Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 25

Ričardas Malinauskas ir vėl išlipo sausas: kurorto pinigų leidimas savo mundurui plauti – teisėtas

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas gali leisti savo vadovaujamo kurorto pinigus nuosavo munduro skalbimui. Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).
Ričardas Malinauskas pats pasirašė sutartį, pagal kurią savivaldybės pinigai galimai leidžiami mero sąskaitų suvedinėjimui
Ričardas Malinauskas pats pasirašė sutartį, pagal kurią savivaldybės pinigai galimai leidžiami mero sąskaitų suvedinėjimui / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tyrimą dėl R.Malinausko VTEK pradėjo po 15min publikacijų apie advokatų samdymą iš Druskininkų biudžeto lėšų. Tyrimo metu nustatyta, kad žinomos advokatės Liudvikos Meškauskaitės kontora iš kurorto biudžeto samdoma rengti skundus dėl žiniasklaidos publikacijų apie R.Malinauską.

„VTEK įvertino tris Žurnalistų etikos inspektoriais tarnybos pateiktus skundus dėl galimai pažeistų neturtinių teisių, susijusių su garbe ir orumu bei savivaldybės dalykine reputacija. Pirmąjį – dėl informacijos, paskelbtos LNK televizijos transliuotoje laidoje „KK2“ (2015-11-25) – parengė Druskininkų savivaldybei atstovavusi L. Meškauskaitės advokatų kontora, o jį pateikė R.Malinauskas, kaip savivaldybės meras, vykdantis Vietos savivaldos įstatymuose nustatytus įgaliojimus. Antrąjį skundą – dėl laikraštyje bei internetiniame naujienų portale „Druskininkų naujienos“ (2016-01-08) pateiktos informacijos – rengė ir pateikė Druskininkų savivaldybei atstovaujanti L.Meškauskaitės advokatų kontora. O trečiąjį skundą – dėl LRT televizijos laidoje „Forumas“ (2016-03-03) išsakytų teiginių – pateikė R.Malinauskas kaip privatus asmuo“, – teigiama VTEK pranešime.

15min jau skelbė, kad vieną iš sutarčių su L.Meškauskaitės kontora pasirašė pats R.Malinauskas. Tačiau VTEK interesų konflikto čia neįžvelgia. Esą meras ir savivaldybė – neatsiejami, taigi ir savivaldybės pinigų leidimas mero munduro švarinimui yra teisėtas.

„Vadovaujantis teismų praktika, apie vieną subjektą paskleisti duomenys gali pažeisti kito subjekto dalykinę reputaciją, kai šie subjektai yra tarpusavyje susiję tam tikrais ryšiais, ir šios sąsajos yra viešai žinomos. Įvertinusi pirmųjų dviejų skundų turinį, VTEK mano, kad tai nebuvo su asmeniniu gyvenimu sietini privataus pobūdžio ginčai, nes R.Malinauskas televizijos reportaže ir publikacijoje buvo kritikuotas ne kaip privatus, o kaip viešas asmuo – savivaldybės meras – dėl jo vadovavimo stiliaus. Taigi, dėl šio ryšio jo, kaip savivaldybės mero, garbės ir orumo pažeminimas taip pat sumenkintų ir savivaldybės dalykinę reputaciją.

Manytina, kad jei R.Malinauskas nevykdytų mero pareigų ir nevadovautų savivaldybei, jis šioje informacijoje nebūtų paminėtas. Todėl VTEK mano, kad šiais dviem atvejais R.Malinauskas negalėjo pasinaudoti pareigomis asmeninei naudai gauti, nes minėtais skundais Druskininkų savivaldybė siekė ginti galimai pažeistą dalykinę reputaciją“, – teigia VTEK.

Beje, Druskininkų savivaldybės pinigais apmokama dar viena advokatų kontora. Kurorto lėšomis pasamdyta advokatų bendrija „Markevičius, Gerasičkinas ir partneriai“, kurioje dirba Vijūnėlės byloje R.Malinauską gynęs buvęs prokuroras Mindaugas Dūda. Šios aplinkybės VTEK nevertino.

Tai ne pirmas kartas, kai etikos sargai išprausia R.Malinausko mundurą. Vijūnėlės skandalo įkarštyje, VTEK nutarė, kad Druskininkų mero skambučiai spaudžiant priimti teisminiame ginče reikalingą Vyriausybės nutarimą taip pat neprasilenkia su etika. Tada VTEK netgi pareiškė, kad R.Malinauskas skandalingu savo elgesiu gynė viešąjį interesą
.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius