-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 09

Rimantas Stankevičius: „Margaret Thatcher buvo tituluojama Geležine Ledi, o Kazimira Prunskienė buvo įgijusi Gintarinės Ledi titulą“

Pirmasis nepriklausomybę 1990 m. kovo 11-ąją atkūrusios Lietuvos kontaktas su Didžiąja Britanija įvyko po poros mėnesių, kai Margaret Thatcher priėmė premjerę Kazimirą Prunskienę. Pasak susitikime dalyvavusio K.Prunskienės brolio Rimanto Stankevičiaus, pokalbis su M.Thatcher pradžioje buvo gana įtemptas, tačiau M.Thatcher noriai išklausė Lietuvos poziciją.
Margaret Thatcher 1988 metais
Margaret Thatcher 1988 metais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kai atvažiavome į Londoną, M.Thatcher buvo tituluojama Geležine ledi, o K.Prunskienė šios kelionės į Vakarus metu buvo įgijusi Gintarinės ledi titulą. Taigi geležis per susitikimą su gintaru iš tikrųjų atrodė labai valdingai ir atrodė sunkiai palenkiama. Vis dėlto K.Prunskienei pavyko rasti argumentų ne tiesiogiai pasisakant prieš M.Gorbačiovą, o teigiant, kad būtent Lietuvos pripažinimas kaip tik sustiprintų, o ne susilpnintų M.Gorbačiovo vykdomą pertvarką“, – pasakoja R.Stankevičius.

Įspūdžiais iš susitikimų su politike R.Stankevičius dalinosi su LRT radijo laidos „Ryto garsai“ vedėjais.

– Pone Stankevičiau, papasakokite, kaip ir kada susitikote su M.Thatcher?

– 1990 m. gegužės 3 d. Vašingtone vyko JAV prezidento George'o Busho vyresniojo ir Lietuvos Respublikos ministrės pirmininkės Kazimieros Prunskienės susitikimas. Po jo prezidentas G.Bushas paskambino Didžiosios Britanijos premjerei ir pasiūlė susitikti su Lietuvos ministre pirmininke. Tai buvo laikotarpis, kai Lietuva siekė tarptautinio pripažinimo.

Gegužės 8 d. Lietuvos ministrė pirmininkė K.Prunskienė, ją lydėjęs Juozas Kazickas ir aš atvykome į Londoną. Gegužės 9 d., 10 val. ryte, savo kabinete, Douningo g. 10, mus priėmė ministrė pirmininkė. M.Thatcher atrodė įspūdingai, buvo apsirengusi skoningais klasikiniais drabužiais. Aiškiai buvo matyti, kad ji pasitikinti savimi, valdinga moteris. 

Kazimira Danutė Prunskienė
Kazimira Danutė Prunskienė

– Kaip ji pasitiko Lietuvos, kuri dar tik kovojo dėl teisės grįžti į pasaulio politinį žemėlapį, atstovus?

– Susitikimui buvo skirtas pusvalandis. Kaip užfiksuota mano užrašuose, pirmos 18 min. praėjo M.Thatcher monologu aiškinant, kad M.Gorbačiovas yra pirmasis Sovietų Sąjungos vadovas, su kuriuo Vakarai randa bendrą kalbą ir būtų negerai trukdyti jo vykdomai persitvarkymo politikai. Tikrai jautėmės truputį nesmagiai, nes iš 30 min., skirtų pokalbiui, pirmos 18 min. atiteko šeimininkei.

Atrodė, kad per likusį laiką nelabai bus galima pateikti savo argumentus. Tačiau paskui, kai jau buvo suteiktas žodis Lietuvos Respublikos ministrei pirmininkei, pokalbis gerokai užsitęsė ir buvo pratęstas tris kartus – jis tęsėsi 1 val. 20 min. Tai rodo, kad M.Thatcher vis dėlto išklausydavo argumentus, o pokalbio pabaigoje ji vis dėlto sutiko su daugeliu K.Prunskienės teiginių.

– Kokius M.Thatcher charakterio bruožus atskleidė pokalbis, kuris truko ne pusvalandį, o 1 val. 20 min.? Pasaulyje ji buvo žinoma kaip Geležinė ledi, o koks jūsų įspūdis?

– Kai atvažiavome į Londoną, M.Thatcher buvo tituluojama Geležine ledi, o K.Prunskienė šios kelionės į Vakarus metu buvo įgijusi Gintarinės ledi titulą. Taigi geležis per susitikimą su gintaru iš tikrųjų atrodė labai valdingai ir atrodė sunkiai palenkiama.

Vis dėlto K.Prunskienei pavyko rasti argumentų ne tiesiogiai pasisakant prieš M.Gorbačiovą, o teigiant, kad būtent Lietuvos pripažinimas kaip tik sustiprintų, o ne susilpnintų M.Gorbačiovo vykdomą pertvarką ir tokiu būdu jis įgytų dar didesnę Vakarų simpatiją.

– Kokią reikšmę šis istorinis susitikimas Lietuvai turėjo vėliau?

– Po 24 metų matyti, kad vienas susitikimas esminio persilaužimo nelėmė, bet reikia turėti omenyje, kad tai buvo pirmasis atkūrusios nepriklausomybę Lietuvos ministrės pirmininkės susitikimas, po kurio buvo ir kitų vadovų susitikimų. Pvz., rudenį įvyko Aukščiausios Tarybos pirmininko, pirmojo Seimo pirmininko V.Landsbergio susitikimas su M.Thatcher. Taigi po truputį viskas prisidėjo prie bendro tikslo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius