Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 18

Rimantė Šalaševičiūtė apie kovą su svaigalais: statybinių medžiagų parduotuvė neturėtų prekiauti alkoholiu

Pirmadienį Vyriausybės nariai vėl diskutavo apie tai, kaip mažinti alkoholio prieinamumą Lietuvoje. Visų siūlymų ministrų kabineto ir atsakingų žinybų nariai kol kas neįvardija, tačiau jau dabar aišku, kad apie visišką alkoholio reklamos draudimą nekalbama.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje alkoholizmu serga beveik 50 tūkst. žmonių, tačiau tai – tik medikams žinomi atvejai. Realybėje ligonių skaičius yra gerokai didesnis. 

Pirmadienį sutarta, kad daugybė institucijų savo pasiūlymus, kaip kovoti su alkoholio vartojimo paplitimu, Vyriausybei pateiks iki vasario 1-osios, o iki 15 dienos bus parengtas veiksmų planas šiems metams. 

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė sakė, kad plane bus kalbama tiek apie prevenciją, tiek apie prieinamesnį priklausomybės gydymą. 

Kalbame apie prieinamumo mažinimą, akcizų didinimą, tam tikrą alkoholio ribojimą švenčių metu savivaldybėse.

„Kalbame apie prieinamumo mažinimą, akcizų didinimą, tam tikrą alkoholio ribojimą švenčių metu savivaldybėse“, – po susitikimo žurnalistams sakė ministrė. 

R.Šalaševičiūtės teigimu, svarstoma mažinti prekybos alkoholiu vietų skaičių, riboti jų darbo laiką: „Statybinių medžiagų parduotuvė neturėtų prekiauti alkoholiu – čia pavyzdys. Atsižvelgiant į kaimiškąsias vietoves, kur tik po vieną parduotuvę, bus diskusijos, ar siekti riboti, ar ne.“ 

Svarstoma, kad alkoholiu galima būtų prekiauti nuo 10 ryto iki 20 valandos, planuojama didinti alkoholio akcizą. Dėl akcizo pasiūlymus teiks Ūkio ministerija.

123rf.com nuotr./Alkoholis
123rf.com nuotr./Alkoholis 

„Kol kas apie reklamos griežtinimą ar kitus kažkokius klausimus, susijusius su reklama nediskutavome“, – sakė ministrė.

Ji priminė, kad Seimas svarstys projektą, siūlantį riboti išorinę alkoholio reklamą. 

Paklausta, ar reikėtų visiškai drausti reklamą, R.Šalaševičiūtė teigė, kad tai – kitų ministerijų reikalas, esą „kokius veiksmus jos pateiks į veiksmų planą, tokie bus aptarti ir įrašyti“. 

Planuoja gydyti priverstinai

Sveikatos apsaugos ministerija teiks siūlymus, susijusius su alkoholizmo gydymu. Šiuo metu galvojama įteisinti priverstinį gydymą nuo alkoholizmo. 

„Turime ir pinigus pasiskaičiuoti, nes norime praplėsti žmonių, kurie gali pretenduoti į Minesotos programą, ratą. Kalbame apie pigesnių vaistų dalinį kompensavimą“, – vardijo ji. 

Anot ministrės, 1,3 mln. eurų akcizo mokesčio už alkoholį bus skirta prevencijai. 

Bijo šešėlinės prekybos suaktyvėjimo

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Inga Juozapavičienė aiškino, kad didinti alkoholio kainą ir mažinti prekybos vietų skaičių reikia protingai, antraip suklestės šešėlinė prekyba. 

Pats efektyviausias būdas yra visiškas reklamos draudimas. Tai yra misija maksimum.

„Dėl išorinės reklamos ribojimo siūlymas pateiktas Seimui, jis laukia eilės, kada bus priimtas. Tai pirmieji žingsniai. Todėl vertinant kitas priemones, negalime imti tik po vieną priemonę. Mes turime matyti kompleksą priemonių“, – dėstė ji. 

„Pats efektyviausias būdas yra visiškas reklamos draudimas. Tai yra misija maksimum. Ypatingą dėmesį mes atkreipiame į internetinę erdvę, kuri šiuo metu yra visiškai laisva ir kurioje daugiausiai laiko praleidžia mūsų jaunas žmogus. Mes akcentuojame internetą, tačiau pati efektyviausia priemonė yra visiškas reklamos draudimas“, - BNS teigė I.Juozapavičienė.

Anot BNS, Vyriausybės pasitarime prieš savaitę jau buvo kalbama apie alkoholio prieinamumo mažinimą ir apie principus, kurių reikėtų laikytis įvedant ribojimus.

Ūkio ministras Evaldas Gustas tuomet pabrėžė, jog būtina laikytis lygybės principo – visiems alkoholiniams gėrimams ir prekybininkams ribojimai turi būti vienodi. Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis teigė, kad būtina investuoti ir į kovą su nelegalia prekyba. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius