Vilniuje neregistruotų vilniečių – tai esą daugiau finansinė sostinės problema, tačiau į gyvenamąją vietą grįžtantys neregistruoti joje asmenys neturėtų turėti sunkumų.

„Keliolika pagrindinių įvažiavimų į Vilnių tikrai bus uždaryta“, – užtikrino meras, teigdamas, kad pagrindiniai eismo srautai, judantys į Vilnių, yra keliu Kaunas-Vilnius – autostrada atvyksta apie trečdalis įvažiuojančiųjų žmonių, dar tiek pat – keliu Vilnius-Ukmergė. Iš likusio kiekio trečdalis – iš Trakų pusės, visi kiti įvažiavimai mažesni.

R.Šimašius taip pat priminė, kad nelankyti tėvų, senelių reikėtų ne tik kituose rajonuose – jeigu jie gyvena kitame Vilniaus rajone, į svečius vykti pas juos dabar irgi ne laikas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ištuštėjęs Vilnius karantino metu
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ištuštėjęs Vilnius karantino metu

Birštonas džiaugiasi

Birštono merė Nijolė Dirginčienė teigė visiškai palaikanti šį Vyriausybės sprendimą. Birštonas turi vos du pagrindinius įvažiavimus, todėl apriboti atvažiuojančių srautus tikimasi nesunkiai.

„Mes tai labai džiaugiamės šituo sprendimu, nes į miestą įvažiavimus turime tik du, mums tikrai nesukels problemų uždaryti vieną visiškai, o kitame pastatyti postą, policijos pareigūnai sakė budės ir kontroliuos tą įvažiavimą.

Aš manau, ypač kurortai pajuto tą bumą, kai gražus savaitgalis, nežiūrint, ar karantinas, ar ne, visi veržiasi ir važiuoja. Mes, saugodami savo žmonių sveikatą, rūpindamiesi bendruomene, imsimės visų priemonių, kad apribotume maksimaliai, tiesiog neleistume. Matome realias galimybes tą padaryti“, – teigė Birštono merė.

Pastaraisiais savaitgaliais į Birštoną suvažiuodavo tikrai labai daug žmonių – automobilių aikštelės buvo pilnos, žmonės nevengė burtis į didesnes grupes.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nijolė Dirginčienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nijolė Dirginčienė

Šis kurortas priėmė ir dar vieną sprendimą, kuris galios ne tik karantino laikotarpiu, bet ir po jo – visiškai uždraudė motociklų važinėjimą po miestą.

„Tiesiog jie bus įleidžiami iki stovėjimo aikštelių ir toliau važiuoti negalės. Nes tai, kas dabar darosi mūsų kurorte nuo motociklininkų antplūdžio, nuo jų keliamo triukšmo, tai mūsų gyventojai tiesiog nebegali būti namuose, miegoti ramiai, ilsėtis“, – teigė N.Dirginčienė.

Lazdijai jau skelbia, kur budės policijos ekipažai

Lazdijų rajono savivaldybė antradienį jau paskelbė, kur budės policijos ekipažai.

Kaip nurodoma savivaldybės išplatintame pranešime, Lazdijų rajone eismą ribojantys kelio ženklai bus pastatyti ir policijos ekipažai budės prie įvažiavimo į Lazdijus ties Seinų, Sodų, Kauno, Dariaus ir Girėno, Vytauto bei Vilniaus gatvių sankirta. Taip pat ties įvažiavimu į Veisiejus keliu nuo Leipalingio.

Užtverti keliukus gali per dieną

Pasienio su Latvija rajonų merai sako, kad jiems nereikia ilgo pasiruošimo, kad užtvertų mažesnius kelius į jų savivaldybes – jie jau įgijo patirties, kai buvo nuspręsta uždaryti sieną su kaimynine valstybe.

Anot Skuodo rajono savivaldybės mero Petro Pušinsko, šiuo metu derinama su policija, kariais savanoriais, kaip atrodys tie budėjimai.

„Tik mums dar kyla klausimas, ar mes ribosime įvažiavimą į miestus, miestelius, ar į rajoną – čia dar diskutuojame su policija. Aš manau, kad judėjimas po rajoną galėtų būti laisvas, bet į rajoną įvažiavimas uždarytas.

Galima riboti įvažiavimą į miestelius, bet iš didžiųjų miestų – Vilnius, Kaunas ar Klaipėda, važiuoja ir į kaimus. Jeigu mes norime visus rajono gyventojus apsaugoti nuo to įvežtinio į rajoną viruso, tai turime apsaugoti visą rajoną“, – kalbėjo P.Pušinskas.

Tik mums dar kyla klausimas, ar mes ribosime įvažiavimą į miestus, miestelius, ar į rajoną – čia dar diskutuojame su policija, – kalbėjo P.Pušinskas.

Pagrindiniai keliai į Skuodo rajoną yra nuo Mažeikių, Plungės ir Kretingos, policija planuoja postus ten statyti.

„O kitus, vietinės reikšmės keliukus, kurie yra į kitą rajoną, įspėjant gyventojus, kad bus nepravažiuojami, bandytume patys užtverti, kad būtų nepravažiuojami. Maži keliukai, kurie tikrai nėra gyvybiškai svarbūs rajonui, galėtų būti laikinai, tam savaitgaliui, uždaryti.

Kiekviena seniūnija pasirūpintų savo ribose. Kai buvo paskelbta apie sienos su Latviją uždarymas, mes savo keliukus buvome pasiruošę uždaryti tos pačios dienos vidurnaktį“, – tikino Skuodo rajono meras.

Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas irgi sakė jau turintis patirties uždarant mažesnius kelius į Latviją – tuomet esą savivalda dirbo greičiau, nei valstybinės institucijos, kurių derinimai užsitęsė ir iki savaitės.

Asmeninio archyvo nuotr./Ramūnas Godeliauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Ramūnas Godeliauskas

Tiesa, kaip šįkart viskas atrodys, meras pasakyti dar negalėjo – savivaldybės darbo grupė kaip tik planavo tai svarstyti. Tačiau užtikrino, kad ruošiamasi tam jau buvo, su seniūnais jau kalbėta, jie privalo įvertinti visus pravažiavimus, kaip juos galima uždaryti.

„Įgyvendinsime tą nutarimą bet kokiu atveju“, – užtikrino R.Godeliauskas.

Pasitelks vaizdo stebėjimo kameras

Joniškio rajonas irgi ruošiasi. Meras Vitalijus Gailius sako, kad tokio sprendimo buvo tikimasi, todėl jam ir ruoštasi.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Joniškis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Joniškis

„Tai vienas iš tų sprendimų, kuriuos reikėjo priimti, kažkokiu būdu riboti. Mes nuo pirmadienio tarėmės su Šiaulių apskrities policija, su mūsų rajono policijos vadovu, ne kartą kalbėjomės, ruošėmės. Į kai kuriuos objektus pakvietėme savanoriauti ir šaulius. Visus logistinius klausimus išspręsime, ženklus pastatysime, pasirinksime tuos kelius, kurie yra intensyviausi, įvertinsime policijos pajėgas“, – kalbėjo V.Gailius.

Joniškis taip pat yra Latvijos pasienyje, tad čia dirba ir Valstybės sienos apsaugos pareigūnai.

„Keliai į Latviją uždaryti, jie fiziškai blokuoti. O visų kelių negalime blokuoti, kadangi tuo pačiu blokuotume ir greitosios medicinos pagalbos ir kitų specialiųjų tarnybų judėjimą, taip pat tų žmonių, kuriems būtinas susisiekimas su darbu, žmonėmis, kuriuos jie prižiūri.

Aš įsivaizduoju, tai būtų pareigūnų postai, kelių ženklai, kažkokios techninės priemonės – dauguma miestų turi vaizdo stebėjimo sistemas, mes kaip savivaldybė padėsime su vaizdu, bendradarbiausime šiuo klausimu su policija, parūpinsime techninę įrangą, jeigu reikėtų infrastruktūros – tuo pasirūpinsime“, – kalbėjo Joniškio meras.

Jis priminė ir tai, kad rajone yra lankytinų vietų, kuriose gali rinktis žmonės, todėl, tarkim, Žagarės regioniniame parke yra Mūšos tyrelio pažintinis takas – jis jau uždarytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius