Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 16

„Rotonda“: be vilties atgimti

Prestižinėje Vilniaus vietoje – Gedimino kalno papėdėje – stūksanti garsioji vasaros kavinė „Rotonda“ tuščia ir apleista jau beveik du dešimtmečius. Ar ji atgis – nežinia. Griūvančio pastato savininkas, nuomininkas ir teritoriją aplinkui prižiūrintis Vilniaus pilių kultūrinis rezervatas tik baksnoja pirštais vieni į kitus.
„Rotondos“ rekonstrukcijos projektas parengtas dar 2008 metais, tačiau ji iki šiol bjauroja Gedimino kalno prieigas.
„Rotondos“ rekonstrukcijos projektas parengtas dar 2008 metais, tačiau ji iki šiol bjauroja Gedimino kalno prieigas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sovietmečiu klestėjusi ir itin mėgta kavinė ištuštėjo apie 1992 metus. Nuo tada tuščiai svarstoma, kas ir kaip galėtų ją atgaivinti.

Nuomininkas kaltas nesijaučia

„Rotonda“ priklauso Vilniaus savivaldybei. Ši ją išnuomojo bendrovei „Gairė“. O šios direktorius Alfonsas Ambrazas nesijaučia kaltas, kad kavinė iki šiol lankoma nebent benamių.

„Kavinės ateitis ne mūsų rankose. Yra krūvos problemų – tai kultūrinio rezervato teritorija, ginčijamasi, kam ji priklauso, tebevyksta teismai, dėl to mes net nekišame rankų. Kol nebus išaiškinti visi teisiniai dalykai, tikrai nenoriu inicijuoti kokių nors darbų pradžios“, – „15min“ dėstė A.Ambrazas.

Jis tvirtino savo lėšomis parengęs naują kavinės projektą dar 2008 metais. Tačiau po to prasidėjo ekonominė krizė, kilo teisinių problemų dėl teritorijos ir visi darbai sustojo. O pokyčių „Rotondoje“ jis patarė laukti tada, kai bus pradėtas tvarkyti visas Sereikiškių parkas, Gedimino kalnas ir jo prieigos.

„Šalia sustabdytos statybos, į kurias verslininkai jau nemažai investavo. Todėl gerai, kad mes sukišome tik 150 tūkst. Lt į projektavimo darbus. Blogiausiu atveju galėsime tą projektą padovanoti miestui, jeigu miestas norės rekonstruoti šį pastatą pats“, – pareiškė A.Ambrazas.

Įtaria tyčinį vilkinimą

Taip kavinė turėtų atrodyti po rekonstrukcijos.
Taip kavinė turėtų atrodyti po rekonstrukcijos.

Tačiau Vilniaus pilių kultūrinio rezervato direktorei Audronei Kasperavičienei susidarė įspūdis, kad buvusi kavinė tyčia netvarkoma, kadangi miesto savivaldybei nepriimtina, jog teritorija Gedimino kalno papėdėje panaudos teisėmis perduodama būtent rezervatui.

„Mes įdėjome tikrai labai daug pastangų, kad ta teritorija būtų pagaliau pradėta tvarkyti. Buvo pasirinkta atlikti kapitalinį remontą, vadinasi, niekas šio pastato išorėje iš esmės nesikeis. Žinoma, teritorija yra saugoma, norint įrengti kanalizaciją ar dar kažką, reikia atlikti archeologinius tyrimus. Bet tai nėra naujiena, apie tai iš anksto puikiai žinojo ir pastato nuomininkas, ir savininkai“, – sakė A.Kasperavičienė.

Rezervato vadovės teigimu, sovietmečiu tai buvo gana alternatyvus statinys, neideologizuotas, o pritaikytas parkui.

„Lietuvoje istorinių želdynų turime itin mažai, o panašių statinių beveik iš viso nėra. Dabar visas pasaulis atsigręžia į šio laikotarpio statinius, todėl reikia didžiuotis tokį turint. Be to, jis yra tikrai prestižinėje vietoje, savivaldybė turėtų susirūpinti, kodėl jis nėra sutvarkytas“, – kalbėjo A.Kasperavičienė.

Menininkų susitikimų vieta

Sovietmečiu „Rotondoje“ mėgo rinktis skulptoriai, dailininkai, Dailės instituto studentai, kurie gerdavo kavą ir kalbėdavosi gana laisvamaniškomis tam laikui temomis. „Rotonda“ buvo žinoma vieta Vilniuje, turėjo nuolatinių lankytojų, išskirtinę atmosferą. Tačiau viskas išnyko“, – apgailestavo A.Kasperavičienė.

Rezervato atstovai tikina padarę viską, kad statinį būtų galima sutvarkyti, belieka įgyvendinti prieš trejus metus parengtą projektą. „Buvo siūlytas ir kitas projektas, pagal kurį kavinė išsiplėstų, bet tai netinka tokiam nedideliam skverui, kaip šis. Suprantama, kad verslininkams norėtųsi didesnių patalpų, tada tilptų daugiau lankytojų, būtų uždirbama daugiau pinigų. Bet mums svarbu išlaikyti autentišką statinį“, – tvirtino A.Kasperavičienė.

Pagal projektą kartu su kavine pastate galėtų būti įrengtas ir turizmo informacijos centras, vyktų nedidelės parodos. Tačiau pastato nuomininko rezervatas negali priversti imtis jokių veiksmų. Tai galėtų padaryti nebent Vilniaus savivaldybė, kuriai nuolat siunčiami raštai su prašymais susitvarkyti.

Kavinės istorija

Vasaros kavinė „Rotonda“ buvo projektuojama ir statoma 1954–1956 metais, jos autorius – architektas Gediminas Valiuškis. Statinys priklauso XX a. architektūros periodui, vadinamam pokario sovietine architektūra. Pastatas mūrinis, tinkuotas, vienaaukštis, po juo nėra rūsių, išsaugoti visi kultūriniai sluoksniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius