Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 08 /13:00

Rimantas Sinkevičius: An-2 iškėlimas būtų per brangus

Baltijos jūroje sudužusio lėktuvo An2 iškėlimas yra per brangus, mano susisiekimo ministras. Todėl jis antradienį Vyriausybei siūlys lėktuvą palikti jūros dugne.
Rimantas Sinkevičius
Rimantas Sinkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rimantas Sinkevičius teigia, kad lėktuvo iškėlimo darbai yra per brangūs, o tyrimas esą neatskleistų sisteminių orlaivio klaidų, todėl, jo nuomone, An-2 reikėtų palikti jūroje.

„Aš siūlysiu orlaivį palikti ten, kur jis yra. Tai yra per brangu – vienas dalykas. Antras dalykas – tie orlaiviai eksploatuojami apie 50 metų ir kokių nors sisteminių klaidų tokio tipo orlaiviams per tuos 50 metų – jeigu jos ir buvo – tai jos jau atrastos.

Manau, kad tai galėjo būti techninės priežastys, galbūt žmogiškosios klaidos, galbūt gamtinės sąlygos darė įtaką. Kokių nors sisteminių klaidų atrasti būtų sudėtinga. Matyt, priežastys galėtų būti ne sisteminės, o būdingos šitam orlaiviui“, – po Vyriausybės pasitarimo pirmadienį BNS sakė R.Sinkevičius.

Karinių jūrų pajėgų nuotrauka/Baltijos jūroje nuskendęs An-2
Karinių jūrų pajėgų nuotrauka/Baltijos jūroje nuskendęs An-2

Pasak jo, net ir iškėlus lėktuvą gali būti, kad avarijos priežasčių nepavyks nustatyti, kadangi savaitgalį atliekant piloto kūno iškėlimo darbus, lūžo orlaivio sparnai.

„Orlaivio iškėlimas yra brangus dalykas, nes reikėtų platformos, kuri pritaikyta plaukioti jūroje, plius, kaip žinote, pirmojo etapo metu dalis orlaivio – sparnai – nulūžo. Dėl šitų praradimų tos tikslios priežasties net iškėlus galima ir nenustatyti, tai tik būtų išnaudoti pinigai“, – tikino ministras.

Jis teigė, kad dėl lėktuvo iškėlimo Ministrų kabinetas turėtų apsispręsti antradienio pasitarime.

A.Butkevičius: turėtų būti iškeltas

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį žurnalistams sakė, kad Vyriausybė yra priėmusi sprendimą, jog lėktuvas turėtų būti iškeltas, tačiau reikia atsižvelgti į naujas aplinkybes.

„Politinė pozicija yra tokia: Vyriausybės priimtame nutarime aiškiai parašyta, kad jis turi būti iškeltas, bet, kaip žinote, kėlimo metu lėktuvo sparnai atplyšo ir, aišku, ekspertai turi pasakyti, kokios yra galimybės dabar jį ištraukti“, – teigė Vyriausybės vadovas. Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį žurnalistams sakė, kad Vyriausybė yra priėmusi sprendimą, jog lėktuvas turėtų būti iškeltas, tačiau reikia atsižvelgti į naujas aplinkybes. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

Antradienį per Vyriausybės pasitarimą ketinama išklausyti naujausią informaciją šiuo klausimu bei išgirsti vyriausybinės komisijos rekomendaciją.

Iš Geteborgo į Klaipėdą skridęs „Klaipėdos avialinijų“ lėktuvas An-2 su patyrusiais lietuviais pilotais Adolfu Mačiuliu ir Alvydu Selmistraičiu virš Baltijos jūros dingo gegužės 16-osios popietę. Po trijų parų lėktuvas rastas Baltijos jūros dugne, už daugiau nei 100 kilometrų nuo kranto, 124 metrų gylyje.

Orlaivyje aptiktas A.Mačiulio kūnas buvo iškeltas penktadienį. Antrojo piloto kūno orlaivyje narai nerado.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius