Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 28

Rimantė Šalaševičiūtė neišduoda, kam davė kyšį: „Jis nėra įžymybė, eilinis gydytojas“

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, netikėtai prisipažinusi, kad praeityje pati davė kyšį gydytojui, pateko į nepavydėtiną padėtį. Ministrė teigia, kad labai gailisi šio savo poelgio, jis ją slėgė kaip akmuo, tačiau nenori atskleisti kyšį paėmusio gydytojo asmenybės.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kyšį davė eidama aukštas pareigas valstybės tarnyboje?

R.Šalaševičiūtė 15min patikslino, kad pakišą medikui davė ne prieš 5–8 metus, kaip teigė anksčiau, o prieš dešimt ar net daugiau metų.

Portalas primena, kad 1995–2010 metais R.Šalaševičiūtė dirbo žmogaus ir vaiko teisių gynimo institucijose: iš pradžių Seimo kontrolierių įstaigoje Seimo kontrolierės patarėja, vėliau – Seimo kontroliere, o po kurio laiko – Vaiko teisių apsaugos kontroliere.

Vadinasi, kyšį ji davė jau tuo metu, kai ėjo svarbias pareigas. Pagal ministrės nurodytą laiką, ji tuo metu užėmė aukštas pareigas. 2003 m., prieš 13 metų ji buvo paskirta Seimo kontroliere, o 2005 m., vadinasi prieš 11 metų, ji buvo paskirta Vaiko teisių apsaugos kontroliere.

R.Šalaševičiūtė tikino, kad dirbti sveikatos apsaugos sistemoje ji anuomet neplanavo.

„Gyvenime laikausi principo nemeluoti. Jei manęs klausia, pasakau, kaip buvo“, – aiškina ministrė.

Gyvenime laikausi principo nemeluoti. Jei manęs klausia, pasakau, kaip buvo.

Ji užtikrino, kad savo poelgio gėdijasi: „Aš labai gailiuosi, kad taip buvo, ir drąsinu žmones nepasiduoti artimųjų įkalbinėjimams ir spaudimui.“

Kyšį gydytojui ji davė po to, kai vienas artimų giminaičių kategoriškai atsisakė darytis operaciją, kol nebus su gydytoju atsiskaityta iš anksto.

Gydytojo neišduoda

„Tačiau pinigai tikrai nebuvo įkišti į kišenę, buvo padėta ant stalo ir normaliai priimta“, – prisimena R.Šalaševičiūtė. 

Ji tikina, kad šiandien neprisimena net to gydytojo veido bruožų.

„Jis nėra įžymybė, eilinis gydytojas, tikrai nekonkretinsiu, kokioje gydymo įstaigoje dirbo. Vargiai jį bepažinčiau, nes tai buvo žmogus, sutiktas du kartus – prieš ir po operacijos, išrašant iš gydymo įstaigos. Pridurčiau, kad tai nebuvo didelė suma“, – kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Tapusi sveikatos apsaugos ministre to gydytojo ji neieškojo ir suvesti su juo sąskaitų nenorėtų: „Kas buvo, tas buvo.“

Poelgis slėgė kaip akmuo

Prisipažinimą apie duotą kyšį R.Šalaševičiūtė traktuoja kaip išpažintį: ji pasakė dalyką, kuris iki šiol slegia.

„Tačiau kartais tampi artimųjų įkaitu, kurie jaučiasi nesaugiai ir kaltina tave, kad nesirūpini. Tai būdinga vyresnio amžiaus žmonėms: jie įsivaizduoja, kad turi atsilyginti. Tarp jaunesnių pacientų vyrauja kitokia mąstysena. Tyrimai rodo, kad vis daugėja pacientų, kurie atsisako vokelių davimo kultūros“, – džiaugiasi ministrė.

Trečiadienį paskelbto 2015 metų „Transparency International“ korupcijos suvokimo indekso tyrime Lietuva pakilo per septynias vietas bei užėmė 32-ąją vietą iš 168 tirtų valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius