2011 01 20

„Reprieve“: Lietuvos prokurorams buvo pateikta informacija, tačiau ja nepasinaudota (papildyta 14.56 val., Generalinės prokuratūros komentaras)

Lietuvos prokurorams buvo nusiųsta informacija apie nusikaltimus, susijusius su galimais Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimais, tačiau tais duomenimis nebuvo tinkamai pasinaudota, pareiškė žmogaus teisių gynimo organizacija „Reprieve“.
Grotos
Grotos / Photos.com

„Reprieve nesutinka su (generalinio – BNS) prokuroro versija ir yra sugluminta jo nesugebėjimo veikti pagal mūsų tyrėjų pateiktą esminę ir detalią informaciją apie Lietuvoje įvykdytus sunkius nusikaltimus“, – teigiama organizacijos interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Žmogaus teisių gynėjai sako nusiuntę Generalinės prokuratūros vadovui Dariui Valiui konfidencialios informacijos, kad CŽV tarp 2004 ir 2006 metų Lietuvoje slaptai buvo įkalinusi palestinietį Abu Zubaydah.

„Reprieve vėliau pateikė asmenų, kurie gali duoti parodymus, įskaitant ir A.Zubaydah, sąrašą, nurodė konkrečius CŽV atstovus, su CŽV siejamais lėktuvais besirūpinusius žmones Lietuvoje, liudininkus, mačiusius dvi “juodąsias„ vietas ir turinčius kaltės įrodymų“, – tvirtina „Reprieve“.

Pasak pranešimo, organizacija nesulaukė jokio atsakymo į pateiktus pasiūlymus.

Ikiteisminį tyrimą atlikęs Lietuvos generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda savo ruožtu tvirtino buvęs priverstas nutraukti tyrimą, nes iš užsienio negavęs jokių duomenų apie kokių nors asmenų nelegalų kalinimą Lietuvoje.

„Dabar jau yra aišku, kad prokuroras atsisako surasti, kas yra atsakingas už šiuos sunkius nusikaltimus. Vietoj to, jo pareiškime dėmesys nukreipiamas į mažiau reikšmingą dalyką – “drausminį nusižengimą„, kuriam netaikomos baudžiamosios sankcijos“, – skelbia žmogaus teisių gynėjai.

Organizacijos įkūrėjas Clive'as Staffordas Smithas Lietuvos prokurorų sprendimą nutraukti su CŽV kalėjimais susijusį tyrimą pavadino „dangstymo dangstymu“.

Generalinė prokuratūra praėjusį penktadienį pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, susijusį su galimu CŽV kalėjimo veikimu Lietuvoje.

Ikiteisminio tyrimo metu tirti buvusių Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų veiksmai ir galimas jų piktnaudžiavimas.

Prokuratūros pranešime spaudai teigiama, kad „Mečio Laurinkaus, Arvydo Pociaus ir Dainiaus Dabašinsko darbinėje veikloje yra drausminio nusižengimo požymių“, tačiau tyrimas nutraukiamas suėjus senaties terminui.

Trečiadienį Seimo ir prezidentės atstovai teigė, jog tyrimas gali būti atnaujintas gavus naujos informacijos.

Papildyta 14.56 val.: Generalinė prokuratūra: iš organizacijos „Reprieve“ negavome jokių faktinių duomenų, susijusių su neteisėtu asmenų laikymu Lietuvoje

Generalinė prokuratūra, reaguodama į viešai paskelbtą žmogaus teisių gynimo organizacijos „Reprieve“ informaciją, atsakingai praneša, jog ši visuomeniniais pagrindais veikianti organizacija, jokių faktinių duomenų, susijusių su Lietuva ir neteisėtu asmenų laikymu Lietuvoje, nėra pateikusi.

Pirmasis „Reprieve“ pranešimas Generalinėje prokuratūroje buvo gautas 2010 m. rugsėjo 20 d., jame buvo nurodyta apibendrinta informacija apie palestiniečio Abu Zubaydah kalinimą, vykdytą JAV pareigūnų. Šiame pranešime buvo pateikta tokia informacija, susijusi su minėto asmens galimu įkalinimu Lietuvoje ir kalinimo vietomis mūsų šalyje:

Šio pranešimo pagrindu buvo atliktas ikiteisminis tyrimas dėl galimo neteisėto laisvės atėmimo ir neteisėto Abu Zubaydah gabenimo per Lietuvos Respublikos sieną.

Generalinė prokuratūra praėjusių metų rugsėjo 27 dieną „Reprieve“ vadovams išsiuntė prašymą:

„pateikti visą turimą rašytinę informaciją, kuri leido pareiškime daryti išvadas apie JAV CŽV pareigūnų atliktą sulaikytojo p. A. Zubaydah gabenimą į Lietuvos Respubliką, laikymą Lietuvos Respublikos teritorijoje bei gabenimą iš Lietuvos Respublikos laikotarpiu nuo 2004 m. pavasario iki 2006 m. rugsėjo mėn. Taip pat prašome nurodyti pareiškime įvardijamą konfidencialų ir ypatingai patikimą neįslaptintą informacijos šaltinį“.

Į šį Lietuvos prokurorų prašymą 2010 m. lapkričio 19 dieną gautas vienintelis atsakymas: „tokios informacijos gavimui ir perdavimui yra didelių kliūčių”. Tuo pačiu „Reprieve“ vadovai paprašė suteikti visą informaciją apie Lietuvoje atliekamo ikiteisminio tyrimo eigą, atliktus procesinius pareigūnų veiksmus ir nustatytos informacijos turinį.

Generalinė prokuratūra iš organizacijos „Reprieve“ daugiau jokių pranešimų nėra gavusi, taip pat nebuvo pateikti jokie faktiniai duomenys, kurie galėtų būti vertinami ikiteisminio tyrimo metu, todėl viešai skelbiama informacija, jog Generalinei prokuratūrai buvo „pateikta esminė ir detali informacija apie Lietuvoje įvykdytus sunkius nusikaltimus“ neatitinka tikrovės.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius