-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 08 26

Rinks gražiausias Kauno rajono sodybas

Kauno rajone, kaip ir kasmet, renkamos gražiausios rajono sodybos.
Sodyba Kauno rajone
Sodyba Kauno rajone. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Temos: 1 Kauno rajonas

Penktadienį savivaldybės sudaryta komisija vyks į Babtų, Vilkijos, Vilkijos apylinkių ir Čekiškės seniūnijas, o rugsėjo 2 dieną lankysis gražiausiose Ežerėlio, Zapyškio, Ringaudų ir Kačerginės seniūnijų sodybose. Iki rugsėjo 15 dienos iš viso bus įvertintos 19 sodybų, 6 ūkininkų sodybos ir 5 gražiausiai tvarkomos gyvenamosios vietovės.

Seniūnijose išrinktas gražiausias sodybas, ūkininkų sodybas bei gyvenamąsias vietoves vertins kompetentinga ir patirties šiuose jau tradicija tapusiuose konkursuose turinti komisija, kurioje yra mero patarėja Vilma Kasperavičienė, savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė Romalda Bagdanavičienė, Urbanistikos skyriaus vyriausioji architektė Irena Bertašiūtė bei kiti valdininkai.

Apžiūros-konkurso nugalėtojai bus apdovanoti rugsėjo 25 dieną Raudondvario dvaro sodyboje vyksiančioje „Derliaus šventėje – 2010“.

Vertinant sodybas daugiausia balų bus skiriama už atskirų sodybos elementų (pastatų, sodo, daržo, gėlynų, žaliųjų vejų, poilsio zonų, takelių ir kt.) išdėstymą. Daug dėmesio bus skiriama sodybos originalumui, etnografiniams elementams, spalvoms ir regionui būdingų medžiagų panaudojimui, mažosios architektūros elementams (pavėsinėms, vandens telkiniams, šuliniams).

Ūkininko sodybose bus vertinama, kaip ūkyje laikomasi aplinkosaugos reikalavimų (buitinių atliekų, mėšlo, srutų laikymas, komposto duobių, naftos produktų talpyklų, augalų apsaugos priemonių saugojimo patalpų ir kt. įrengimas). Tarp vertinimo kriterijų ir vandenvalos bei geriamojo vandens kokybė. Komisija atsižvelgs ir originalumą bei atskirų sodybos elementų (pastatų, sodo, daržo, gėlynų, žaliųjų vejų, poilsio zonų ir kt.) išdėstymą, išsaugantį tradicinės sodybos struktūrą.

Apžiūrint ir vertinant kaimo gyvenamąsias vietoves daugiausia balų bus skiriama už tradicinės planinės struktūros išsaugojimą – atskirų kaimo gyvenamosios vietovės elementų (pastatų, gėlynų, žaliųjų vejų, poilsio zonų, aikštelių ir kt.) išdėstymą, etnografinių elementų, spalvų, medžiagų, būdingų regionui, panaudojimą, mažosios architektūros elementų įrengimą. Komisija vertins ir tai, kaip aktyviai tvarkant vietovę dalyvauja pati kaimo bendruomenė – formuoja aplinką, rengia talkas ir seminarus. Papildomi balai bus skiriami už naujus pasiūlymus kuriant kraštovaizdį, tvarkant atliekas, diegiant pažangias technologijas ir plėtojant švietėjišką veiklą.

Artimiausiu metu prasidės ir kasmetinis gražiausių, geriausiai tvarkomų Kauno rajono sodų bendrijų sodų bei individualių sklypų apžiūra-konkursas. Dar viena Savivaldybės vertintojų grupė išrinks gražiausiai viešąsias erdves tvarkančią rajono seniūniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius