-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 25 /2020 10 26

R.Karbauskis pripažino „valstiečių“ pralaimėjimą: neturime iniciatyvos formuoti koaliciją

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis pripažino pralaimėjimą Seimo rinkimuose. Jis perdavė sveikinimus rinkimus laimėjusiems konservatoriams. Kartu R.Karbauskis sakė, kad jeigu nauja valdančioji dauguma bus sudaroma iš septyniasdešimt kelių Seimo narių, tai jiems bus labai nelengva dirbti.

Sekmadienį prieš vidurnaktį R.Karbauskis žurnalistams sakė, kad Seimo rinkimų rezultatus vertina normaliai. Anot jo, svarbu, kad žmonės atėjo į rinkimus.

LVŽS pirmininkas patikino, kad pripažįsta pralaimėjimą. „Mes neturime iniciatyvos formuoti valdančiąją daugumą“, – teigė jis.

VIDEO: R.Karbauskis pripažino „valstiečių“ pralaimėjimą: neturime iniciatyvos formuoti koaliciją

R.Karbauskis aiškino, kad Kaunas vienareikšmiai subalsavo už konservatorius.

„Bet bendrai centro kairė su konservatoriais, su dešiniaisiais turi beveik panašiai balsų“, – sakė jis.

Pasak R.Karbauskio, pirmiausia turi pasibaigti derybos dėl koalicijos, tada bus aišku, kas kaip atrodo.

„Mes turėjome progą dirbti su šešiasdešimt keliais Seimo nariais – 68, jeigu neklystu. Jeigu valdanti dauguma bus sudaroma iš septyniasdešimt kelių Seimo narių, tai jiems bus labai nelengva. Tai dėl to, matyt, derybos bus įdomios“, – mano „valstiečių“ lyderis.

Jeigu valdanti dauguma bus sudaroma iš septyniasdešimt kelių Seimo narių, tai jiems bus labai nelengva. Tai dėl to, matyt, derybos bus įdomios.

R.Karbauskis priminė, kaip dirbti teko dabartinei koalicijai, neturėjusiai svarios daugumos Seime.

„Jūs patys žinote, kaip mes dirbome, kad į tualetą negali žmogus išeiti iš salės. Tai jeigu taip reikės dirbti jiems keturis metus, tai tikrai bus sunku“, – komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Jeigu bus dėl ko – koalicijos ar opozicijos – derėtis, R.Karbauskio teigimu, tai bus daroma rytoj, poryt.

Vis dėlto jis sakė neįsivaizduojantis, kaip, turėdama tiek vietų Seime, kiek laimėjo, galėtų dirbti centro-kairės koalicija.

„Su tiek balsų negalėtų. Kažkas turėtų iš dešiniųjų prisijungti prie tos koalicijos. Kitaip matematiškai neišeina“, – vertino jis.

LVŽS pirmininkas kalbėjo apie tai, kad, nepaisant didelio propagandinio puolimo, partija laimėjo daugiau kaip 30 vietų naujos kadencijos Seime.

Tai esą nėra toks jau prastas rezultatas, nelabai kas tikėjosi, kad „valstiečiai“ turės tiek atstovų parlamente.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Kartu R.Karbauskis aiškino, kad dabartinė koalicija sąžiningai atliko savo pareigą. Jeigu bus suformuota kita koalicija, „valstiečių“ lyderio teigimu, jai paliekamas tikrai geras pagrindas.

„Nes ekonominė situacija geriausia Europos Sąjungoje (ES), jeigu lygintumėme visas šalis. Jeigu šnektumėme apie koronavirusą, tai tikrai padėtis dar dabar yra tokia, kad lyginant su kitomis ES šalimis, tikrai mes dar negalime labai skųstis. Mirusiųjų mes turime labai mažai iš tikrųjų ir, tikėkimės, kad tas skaičius neaugs taip sparčiai, kaip kitose šalyse. Jeigu šnekėtumėme apie tai, kas padaryta, tai mums tikrai negėda, sąžiningai dirbome. O jeigu žmonės mano, kad kiti dirbs geriau, bus taip, kaip bus“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

R.Karbauskis aiškino turintis darbo opozicijoje patirties.

„Tai yra tikrai įdomus darbas, kada gali viskam prieštarauti, visą laiką rodyti pirštu į kažką. Aišku, būsime, jeigu būsime opozicijoje, būsime konstruktyvūs. Nes iš tikrųjų per tuos ketverius metus pasigedome opozicijos, kuri būtų konstruktyvi. Jie niekada nieko nesiūlė, jie tik viskam prieštaravo. Mes bet kokiu atveju, jeigu dirbsime opozicijoje, turėsime ir savo biudžeto projektą, ir savo šešėlinę Vyriausybę, ko šita opozicija, kuri dabar dirbo keturis metus, neturėjo“, – nurodė jis.

R.Karbauskis neatskleidė, ar imtųsi Seimo opozicijos lyderio pareigų. Esą tai – derybų klausimas.

Rezultatų laukė štabe

Laukti rinkimų rezultatų LVŽS atstovai susirinko užsidarius rinkimų apylinkėms.

Į partijos rinkimų štabą apie 21 valandą atvyko premjeras Saulius Skvernelis.

Taip pat rinkimų rezultatų laukia europarlamentaras Bronis Ropė, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Vyriausybės pirmasis vicekancleris Lukas Savickas, parlamentarė Agnė Širinskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Seimo rinkimų rezultatų laukęs premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad nuotaikos yra labai geros.

Tiek jis, tiek R.Karbauskis nesiėmė prognozuoti rinkimų rezultatų, teigdami, kad viskas bus aišku jau po keletos valandų.

R.Karbauskio ir S.Skvernelio komentarus žiniasklaidai žiūrėkite čia:

VIDEO: Rinkimų rezultatų laukiantys S.Skvernelis ir R.Karbauskis: nuotaikos yra labai geros

Dirbti opozicijoje nebūtų sunku

„Valstiečių“ atstovas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad nuotaikos laukiant rinkimų rezultatų – ramios, realistinės.

„Iš tikrųjų pati situacija, puikiai matote, šalyje, deja, bet negerėja, kas yra susiję su COVID-19 situacija. Natūralu, kad tas kažkiek gožia ir tas rinkimines nuotaikas, kurios tikrai kitokios būtų, jeigu nebūtų to, kas dabar vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Bet šiaip, sakyčiau, tikrai yra ramaus laukimo metas“, – sekmadienio vakarą kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

A.Veryga nesiėmė prognozuoti, kiek vietų kitos kadencijos Seime iš viso gali turėti LVŽS atstovai. Vienmandatėse apygardose esą situacijos yra skirtingos.

Jis apgailestavo, kad rezultatai Kaune nėra tokie, kuriais būtų galima džiaugtis, ten kol kas pirmauja konservatoriai.

A.Veryga antrajame ture Kauno Panemunės apygardoje kovoja su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstove Gintare Skaiste. Suskaičiavus duomenis iš penkių rinkimų apylinkių, kol kas pirmauja konservatorė.

Jeigu LVŽS tektų dirbti opozicijoje, A.Veryga tikino, kad tai nebūtų sunku.

„Aš manau, kad kaip tik tai yra daug lengvesnė pozicija negu būti valdančiojoje daugumoje. Ir man tie ketveri metai nebuvo labai lengvi. Nuo pirmų savaičių aš tikrai turėjau labai intensyvų politinį laikotarpį ir buvau pirmasis, kurį interpeliavo Seimas. Tai aš galiu pasakyti, kad ir kaip būtų opozicijoje, tikrai nebus sudėtingiau negu buvo mano pozicijoje. Tai čia bent jau iš mano taško vertinant. O šiaip, jeigu susiklostys aplinkybės tikrai taip, kad kita politinė dauguma formuos Vyriausybę, formuos daugumą, tai tikrai nepavydžiu jiems visiškai nuoširdžiai, nes niekam pasaulyje dabar nėra lengva, nebus lengva ir Lietuvoje“, – komentavo A.Veryga.

Jis pridūrė, kad nebus lengva pildyti ir priešrinkiminius pažadus, kurių buvo pridalinta, kalba apie laisvę ir mažiau draudimų.

„Kai matome, kad virusas plinta, aš abejoju, kad kas nors išdrįs aukoti žmonių gyvybes ir nesiimti tokių priemonių, kurios tikrai nepatiks visuomenei“, – pažymėjo jis.

Laukia balsavimo Kaune rezultatų

R.Karbauskis dėkojo žmonėms, atėjusiems į rinkimus. Jis sakė, kad rinkėjų aktyvumas antrajame ture buvo didesnis nei 2016 metais.

„Mes žinome, kokia situacija su koronavirusu. Reiškia, žmonėms iš tikrųjų svarbu, kokia bus valdžia. O kaip bus, paaiškės po poros valandų. Dabar nieko negali pasakyti, nes kol kas ateina mažos apygardos. Ten viskas yra taip, kaip turėtų būti mažose apygardoje. O kai ateis miestai, pamatysime“, – komentavo „valstiečių“ lyderis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskis sakė, kad labai norėtų pamatyti balsavimo Kaune rezultatus.

R.Karbauskio teigimu, po kelių valandų bus aišku ir kas gali formuoti naują valdančiąją koaliciją.

S.Skvernelis visus pirmiausia pasveikino su „Žalgirio“ pergale.

Pilaitės-Karoliniškių vienmandatėje apygardoje jis antrajame ture rungėsi su konservatore Radvile Morkūnaite-Mikulėniene. Jis sakė prognozuojantis realius balsavimo rezultatus.

„Matyt, sudėtinga valstiečių atstovui Vilniuje laimėti, bet rezultatai parodys“, – sekmadienio vakarą sakė premjeras.

Paklaustas, kiek mandatų prognozuotų LVŽS antrajame Seimo rinkimų ture, S.Skvernelis irgi sakė, kad tai prognozuoti sunku. Jis ragino palaukti rezultatų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

S.Skvernelis teigė, kad jo nuotaikos yra labai geros. „Manau, ir Ramūno neblogos“, – pridūrė jis.

Tiek R.Karbauskis, tiek S.Skvernelis tikino, kad šią savaitę nevyko jokie pokalbiai dėl galimo koalicijos formavimo.

Neplanuoja jų „valstiečiai“ ir šiąnakt. „Tikrai ne, tikrai ne, mes naktimis sprendimu nepriiminėjame. Tik dienomis“, – tikino R.Karbauskis.

„Kas buvo naktimis priiminėjama, prieš dešimt metų buvo. Tai jeigu taip pat bus, tai pakartos šiąnakt naktį irgi“, – pridūrė S.Skvernelis.

Diskusijos dėl koalicijos, anot premjero, prasidės kai visi išsimiegos, pamatys rezultatus.

„Gal ir diskusijų nereikės, gal rinkėjai nuspręs, kad ir be diskusijų viskas aišku. Ir taip gali būti“, – aiškino S.Skvernelis.

Nusileido konservatoriams

Prieš dvi savaites vykusiuose Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje LŽVS iškovojo 16 Seimo narių mandatų.

Daugiausia rinkėjų balsų daugiamandatėje apygardoje gavo opoziciniai konservatoriai – jie laimėjo 23 parlamentarų mandatus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis

Pirmame ture Antakalnio vienmandatėje apygardoje tąsyk laimėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vedlė Seimo rinkimuose Ingrida Šimonytė.

Pagal rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje, Darbo partija užsitikrino 9 mandatus, Lietuvos socialdemokratų partija ir Laisvės partija – po 8 mandatus.

Taip pat barjerą į Seimą peržengė Liberalų sąjūdis. Pagal rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje, naujos kadencijos parlamente partija turės 6 vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius