Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 03 /2019 03 04

V.Matijošaitis švenčia pergalę: „Mūsų komanda kauniečių nenuvils“

Balsavimo maratonas Kaune baigėsi taip, kaip daugelis ir tikėjosi – merų rinkimų lyderiu laikytas Visvaldas Matijošaitis laimėjo triuškinančia pergale. Vyriausiajai rinkimų komisijai naktį į pirmadienį skaičiuojant rezultatus buvo aišku, kad jis surinko apie 79,59 proc. balsų.
Visvaldą Matijošaitį pasveikino bendražygiai
Visvaldas Matijošaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Už V.Matijošaitį – 80,75 proc. balsų

06:11

V.Matijošaitis surinko 79,59 proc. balsų, rodo galutiniai VRK duomenys, suskaičiavus visų 91 apylinkių duomenis.

Mero postą išlaikiusio V.Matijošaičio vadovaujamas visuomeninis rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas“ taip pat triuškinamai laimėjo rinkimus – gavo 32 Tarybos mandatus. Likusius 8 mandatus laimėjo TS-LKD.

00:46

Nors dar nėra rezultatų iš visų apylinkių, tačiau kauniečių pasirinkimas – daugiau nei aiškus. V.Matijošaičio rinkimų štabe pokšėjo šampanas, o naujai išrinktą merą sveikino jo draugė Loreta, kolegos ir bičiuliai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldą Matijošaitį pasveikino bendražygiai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldą Matijošaitį pasveikino bendražygiai

„Džiugu. Meluočiau, jei sakyčiau kad ne. Mūsų komanda kauniečių nenuvils“, – kalbėjo V.Matijošaitis. „Norėčiau pasakyti tikrą, nuoširdų kaunietišką ačiū“, – sakė antrai kadencijai išrinktas meras. Į klausimą, ar jau sulaukė sveikinimų iš kitų kandidatų, V.Matijošaitis sakė, jog nespėja atsiliepti į telefono skambučius. V.Matijošaitis teigė jog jam gaila, kad rinkimai nesėkmingi Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui ir jų kandidatui Kaune, vicemerui Simonui Kairiui: „Dirbom tikrai sėkmingai“.

23:20

G.Černiauskas: savo galimybes vertinu realiai

Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas į Kauno miesto merus, žinomas advokatas Gintaras Černiauskas, rinkimų rezultatų laukiantis partijos būstinėje Kaune, sako, jog rinkimų rezultatus, taip pat savo galimybes tapti Kauno meru vertina realiai.

Tikrojo proveržio, kurio tikisi miestiečiai, neįvyko.

Politikas teigia, jog kovoti prieš V.Matijošaitį, kuris yra rimtas priešininkas, nėra paprasta ir kitiems kandidatams. Kalbėdamas apie pokytį bei iššūkius būsimai valdžiai G.Černiauskas akcentavo miesto proveržį, kurio, jo nuomone, per praėjusius ketverius taip ir nebuvo: „Kad būtų įvykę pokyčiai į teigiamą pusę, išskyrus gatvių sutvarkymą ir panašiai”. G.Černiauskui nerimą kelia ir miesto gyventojų mažėjimas, taip pat verslas, anot politiko, pats prisitaiko prie situacijos mieste, tai – verslo iniciatyva, o ne miesto valdžios. „Tikrojo proveržio, kurio tikisi miestiečiai, neįvyko“, – kalbėjo G.Černiauskas.

23:07

J.Šiugždinienė: aš tikėjau, kad galiu konkuruoti su meru

Aiškėjant rinkimų rezultatams iš pirmųjų apylinkių kol kas antroje vietoje Kaune – Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatė į Kauno miesto merus Jurgita Šiugždinienė. Išankstinėmis prognozėmis ji buvo laikoma pagrindine dabartinio mero V.Matijošaičio varžove. Tiesa, skirtumas tarp jų didelis.

V.Matijošaičiu pasitikėjimą pareiškė 74,08 proc. rinkėjų, J.Šiugdžidiene – 16,67 proc. rinkėjų. Naujokė politikoje J.Šiugždinienė savo startą rinkimų maratone vertina gerai. Rinkimų rezultatų politikė kartu su gausia savo komanda laukia vienoje iš Kauno senamiestyje esančių kavinių.

Taip, tikėjausi, kad galiu konkuruoti su meru, ir jei turėčiau daugiau laiko ir daugiau galimybių tą įrodyti.

„Taip, tikėjausi, kad galiu konkuruoti su meru, ir jei turėčiau daugiau laiko ir daugiau galimybių tą įrodyti. Aš jaučiuosi gerai, žvelgiu į ateitį ir tikiuosi, kad daug ką galima nuveikti Kauno ir kauniečių labui, ir tai yra mano startas. Manau, kad visai nebloga pradžia“, – sakė J.Šiugždinienė. Paklausta, kas yra jos rinkėjas, J.Šiugždinienė akcentavo, kad už ją greičiausiai balsavo daugiau kultūros ir meno žmonių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė

„Manau, kad mano pagrindinė žinutė (kauniečiams) yra miesto ateitis. Kaunas turi turėti ambicingą miesto viziją, labai aiškiai komunikuoti ir dirbti ties tos vizijos įgyvendinimu. Neužtenka suremontuoti gatves ir sutvarkyti parkus. Mes turime žinoti, kur mes judame. Labai svarbu yra švietimas, daugiau dėmesio švietimo turiniui, kultūrai. Mano akcentas yra netrumpalaikiai sprendimai, sprendimai dėl gatvių pasimato labai greitai, o investicijos į švietimą yra daug sudėtingesnės ir pasimato po kelių metų“, – sakė kandidatė. J.Šiugždinienės teigimu, rinkimų kampanija Kaune buvo vangoka, stingo debatų, diskusijų, pokalbių, o dabartinis miesto meras V.Matijošaitis dalyvavo vos keliuose debatuose: „Buvo mažai erdvės pasiginčyti dėl idėjų, realiai pakonkuruoti. Yra ir didžiuliai resursų skirtumai. Tam, kad tave pamatytų, turi turėti daug finansinių resursų“.

23:02

Kol kas V.Matijošaičio noras laimėti užtikrintu rezultatu pildosi. Pagal dabar turimus duomenis, jis surinko 74,08 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų. Antroje vietoje liko konservatorė Jurgita Šiugždinienė, už ją balsavo 16,67 proc. rinkėjų. 

21:38

V.Matijošaitis: aiškia persvara nugalėjus būtų lengviau dirbti

Dabartinis Kauno miesto meras, siekiantis antros kadencijos Visvaldas Matijošaitis į savo laikiną rikimų štabą, esantį vienoje iš Laisvės alėjos kavinių, atėjo kiek po 21 valandos. Į kavinę vienas po kito renkasi visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ atstovai, taip pat V.Matijošaičio bičiuliai.

Kol bus aiškūs rinkimų rezultatai, V.Matijošaitis, nors ir vadinamas lyderiu, jų prognozuoti nebuvo linkęs. „Aš nesu būrėjas iš kavos tirščių. Palaukim, ir pamatysim“, – kalbėjo V.Matijošaitis. Rinkimų rezultatų V.Matijošaitis laukia ramiai. Politikas tvirtino, kad šį kartą jaučiasi geriau, nei 2015 metais, per rinkimus.

Aš nesu būrėjas iš kavos tirščių. Palaukim, ir pamatysim.

„Tada buvau neseniai palaidojęs žmoną, man tai buvo labai sunkus laikas, – kalbėjo Kauno miesto meras. – Dabar jaučiuosi labai paprastai. Kaip bus, ką žmonės pasirinko – taip ir bus. Jei pasirinks mūsų komandą – dirbsim. Miestas pasikeitęs, darbai pradėti. Užteks visiems“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

V.Matijošaitis taip pat teigė kol kas negalvojantis apie tai, ar bus antrasis rinkimų turas: „Pamatysim, kai sulauksime skaičių, ar bus antras turas. Geriau kad jei ar mane, ar kitą išrinktų iš pirmo turo, geriau kiekvienam merui. Lengviau būtų dirbti aiškia persvara nugalėjus“. 2015 metais vykstančiuose rinkimuose V.Matijošaitis pergalę iškovojo po antrojo rinkimų turo, kur varžėsi su Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovu Andriumi Kupčinsku.

20:31

Liberalas S.Kairys: „Per šiuos rinkimus pirmą kartą jaučiuosi toks ramus“

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio kandidatas į Kauno miesto merus Simonas Kairys rinkimų rezultatų laukia viename Laisvės alėjoje esančiame klube. Laukti rezultatų jį atlydėjo ir žmona Deimantė bei dukra Amelija. Dabartinis Kauno vicemeras sako, kad kauniečiai savo sprendimą jau išreiškė, tad dabar belieka laukti rezultatų. „Tradicija mūsų yra vienintelė. Kai užsidaro apylinkės, susirenkame čia. Ir tai yra pirmi rinkimai, kai aš tikrai jaučiuosi ramus viduje. Galima kalbėti daug, galima prognozuoti, bet svarbiausia, kad tu gerai jaustumeisi, kad tu padarei viską“, – sakė rinkimų rezultatų laukiantis S.Kairys.

Pasak politiko, korupcijos skandalas, į kurį pateko partija, lems rinkimų rezultatus, kurie būtų buvę geresni. „Jei prieš metus atgal mus visi būtų nurašę, tai šiandien mes esame kampanijoje, išsilaikėme top trejetuke, o kaip tai atrodys galutiniuose rezultatuose – bus matyt“, – 15min sakė S.Kairys. Politikas teigė, jog ir ateityje liberalų atsinaujinimas neišvengiamai vyks. Pasak S.Kairio, tik viena politinė jėga prieš šiuos rinkimus bandė daryti intrigą, o šiaip rinkimų kova Kauno mieste vyko korektiškai ir garbingai. S.Kairys nekritikavo stipriausiu kandidatu vadinamo V.Matijošaičio.

„Įsivaizduokit, kas būtų, kai tu ketverius metus dirbai darbą, bandei plaukti tuo laivu per visus tuos pokyčius, ir staiga likus iki rinkimų mėnesiui sakysiu, kad „tą jūs darėt ne taip arba kitą jūs darėt ne taip?“. S.Kairys akcentavo, kad miesto valdžia siekė ne intrigų ar kritikos, o bendro rezultato. Ateinančius ketverius metus politikas sako Kauną matantį tęsiant pradėtus darbus: reikia baigti realizuoti pačius didžiausius miesto projektus, kurie atneš pokytį. „Kalbu apie „Mokslo salą“, Dariaus ir Girėno stadioną, dar nėra finansavimo šaltinio kalbant apie Čiurlionio koncertų centrą. Ir du iššūkiai – Kaunas taps Europos kultūros sostine ir pretenduojame į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą“, – kalbėjo S.Kairys.

Paskutinis atnaujinimas 2019-03-03 20:31
VIDEO: Kauniečių pasirinkimas – daugiau nei aiškus: V.Matijošaitis švenčia pergalę
VIDEO: V.Matijošaitis jau švenčia pergalę: „Mūsų komanda kauniečių nenuvils“
VIDEO: G.Černiauskas: savo galimybes vertinu realiai
VIDEO: J.Šiugždinienė: aš tikėjau, kad galiu konkuruoti su meru

Varžėsi 7 kandidatai

„Rezultatų laukiame ramiai ir su visa komanda džiaugiamės dideliu kauniečių aktyvumu balsuojant, nesvarbu, kokie bus rezultatai. Žmonių aktyvumas priimant sprendimus dėl Kauno ateities yra džiuginantis“, –sakė V.Matijošaitis.

VIDEO: Rinkimų rezultatų laukiantis V.Matijošaitis: „Džiaugiamės dideliu kauniečių aktyvumu balsuojant“

Dėl Kauno mero posto varžėsi 7 kandidatai. Politologai vieningai sutarė – visuomeninio rinkimų komiteto (VRK) „Vieningas Kaunas“ lyderis Visvaldas Matijošaitis atkartos 2015 metais pirmą kartą vykusių tiesioginių merų rinkimų sėkmę ir valdžią išlaikys savo rankose.

Stipriausia V.Matijošaičio varžove buvo galima laikyti Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) atstovaujančią anksčiau laikinai Kauno technologijos universitetui (KTU) vadovavusią Jurgitą Šiugždinienę. Iššūkį miesto vadovui metė ir vicemeras, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) narys Simonas Kairys. Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) mero postą patikėtų politikos naujokui, gerai žinomam advokatui Gintarui Černiauskui.

Rinkimuose dalyvavo ir kiek mažiau žinomi kauniečiai – Lietuvos centro partija (LCP) iškėlė Kauno taikomosios dailės mokyklos mokytojos, Lietuvos mokytojų sąjūdžio įkūrėjos ir pirmininkės Rūtos Andriuškevičienės kandidatūrą, „darbiečiams“ atstovavo Kauno skyriaus pirmininkas Martynas Maulė, o „Tvarką ir teisingumą“ buvusioje laikinojoje sostinėje siekė įvesti Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojas infrastruktūros ir ūkio reikalams Antanas Navakauskas.

Dėl mero kėdės ryškesnė kova taip ir neįsiplieskė, taigi tikėtina, kad nugalėtojas paaiškės po pirmojo turo. Kiek didesnė intriga išlieka laukiant savivaldybės tarybos rinkimų rezultatų. Kaunui vadovaujantį V.Matijošaitį daugelis miestiečių vertina teigiamai, tačiau kaip rinkimuose seksis jo komandai? Panašu, kad meras neabejoja asmenine pergale, bet ar VRK „Vieningas Kaunas“ pagerins rezultatus ir šįkart iškovos daugumą?

Žemėlapiai sukurti UAB "HNIT-BALTIC" naudojant Esri ArcGIS Online technologiją.

Dėl demografinių pokyčių šalyje, šiemet kai kuriose savivaldybėse sumažintas tarybos narių skaičius. Tiesa, Kaune, kaip ir anksčiau, miestiečiai renka 41 atstovą. 15min primena, kad 2015 metais didžiausią kiekį, 17 mandatų, iškovojo VRK „Vieningas Kaunas“. Kiek mažiau, 13 vietų taryboje atiteko TS-LKD partijai. Liberalai ir socdemai pasidalijo po lygiai – gavo 4 mandatus. Miestiečiams taip pat atstovavo trys VRK „Kaunas – kitokia Lietuva“ nariai, tarp kurių ir skandalingai pagarsėjusio buvusio Seimo nario Kęstučio Pūko žmona Lina Pūkienė. Anąsyk rinkėjų palaikymo nesulaukė net 12 politinių partijų ir visuomeninių komitetų.

2019 metų savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauja 9 sąrašai.

Seimo valdančioji partija savo kandidatus į merus iškėlė daugelyje šalies savivaldybių, tačiau vadovauti Kaunui nesiekia nė vienas „valstietis“. Vis dėlto, su partijos sąrašu į tarybą išsiruošė 28 asmenys, tarp jų nėra nė dešimties, deklaravusių narystę valstiečių ir žaliųjų sąjungoje. O viena kandidatė, Vaida Pranarauskaitė, yra ir LVŽS, ir „Vieningo Kauno“ narė, tačiau politikės narystė judėjime sustabdyta iki kovo 15 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius