-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 08 09

Rengiamas pirmas atnaujintos Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti susitikimas

Vilniuje ruošiamasi pirmajam prieš metus atnaujintos Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti susitikimui.
Sovietų sąjungos simboliai
Sovietų sąjungos simboliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susitikimas Vilniuje turėtų įvykti spalio viduryje, BNS sakė komisijos pirmininkas parlamentaras Emanuelis Zingeris.

Tarptautinę komisiją pernai rudenį dekretu paskelbė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Į ją įtrauktos kelios dešimtys istorikų iš Lietuvos ir užsienio, kurie tirs ir bandys bendrai įvertinti Lietuvoje okupacijos metais įvykdytus nusikaltimus.

Tarptautinę komisiją 1998 metais pirmą kartą sudarė tuometinis prezidentas Valdas Adamkus. Tačiau komisijos nariai nesirinko nuo 2007 metų, kai Lietuvos generalinė prokuratūra pateikė įtarimus komisijos nariui istorikui Yitzhakui Aradui prisidėjus prie lietuvių civilių žudynių Antrojo pasaulinio karo metais.

Karo metu sovietų partizanams priklausęs I.Aradas savo kaltę kategoriškai neigė, o 2008 metais tyrimas nutrauktas – prokurorų teigimu, dėl įrodymų trūkumo.

Prezidentės D.Grybauskaitės dekrete pripažįstamas holokausto išskirtinumas – nurodoma, kad komisija sudaroma atsižvelgiant į „holokausto išskirtinį, precedento neturintį pobūdį ir mastą, kitus nacių okupacinio režimo nusikaltimus ir skaudžius sovietinio okupacinio režimo padarinius Lietuvos gyventojams“.

Dekrete įtvirtinta, jog „siekiant nubrėžti takoskyrą tarp nacių okupacinio režimo ir sovietinio okupacinio režimo nusikaltimų, sudaromos dvi atskiros ir nepriklausomos pakomisės“.

Lietuva ir kai kurios kitos Rytų Europos šalys yra sulaukiusios kritikos, esą bando sulyginti nacių ir sovietų nusikaltimus, sumenkinti holokaustą. Lietuvos valdžia tokius kaltinimus atmeta ir savo ruožtu pabrėžia, kad Vakarai per mažai žino apie komunistinių režimų nusikaltimus, o Rusija vengia sąžiningai įvertinti Sovietų Sąjungos žiaurumus ir Baltijos šalių okupaciją.

Sovietų sąjungai 1940 metais okupavus Lietuvą, buvo nužudyta tūkstančiai žmonių, 1941-ųjų metų birželį daugiau nei 17 tūkst. gyventojų ištremti iš šalies.

Netrukus kilus vokiečių ir sovietų karui, šalį užėmė nacistinė Vokietija. Naciai, dažnai padedami vietos kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Sovietinės okupacijos metu, valdant diktatoriui Josifui Stalinui, iki 1952 metų į lagerius ir tremtį buvo išvežta 275 tūkst., fronte žuvo 25 tūkst. Lietuvos gyventojų, gyvybės taip pat neteko daugiau nei 20 tūkst. prieš sovietų okupaciją kovojusių Lietuvos partizanų ir jų rėmėjų.

Prieš kelerius metus Seimas priėmė Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymą, pagal kurį per ateinantį dešimtmetį žydams bus išmokėta 128 mln. litų kompensacija už totalitarinių režimų nusavintą turtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius