Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 03

Rinkliavos darželiuose egzistuoja dėl skurdo, bet nėra privalomos

Į susitikimą su meru Vilniaus rotušėje sostinės lopšelių-darželių vadovės (absoliuti dauguma ikimokyklinių įstaigų direktorių yra moterys) rinkosi geros nuotaikos. Kaip juokavo pačios, kol kas dar nuotaika gera, o po susitikimo esą bus matyt. Keturis mėnesius dirbanti Vilniaus miesto vadovybė jau įvedė ne vieną pakeitimą priėmimo į darželius tvarkoje, o pastaruoju metu garsiai prabilo apie tyrimus dėl nelegalios prekybos vietomis darželiuose.
Remigijaus Šimašiaus ir Vilniaus darželių vadovų susitikimas
Remigijaus Šimašiaus ir Valdo Benkunsko susitikimas su Vilniaus darželių vadovais / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į Rotušę sostinės ikimokyklinių įstaigų vadovai buvo pakviesti susitikti su Vilniaus meru Remigijumis Šimašiumi ir švietimą kuruojančiu vicemeru Valdu Benkunsku. Sveikindamas vadovus meras pabrėžė, kad nei iš jo ar jo aplinkos, nei iš vicemero ar kitų savivaldybės atstovų negali būti jokių signalų, kad į darželį būtina priimti vieną ar kitą vaiką. Esą tokie dalykai netoleruotini, net jeigu iki šiol ir buvo kitokia praktika.

Darželių nedaugėja, vietų – daugėja

V.Benkunskas labiausia akcentavo komunikacijos svarbą – vasarą paprašius iki tam tikro laiko atsiųsti informaciją apie vietas darželiuose net iš pusės įstaigų jos negauta. O tai esą netoleruotina.

Šventinis susitikimas tuo ir baigėsi, darželių vadovams nuėjus aptarti savo aktualijų į kitą Rotušės menę, o miesto vadovams ėmus atsakinėti į žiniasklaidos klausimus.

R.Šimašius dar kartą pabrėžė esąs įsitikinęs, kad sprendimas skirti 100 eurų kompensacijas privačius darželius lankantiems vaikams buvęs teisingas. „Jeigu mes sakėme, kad daugiau nei 7 tūkst. vietų trūksta darželiuose, tai dabar susiskaičiavę preliminariai matome, jog apie tūkstantis naujų vietų sukurta privačiuose darželiuose ir dar panašų skaičių pavyko stebuklingais būdais atrasti ir savivaldybės darželiuose. Tad nuo 7 tūkst. vietų trūkumą sumažinome iki 5 tūkst. Ateityje turime irgi labai aiškius žingsnius, kad ateityje ne tėveliai dėl darželių, o darželiai dėl vaikų konkuruotų“, – kalbėjo meras.

Rinkliavos savanoriškos?

Tie stebuklingi būdai yra vaikų skaičiaus padidinimas darželių grupėse, nors jau anksčiau dėl šito yra nukentėjusi ne viena sostinės darželio vadovė – joms teko net baudas susimokėti, kai tas skaičius būdavo per didelis. Nors realiai nuolat visi vaikai į darželius neateina, vieni serga, kiti atostogauja su tėvais ar seneliais.

Vienas iš klausimų, kuris nuolat neramina valstybinius darželius lankančių vaikų tėvus, yra rinkliavos. Ši rugsėjo 1-oji irgi yra ne išimtis, kai vos atėję po vasaros į įstaigas tėvai sulaukė pranešimų apie renkamas lėšas vienoms ar kitoms reikmėms.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijaus Šimašiaus ir Vilniaus darželių vadovų susitikimas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijaus Šimašiaus ir Vilniaus darželių vadovų susitikimas

Kaip teigė Vilniaus centre esančio lopšelio-darželio „Mažylis“ vadovė Lidija Dikšienė jų darželyje jokių rinkliavų nėra. „Tėveliai mus labai gerai finansuoja skirdami 2 proc. pajamų mokesčio ir mes iš tų pinigų labai daug ką susitvarkome“, – sakė direktorė.

Ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos pirmininkė ir darželio „Daigelis“ direktorė Tatjana Dvilevič įsitikinusi, kad rinkliavų paprastai prireikia dėl tėvų norų – tarkim, nori papildomų ugdymo priemonių ar daugiau daržovių ir vaisių. Tam pinigų darželiai neturi. T.Dvilevič pripažino, kad iš savivaldybės gaunami pinigai vėluoja, todėl darželiai įsiskolinę maisto tiekėjams ir pan. „Bet jokio privalomo mokesčio nėra, jeigu tėvai nori, jie gali organizuoti tėvų komiteto fondą“, – tikino direktorė.

Turi susitarti tarpusavyje

V.Benkunskas užtikrino, kad jokių privalomų rinkliavų darželiuose būti negali. „Yra tėvų, kurie net savo iniciatyva sako – norime geresnių žaislų, geresnių baldų, tokios iniciatyvos darželiuose vyksta. Bet nė vieno tėvo nei darželio vadovybė, nei kiti tėvai priversti negali. Tas principas galioja ir darželiuose, ir mokyklose“, – aiškino vicemeras.

Bet nė vieno tėvo nei darželio vadovybė, nei kiti tėvai priversti negali. Tas principas galioja ir darželiuose, ir mokyklose, – aiškino V.Benkunskas.

Vis dėlto jis buvo priverstas sutikti, kad vienam tėvui atlaikyti darželio vadovų, auklėtojų ir kitų tėvų spaudimą tikrai nėra lengva: „Kiekviename darželyje skirtingos grupės skirtingai elgiasi. Jeigu kyla iniciatyva iš pačių tėvų – ekskursijoms, geresnėms ugdymo priemonėms, kažkokioms reikmėms pinigus susirinkti, tai čia savivaldybė neturėtų to drausti. Bet mes labai aiškiai darželių vadovams pasakėme, kad jokios privalomos tvarkos negali būti. Jeigu tėvai ar dalis jų nėra pajėgūs prisidėti, jie tą pasako, o tas socialinis santykis tarp tėvų yra jau atskiras klausimas, kurio mes išspręsti negalim.“

Vis dėlto didžiausia problema tebelieka dėl vietų darželiuose. Nors jų padaugėjo, kaip tvirtina meras, vis dar trūksta ne vienam tūkstančiui Vilniaus vaikų. Tarkim, darželį „Mažylis“ šiuo metu lanko 124 vaikų, o eilėje norinčiųjų patekti tebėra net 188. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius