Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 13

Roko Žilinsko teismo procesas virsta necenzūrinių keiksmų vartojimo kursu (atnaujinta 13.15 val.)

Penktadienį toliau buvo narpliojama skandalingojo Seimo nario, buvusio LNK žinių vėdėjo R.Žilinsko baudžiamoji byla dėl 7 policininkų ir taksisto įžeidimo. Nuo bylos medžiagoje esančių keiksmažodžių proceso dalyviams raitosi ausys.
Rokas Žilinskas su bičiuliu Marku Gurskiu
Rokas Žilinskas su bičiuliu Marku Gurskiu / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naujienų portalas 15min.lt jau pasakojo, kaip R.Žilinskas su M.Gurskiu konfliktavo su „Martono taksi“ vairuotoju, o vėliau pykosi su būriu pareigūnų ir kokie keiksmažodžiai tada griaudėjo.Kodėl aš turiu čiulpti kažkam? Man tai nemalonu, – policininkas A.Blažys teisme pasakojo, kaip jį įžeidė kaltinamųjų keiksmažodžiai.

Penktadienį Vilniaus 1-asis apylinkės teismas aiškinosi, kaip porelė elgėsi nuo tos akimirkos, kai į konflikto vietą buvo iškviestas policijos pastiprinimas, iki tada, kai siautėjantys pažeidėjai buvo nuvežti į sostinės Priklausomybės ligų centrą (PLC) dėl girtumo nustatymo.

Tą naktį pareigūnas Arūnas Blažys miesto 1-ojo policijos komisariato budėtojų dalyje dirbo su sulaikytaisiais.

Prokurorė teisme A.Blažio teiravosi, ar jį kaip žmogų ir pareigūną įžeidė iš R.Žilinsko bei M.Gurskio girdėti keiksmai.

„Kodėl aš turiu čiulpti kažkam? Man tai nemalonu. Šiaip ir nesiūlo nieks tokių dalykų“, – pareigūnas A.Blažys nesismulkindamas viešame teismo posėdyje pasakojo, kaip pasijuto susidūręs su kaltinamaisiais.

Jau po posėdžio parlamentaras R.Žilinskas, šiandien į teismą atvykęs pasipuošęs Nike sportiniais bateliais, žurnalistus tikino: „Aš tokių žodžių nevartoju, tai ne iš mano leksikono.“

Grasino skambučiu „į saugumą“

Kaip jau yra žinoma, konflikto tarp taksisto ir jo keleivių aiškintis atvykę du policininkai negalėjo nuvežti R.Žilinsko bei M.Gurskio į nuovadą, todėl kvietė pastiprinimą. Į pagalbą kolegoms atvyko kelių policininkų ekipažas: Rytis Jasionis ir Arūnas Zabulis. Penktadienį patruliai liudijo teisme.

Atvykę į Antakalnį, jie rado M.Gurskį sėdintį policijos mašinoje, o R.Žilinską – stovintį lauke ir kalbantį su pareigūnais. Pastarieji paprašė atvykusių kolegų nuvežti R.Žilinską į komisariatą, nes vežant abu sulaikytuosius vienu automobiliu jie trukdė vairuoti.

Kai R.Žilinskas buvo paprašytas sėstis į kelių policininkų mašiną, anot pareigūno R.Jasionio, „jis mane atstūmė, pradėjo necenzūriškai keiktis: mentai, pydarastai, gaidžiai. Pradėjo reikalauti telefono, sakė, kad skambins į saugumą.“

Roko argumentas: 126 kilogramai!

Teismas policininko teiravosi, ar labai neblaivus buvo R.Žilinskas. Pareigūnas patvirtino: „Labai.“

R.Jasionis pridūrė: „Aš kiek supratau, jis net nesuprato, kas čia vyksta, kodėl jis turi važiuoti.“

Pamatęs R.Žilinsko pasipriešinimą, kolegai į pagalbą atskubėjo kitas kelių policininkas A.Zabulis.

Sulaikytasis toliau muistėsi, tačiau kai jam buvo uždėti antrankiai, nurimo.

R.Jasionis teisme buvo kamantinėjamas, kaip konkrečiai jam priešinosi R.Žilinskas. „Stūmė, bandė ištrūkti, pradėjo keiktis, priešintis“.

„Pripažinkit – jūsų nelabai pastumsi!“, – stryktelėjo R.Žilinsko advokatas. „Girtam – jūra iki kelių“, – antrą dalį šios frazės, kad geriau skambėtų, R.Jasionis teisme pasakė rusiškai.

Advokatas neatlyžo: „O tas pastūmimas jums sukėlė?..“

Kol gynėjas ieškojo tinkamo žodžio, pareigūnas suprato esmę ir atsakė: „Skausmo, žalos – ne.“

Staiga iš vietos pašoko pats R.Žilinskas ir paprašė jo klausimo nesuprasti niekaip kitaip, tik kaip norą patikslinti bylos aplinkybes: „O kiek jūs sveriate?“

Kai policininkas R.Jasionis atsakė, kad sveria 126 kilogramus, R.Žilinskas pasiguodė: „O aš – tik 72.“

„Duok man į snukį!"

Policijos komisariate budėjęs pareigūnas Arūnas Zubavičius pasakojo, kaip R.Žilinskas ir M.Gurskis siautėję pristatyti į sulaikymo patalpas. „Darant asmens apžiūrą pradėjo imti daiktus – tai padeda, tai vėl paima. Keikėsi, įžeidinėjo, pareigūnai negalėjo susitvarkyti“, – teismui kalbėjo policininkas. Jis minėjo, kad R.Žilinskas kažkam paskambino, nors sulaikytajam buvo išaiškinta, jog jo teisė naudotis mobiliuoju tuo metu buvo apribota.

„Siūlė jam pačiulpti, vadino bomžu, valkata, bandė sėstis ant palangės, užsirūkyti“, – apie tai, kaip komisariate R.Žilinskas elgėsi su pareigūnais, parodymus davė A.Zubavičius.

A.Zubavičiaus atsakymas, kaip konkrečiai vyko pasipriešinimas, už kokių drabužių sulaikytieji jį tampė, kažkodėl sukėlė R.Žilinskui bei M.Gurskiui didžiulį juoką: „Už kelnių tikrai netampė, nes ant žemės negulėjo ir negalėjo to padaryti.“

Jo teigimu, kai sulaikytieji antrą kartą atsisakė pūsti į alkoholio tikrintuvą, juos nuspręsta vežti pas medikus į PLC.

Minėtas pareigūnas A.Blažys pasakojo, kad vežamas į PLC, M.Gurskis sugebėjo perlipti per antrankius, kad surakintos rankos atsidurtų prie pilvo, o ne už nugaros. „Duok man į snukį, pydare, gaidy, tu man dantis išmušei!“, – pareigūnas pasakojo, kaip pakeliui M.Gurskis stengėsi išprovokuoti jo smurtą.

Gelbėti sūnaus į komisariatą tą rytą buvo atvykęs ir M.Gurskio tėvas. Anot pareigūno, šis grasino, jog jeigu ant sūnaus kūno bus mėlynių – policininkams atsirūgs.

Kitas šios istorijos aplinkybes teismas aiškintis per kitus posėdžius, numatytus kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius