-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 03 09

Rinkliavai šventinės dienos nė motais

Kovo 11-ąją, penktadienį, Vilniaus viešasis transportas važiuos pagal sekmadienio tvarkaraštį, o galios tik tie nuolatiniai bilietai, kurie galioja įprastais savaitgaliais. Pokyčių nepajus tie, kas pirmenybę teikia nuosaviems automobiliams – rinkliava už automobilių stovėjimą bus tokia pat, kaip kiekvieną darbo dieną ar šeštadienį.
Vilnietė Jurgita sakė žinanti, kad šventinėmis dienomis darbo dienoms skirtas nuolatinis bilietas negalioja, net jei šventė pasitaiko vidury savaitės.
Vilnietė Jurgita sakė žinanti, kad šventinėmis dienomis darbo dienoms skirtas nuolatinis bilietas negalioja, net jei šventė pasitaiko vidury savaitės. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilnietė Jurgita, nuolat važinėjanti miesto viešuoju transportu, teigė žinanti, kad per šventes negalioja nuolatiniai bilietai, skirti tik darbo dienoms, net jei tos šventės būna vidury savaitės. „Nesu pastebėjusi, kad kontrolieriai būtų susidūrę su pažeidėjais, kurie švenčių dienomis važinėtų su tik darbo dienomis galiojančiu bilietu. Kontrolierių troleibusuose ir per šventes būna dažnai, bet jie nėra priekabūs, jei turi galiojantį, papildytą bilietą“, – teigė mergina.

Reikės papildomų bilietų

Vis dėlto vilniečiai, besinaudojantys nuolatiniais visuomeninio transporto bilietais, turėtų nepamiršti, kad Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena yra šventinė diena, nors ji ir bus penktadienį. Todėl pasipildę elektroninius bilietus tokia pinigų suma, kuri leidžia važinėti tik darbo dienomis, penktadienį privalės įsigyti papildomų vienkartinių bilietų.

Anot savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ direktoriaus Ginto Bliuvo, nuolatiniai bilietai galioja tik darbo dienomis arba darbo dienomis ir savaitgaliais bei švenčių dienomis. „Jei šeštadienis paskelbiamas darbo diena, tuomet galioja darbo dienoms skirti bilietai. O šventinį penktadienį šie bilietai negalios“, – sakė G.Bliuvas.

Penktadienį keisis iš viešojo transporto tvarkaraščiai – autobusai ir troleibusai važiuos pagal sekmadienio grafiką.

Tuo tarpu Kaune taikoma visai kitokia tvarka – kovo 11–ąją galios kauniečių turimi nuolatiniai elektroniniai bilietai, galiojantys pirmadieniais–penktadieniais. Kauniečiai susidūrė su panašia problema vasario 19 dieną, šeštadienį, kuris buvo paskelbtas darbo diena. Tądien vilniečiai drąsiai važinėjo su darbo dienomis galiojančiais nuolatiniais bilietais, o kai kuriems kauniečiams teko sumokėti baudas, nes pirmadieniais–penktadieniais galiojantys bilietai darbo dieną šeštadienį negaliojo.

Automobilių statymas kainuos

Automobilių vairuotojai, ilgąjį savaitgalį ketinantys važiuoti į miesto centrą ar senamiestį, jokių nuolaidų nesulauks. Šventinį penktadienį už automobilių stovėjimą reikės mokėti kaip įprastą dieną, kadangi ši rinkliava renkama nuo pirmadienio iki šeštadienio. Tik sekmadienį dalyje miesto aikštelių automobilį galima palikti nemokamai. „Išskirtinių progų, kai automobilių statymas nekainuotų, nėra. Bet tai priklauso ne nuo „Susisiekimo paslaugų“ darbuotojų, tokį sprendimą yra priėmusi Vilniaus miesto taryba. Net ir stovėjimą žyminčiuose ženkluose nurodomos savaitės dienos, o ne darbo ar šventinės dienos“, – teigė G.Bliuvas.

Savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Algirdas Šešelgis teigė pritariantis idėjai, kad galėtų atsirasti išlygų, leidžiančių nerinkti mokesčio už automobilių stovėjimą ypatingomis progomis, tačiau tam reikia politikų valios.

„Dabar to nėra, net mūsų skyriaus darbuotojai neturi teisės palikti nemokamai automobilio, jei važiuoja, tarkim, tikslinti automobilių stovėjimo aikštelės ribų. Būčiau už tai, kad galėtų būti dienų, kai rinkliava už automobilių stovėjimą nerenkama, bet sprendimą turi priimti miesto taryba. Dabartinė jau vargu, ar spės tai padaryti“, – teigė A.Šešelgis.

Kaune ši problema išspręsta gyventojų naudai – švenčių dienomis už automobilių statymą šiame mieste mokėti nereikia.

Baudos – iki 140 Lt

Baudos už tai, kad vairuotojas paliko automobilį, bet už stovėjimą nesumokėjo, šiuo metu siekia nuo 80 iki 140 Lt. Valandai palikti automobilį mokamoje vietoje Vilniuje kainuoja 1–6 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius