Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 28

Rimantas Dagys: kas yra šeima, turi pasakyti visa visuomenė, o ne keli teisės ekspertai

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkas konservatorius Rimantas Dagys svarsto, kad įtvirtinant teisėje šeimos apibrėžimą reikia atsiklausti visos visuomenės – galbūt surengus referendumą.
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys
Rimantas Dagys. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Rimantas Dagys

Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą dėl Valstybinės šeimos politikos koncepcijos parlamentaras sako esant kelių teisės specialistų nuomone.

„Aš manau, kad šitas klausimas turi tapti visų mūsų problema, nes toks sprendimas veda į neatsakomybės visuomenę, ir tas kelias, mano galva, labai pavojingas. Todėl turi būti platesnė diskusija, o gal net ir referendumas, išsakant visiems nuomonę, kokiu keliu eisime, būtų reikalingas. Ir tada priklausomai nuo to galbūt reikėtų tikslinti konstitucines formuluotes“, – žurnalistams sakė R.Dagys.

„KT išaiškino turbūt remdamasis savo suvokimu ir savo pasaulėžiūra. Konstitucinis Teismas susideda iš įvairių teisėjų, tai yra jų išaiškinimas, kaip jie supranta dabartinę teisinę bazę. Bet kokiu atveju, manau, turi atsakyti visa visuomenė, negalima palikti šitokių svarbių klausimų kelių specialistų nuomonei“, – tęsė vienas aktyviausių dokumento, kurį KT pripažino prieštaraujančiu Konstitucijai, rėmėjų.

Kokių konkrečių žingsnių imtis, KT paskelbus nutarimą, kuris paneigia Seimo 2008 metais priimtą dokumentą, pasak R.Dagio, bus galima atsakyti išsamiai išnagrinėjus teismo argumentaciją.

KT trečiadienį paskelbė, kad 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

KT pripažino, kad santuoka turi išskirtinę vertę visuomenės gyvenime bei užtikrina tautos ir valstybės gyvybingumą, tačiau pareiškė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu. Pasak Konstitucinio Teismo, šeimos samprata grindžiama santykių turiniu – tarpusavio atsakomybe, supratimu, pagarba, o santykių išraiškos forma esminės reikšmės neturi.

Pasak KT, koncepcijoje nustatęs, kad šeima yra laikomi tik susituokę ar buvę susituokę vyras ir moteris bei jų vaikai ar įvaikiai, ir taip susiaurinęs šeimos kaip konstitucinio instituto turinį, Seimas nesilaikė iš Konstitucijos kylančios šeimos, kaip konstitucinės vertybės, kuri gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, sampratos.

Koncepcijos pagrindu jau buvo parengtas įstatymas, kuriame šeima pripažįstami tik susituokę asmenys, tačiau projektas dar nebuvo pateiktas Seimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius