Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 22

Rezervo kario žmona: „Vyrą pašaukus, o man dirbant, kas rūpinsis mūsų vaikais?“

Alytiškė Rima įsitikinusi: Lietuvos valstybei labiau rūpi ne auganti karta, o gyvūnai. Pasak jos, kviečiant šauktinius atlikti privalomąją karinę tarnybą ar atvykti į mokymus, nepagalvojama apie vaikų interesus. Jei tėtis atlieka prievolę šaliai, mama dirba, o darželiai veikia tik iki popietės, kas prižiūri mažamečius vaikus? Krašto apsaugos ministerija tvirtina: išeitis yra.
Rezervo kariai rinkosi į šaukimo punktus
Rezervo kariai rinkosi į šaukimo punktus/ Asociatyvi nuotr. / Edvardo Zavacko nuotr.

Rima – dviejų mažamečių dukrų mama. Indrei – treji, o Miglei – devyneri. Ji dirba. Kaip ir jos 35-erių metų vyras, kuris karinę prievolę atliko 2002 metais. Atitarnavo tuomet tiek, kiek priklausė – 9 mėnesius Tauragėje ir 3 mėnesius Rukloje. 

Šiais laikais valstybė labiau rūpinasi gyvūnais negu augančia karta. Skaudu, – teigia rezervo kario žmona.

„Birželio 13 dieną vyras vyksta į Kauno rezervistų ligoninę ir jei jį ten „palaimina“, lapkritį trims savaitėms turės vykti į mokymus. Iškilo klausimas: ką reiks daryti man, dirbančiai iki 19 val., kai darželis ir mokykla veikia iki 18.15 val.? Kaip vaiko interesai ir kur juos padėti? Šiais laikais valstybė labiau rūpinasi gyvūnais negu augančia karta. Skaudu“, – piktinosi moteris.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus specialistai pateikė Rimai atsakymą. Anot jų, Lietuvos Respublika iš savo piliečių ne tik reikalauja konstitucinių pareigų atlikimo, bet ir savo piliečiais rūpinasi, todėl tokiems atvejams yra numatyta tarnybos atidėjimo tvarka.

„Karo prievolininkas gali pateikti argumentuotą prašymą dėl tarnybos atidėjimo dėl neproporcingai didelės žalos jo interesams, jei mano, jog tokia žala jam kiltų.

Pavyzdžiui, kvalifikuotas darbas užsienyje, augina du ar daugiau mažamečių vaikų, vienintelis darbingas šeimos maitintojas, šaukiamas žmonos nėštumo laikotarpiu ir nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu ir kitais atvejais“, – rašoma Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento atstovo Laimono Brazaičio atsiųstame atsakyme.

Prašymai, pasak Krašto apsaugos savanorių pajėgų Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus specialistų, būtų svarstomi specialių komisijų. Jei būtų įrodyta žala, karo prievolė būtų atidedama einamiesiems metams arba trumpesniam laikotarpiui.

Visi prašyme pateikti faktai turi būti pagrįsti dokumentais, juos reikia pateikti regioniniam karo prievolės ir komplektavimo skyriui (www.karys.lt/kontaktai) tiesiogiai, per įgaliotą asmenį arba nuotoliniu būdu.

Lietuva savo piliečiais rūpinasi, todėl tokiems atvejams yra numatyta tarnybos atidėjimo tvarka.

Prašymo forma yra laisva. Jis turi būti pasirašytas karo prievolininko ar jo įgalioto asmens, jame nurodytas karo prievolininko vardas, pavardė, gyvenamoji vieta, duomenys ryšiams palaikyti, tarnybos atidėjimo priežastys ir motyvai, informacija apie galimą neproporcingai didelę žalą karo prievolininko ar visuomeniniams interesams, asmenį pašaukus atlikti tarnybos.

Prie prašymo turi būti pridėti (pateikti) prašymo motyvus patvirtinantys dokumentai.

Daugiau apie karo prievolės atidėjimą nustatančią tvarką: https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/TAR.96145DF6537B/vYYhnaSiUW

Rezervo karių, kurie turi du ir daugiau mažamečių vaikų, skaičius nėra stebimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius