Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 29 /2014 05 30

Rietaviškius šiurpina iš čiaupo bėgantis degantis vanduo

Prieš du mėnesius Rietavo apylinkėse išgręžus naują vandens gręžinį keletas Rietavo apylinkių gyventojų pasiskundė, kad iš jų čiaupų bėga degantis vanduo. Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas teigia, kad taip gali atsitikti dėl vandenyje aptinkamo sieros oksido. Specialistas ramina, kad toks vanduo nėra pavojingas sveikatai, nebent gali skleisti nemalonų kvapą.
Rietavas
Rietavas

„Prieš porą mėnesių gavome tokį raštą, kad Rietave buvo išgręžtas naujas gręžinys, o jo pase įrašyta, kad iš to gręžinio eina degios dujos. Pradėjome domėtis, susisiekėme su Rietavo komunaliniu ūkiu, kuris prižiūri tuos gręžinius, ir jie patvirtino, kad yra fiksuoti tokie atvejai, kad iš čiaupo bėgo vanduo, kurį buvo galima uždegti. Patys gyventojai tai pastebėjo“, – teigė J.Satkūnas.

Po gyventojų skundų Rietavo komunalinis ūkis atliko išsamius vandens tyrimus. Paaiškėjo, kad vandenyje yra sieros oksido.

„Siera yra įprastas dalykas gamtoje. Matyt, yra kažkoks sluoksnis, kuriame buvo organinių medžiagų. Jis yra degus, todėl atrodo, kad dega vanduo. Pasirodo, Gaslandas ir Lietuvoje yra“, – juokavo J.Satkūnas, prisimindamas interenete pagarsėjusį vaizdo įrašą, kuriame fiksuojama, kaip JAV miestelyje iš čiaupo bėga degus vanduo. 

Šiuo įrašu žmonės gąsdinami dėl skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos. Jiems teigiama, neva atliekant tyrimus dujos patenka į gruntinius vandenis ir juos užteršia. Tačiau geologas pabrėžia, kad metano dujos gręžiant vandens gręžinius aptinkamos dažnai. Dėl to kartais kasantys šulinius žmonės uždūsta.  

Perspėjimai – melagingi? 

Trys žmonės Lietuvoje yra mirę dėl dar keistesnio atvejo. Jie kasdami šulinius Jurbarko rajone mirtinai apsinuodijo smalkėmis. 

„Pirminis šaltinis ir čia yra organinė medžiaga. Aišku, tokie atvejai nėra iki galo išnagrinėti. Reikia juos tirti išsamiau“, – aiškino jis.  

Jei toje vietoje Rietavo plote būtų kas nors pradėję skalūnų žvalgymą, tai tikrai jau būtume prikalti prie kryžiaus ir pasmerkti.

Neatmetama, kad žmonių perspėjimai dėl degančio vandens Rietavo apylinkėse gali būti ir melagingi.

Netoli Rietavo ateityje ketinama atlikti naftos paieškas, todėl gali būti, kad gali atsirasti tokių žmonių, kurie bando sukelti paniką apylinkėse.

J.Satkūnas sako, kad, jei toje vietovėje šiuo metu būtų vykdoma skalūnų dujų žvalgyba, žmonės greičiausiai kaltę dėl degančio vandens suverstų būtent tam. 

„Jei toje vietoje Rietavo plote būtų kas nors pradėję skalūnų žvalgymą, tai tikrai jau būtume prikalti prie kryžiaus ir pasmerkti“, – pripažino jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius