Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 23

Renovacija virto košmaru

Viename Vilniaus Žirmūnų gatvės daugiabutyje gyvenanti Evelina Juchnevič teigia pakliuvusi į renovaciją name atlikusios įmonės spąstus. Keisdami radiatorius bute jie sukėlė nedidelį gaisrą, kurio metu aprūko sienos ir lubos, tačiau kompensuoti nuostolius delsia. Tuo tarpu darbus atlikusi bendrovė abejoja, ar gyventojos pateiktais skaičiavimais galima pasitikėti.
Gaisro metu aprūko sienos, lubos, nukentėjo užuolaida.
Gaisro metu aprūko sienos, lubos, nukentėjo užuolaida. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Evelina 15min.lt papasakojo, kad keisdami radiatorius darbininkai uždegė popierių, užklijuotą ant sienos nudažius kitą, jau pakeistą radiatorių. „Ant to popieriaus nukrito žiežirba ir jį uždegė, todėl apdegė siena, užuolaidos. Pasekmės yra tokios, kad dabar reikia dažyti sienas, lubas, valyti sofą. Pagal sutartį, sudarytą su bendrija, ta bendrovė žalą atlyginti privalo, tačiau kai aš kreipiausi oficialiais laiškais su pretenzija man iš pradžių niekas neatsakė, o vėliau jų draudimo bendrovė atsiuntė laišką, kuriame rašoma, kad įmonė „Įrengimas“ nėra apsidraudusi nuo tokių įvykių“, – pasakojo E.Juchnevič.

Moteris pasiryžusi kreiptis į teismą ir ten įrodinėti, kad žala jos turtui padaryta ne atsitiktinai, o dėl darbininkų kaltės. „Kalbėjausi su teisininkais ir visi mane užtikrino, kad tikrai teisme apginsiu savo teises. Juk sutartyje numatyta, jog jie privalo tokius nuostolius kompensuoti“, – piktinosi Evelina.

Iš pradžių moteris teigė prašiusi mažesnės pinigų sumos – apie 1 300 Lt, tačiau nesulaukusi tinkamo atsakymo ji sakė samdysianti ekspertus ir reikalausianti tokios sumos, kokią nurodys jie. „Darbininkai man uždažė tokį mažą kvadratą tik, nors visos lubos pajuodavusios. Dar ir kambarį teko vėdinti kelias savaites“, – guodėsi E.Juchnevič. Ji prisipažino nepritarusi namo renovacijai, tačiau buvusi priversta sutikti su daugumos gyventojų sprendimu.

Teismų nebijo

Bendrovės, keitusios radiatorius, vadovas Ramūnas Guobys stebėjosi tokiu buto gyventojos atkaklumu. „Pagal jos pirminį pareiškimą jau kompensavome 400 Lt, o visa suma buvo 1 200 Lt. Bet man labai nepatinka jos įkainiai. Kodėl mes net nebuvome iškviesti, kai ekspertai vertino nuostolius? Mūsų darbuotojai ten nedalyvavo, po tais aktais nėra jokio parašo“, – aiškino UAB „Įrengimas“ direktorius.

R.Guobys abejoja, ar gyventoja turi galimybių laimėti teismo bylą. „Mes juk dalį pinigų jau sumokėjome, teismas į tai tikrai atsižvelgs. Aš manau, kad galima tarpusavyje susitarti. Tas 1 200 Lt yra tarsi iš palubių paimta suma. Nuostoliai tikrai nėra tokie dideli. Čia matyt kaip visada – naudojamasi proga už porą kvadratinių metrų aprūkusios sienos visą kambarį su lubomis perdažyti“, – kalbėjo R.Guobys.

Įžvelgia ir gyventojų kaltę

Ant popieriaus nukrito žiežirba ir jį uždegė, todėl apdegė siena, užuolaidos. Pasekmės yra tokios, kad dabar reikia dažyti sienas, lubas, valyti sofą, – pasakojo Evelina Juchnevič.

Tuo tarpu daugiabučio namo bendrijos pirmininkas Juozas Snieška teigė įžvelgiantis ne tik darbininkų, bet ir gyventojų kaltės. Esą jie patys turėjo pasirūpinti, kad kambarys būtų paruoštas remontui. „Jie turėjo paruošti, viską uždengti, užuolaidas atitraukti ar nukabinti. Negi darbininkai purvinomis rankomis pradės jų užuolaidas ar sofas traukioti“, – kalbėjo vyras.

Šio buto savininkams bendrijos pirmininkas turėjo ir daugiau priekaištų – esą dėl jų kaltės renovacijos antrasis etapas, kai buvo keičiami radiatoriai, buvo vilkinamas. „Visas namas sutiko atlikti darbus, o šis butas buvo vienintelis, kuris nenorėjo keisti radiatorių. Ilgai juos įkalbinėjome, nes galėjo visi namo butai likti be šildymo“, – piktinosi J.Snieška.

Anot bendrijos pirmininko, namui grėsė mokėti delspinigius dėl laiku nepradėtų darbų.

Daugiau priekaištų renovuojant Žirmūnų g. 128 namą bendrijos pirmininkas darbus atlikusios bendrovėms „Lakaja“ ir „Įrengimas“ tvirtino neturintis. Namo renovacija buvo atliekama dviem etapais – pernai šiltintas stogas, sienos, keistos durys ir langai, šiemet darbininkai ėmėsi kanalizacijos, lietaus nuotekų, vandens ir šilumos tiekimo sistemų.

J.Snieška teigė prieš pakeičiant radiatorius praeitą žiemą šilumos buvo suvartojama gerokai mažiau. Renovaciją baigus šią žiemą tikimasi mokėti apie 50 proc. mažiau už šildymą.

Anot J.Snieškos, dviejų kambarių buto savininkams už abu renovacijos etapus sumokėti teks apie 8–9 tūkst. Lt. Šiuos pinigus gyventojai turės sumokėti per 10 metų. Socialiai remtiniems žmonėms nereikia mokėti nė to.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius