Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 15

Romai mini savo tarptautinę dieną (nuotraukos)

Šalies romų bendruomenė šiandien mini tarptautinę Romų dieną. Prisimindami savo istoriją mažumos atstovai pastebi įsisenėjusią netoleranciją ir taborų problemą šalyje.
Romų merginos
Romų merginos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Romai Narkomanija

Tradiciškai kasmet minėdami savo šventę romai visoje šalyje ketina rengti koncertus, į upes paleisti gėlių puokštes. Visgi gražios šventės metu mažumos atstovai garsiai prabyla apie įsisenėjusias problemas ir tikina pasigendantys supratimo ir paramos.

„Romai vis dar yra vertinami neigiamai, apibūdinami kaip vagys. Lietuvoje vaikai nuo mažens mokomi bijoti čigonų, esą jie ateis ir juos pagrobs. Stengiamės kovoti su stereotipais, tačiau finansavimo ir pajėgų trūksta“, – šventės dieną „15min.lt“ pasakojo Lietuvos romų bendruomenės atstovas Stepas Visockas.

Kaip didžiausias mažumos problemas pašnekovas įvardijo nedarbą, pačios bendruomenės neraštingumą ir prekybą narkotikais.

„Daugelis daugiavaikių motinų negali gauti socialinių pašalpų, trūksta būsto. Nedarbas priverčia žmones griebtis nelegalios veiklos. Bandėme šnekėtis su darbo biržomis yra susitarimai, tačiau realūs darbai vyksta sunkiai. Ypač dabar, kai šalyje tokia ekonominė padėtis“, – dėstė S.Visockas.

Šiuo metu šalyje gyvena apie 3,5 tūkst. romų. Didžioji dalis jų susitelkusi didesniuose miestuose, sostinėje gyvena apie 500 romų.

„Mažesniuose miesteliuose problemas spręsti paprasčiau ir žmonės į romus žiūri geranoriškai. Didesnė problema yra taborai didmiesčiuose“, – atskleidė S.Visockas.

Klesti narkomanija

Vien Vilniaus tabore neoficialiai priskaičiuojama iki 100 narkotikų prekeivių. Tabore nuolat vykdomi reidai, tačiau „išgaudyti“ kvaišalų platintojus sudėtinga.

Miestas policijai papildomai per metus moka apie 100-150 tūkst. Lt, kad būtų užtikrinta narkotikų prevencija, tačiau tai mažai gelbsti.

„Problema yra įsisenėjusi, o ją iš esmės spręsti neleidžia biudžetas. Galiu tik patikinti, kad Vilniaus taboro iškeldinti, kaip buvo numačiusi buvusi valdžia, neketiname. Romams ir toliau bus teikiamos būtinos paslaugos, mokamos pašalpos. Paliekamos ir visos integracijos programos – švietimo, įdarbinimo, užimtumo“, – sakė sostinės vicemeras Stanislovas Šriūbėnas. Pasak pašnekovo, pajamų turinčioms, tvarkingoms romų šeimoms yra skiriami ir socialiniai būstai.

Teismai tęsiasi

Dalį socialinių garantijų iš miesto gaunantys romai tebesibylinėja su sostinės savivaldybe dėl prieš porą metų nugriautų 5 statinių. Vilniaus administracinis teismas dėl to romams buvo priteisęs 100 tūkst. Lt kompensaciją, bet aukštesnės instancijos teismas bylą grąžino svarstyti pakartotinai.

„Romai reikalauja 5,5 mln. Lt žalos atlyginimo. Manome, kad tai pagrįsta suma“,– „15min“ yra sakęs taboro gyventojų atstovas teismuose, advokatas Tadas Kelpšas. Savivaldybė tikina, kad teismai nepagrįsti, o statiniai buvę neteisėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius