Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 07

Rugsėjį greitieji testai užfiksavo 12 ŽIV atvejų, vienam asmeniui diagnozė patvirtinta

ŽIV/AIDS paveiktų moterų ir jų artimųjų asociacija „Demetra“ nuo rugpjūčio mėnesio visoje Lietuvoje pradėjo nemokamai tirti greitaisiais testais dėl ŽIV. Per daugiau nei du mėnesius buvo ištirtas 401 žmogus. Rugsėjo mėnesį ištirti 107 asmenys, iš jų 12-ai testai buvo teigiami: Vilniuje – 1, Alytuje – 2, Visagine – 7, Panevėžy – 2.
Švirkštas
Švirkštas / Photos.com nuotr.

Lietuva, vykdydama pasaulinį projektą „Testuokime milijoną“ (projekto koordinatorius – AIDS HEALTHCARE FOUNDATION), gavo 3 000 INSTITM vienkartinių greitųjų ŽIV testų. Lietuvoje testavimą koordinuoja asociacija „Demetra“. Testai atliekami nemokamai ir konfidencialiai, rezultatai matomi po minutės, teigiama išplatintame pranešime.

Nuo liepos pabaigos žmonės tikrinami stambiausiuose Lietuvos miestuose (Alytuje, Kaune, Klaipėdoje, Vilniuje), per šį laiką atliktas 401 testas, rugsėjo mėnesį greitieji ŽIV testai atlikti dar 107 žmonėms. Užfiksuota 18 teigiamų ŽIV atvejų, vien rugsėjo mėnesį – 12-a.

„Gavus teigiamą atsakymą asmuo siunčiamas ir lydimas į AIDS bei užkrečiamųjų ligų centro laboratoriją, kad greitojo testo rezultatai būtų patvirtinti ar paneigti. Testavimo metu dirba socialiniai darbuotojai, „lygus lygiam“ konsultantai“, – sako testus atliekanti gydytoja Rūta Jarašūnienė.

Rugsėjo pradžioje ŽIV tyrimai atlikti Vilniaus stoties rajone. Per dieną buvo suteikta daugiau nei šimtas konsultacijų, 30 žmonių panoro atlikti testą, vienam nustatytas teigiamas testas dėl ŽIV. Vėliau tai patvirtinta ir ULAC laboratorijoje.

„Žmogų palydėjus į AIDS ir užkrečiamųjų ligų centro laboratoriją, testo rezultatai pasitvirtino. „Demetros“ konsultantai ir socialinis darbuotojas jį konsultavo, diagnozė buvo priimta ramiai, raminamųjų vaistų neprireikė“, – sako „Demetros“ vadovė Svetlana Kulšis.

Vilniuje tyrimas dėl ŽIV greitaisiais testais buvo atliekamas remiant Vilniaus miesto savivaldybei, kuri įgyvendina projektą „Sveikata visiems XXI a.“. Tyrimų dieną savanoriais dirbo ir informacinę medžiagą platino dvylika Raudonojo Kryžiaus savanorių. Išdalyta daugiau nei 200 prezervatyvų, lankstinukų ir kitos dalijamosios medžiagos.

Visagino mieste iš 86 atliktų greitųjų testų net 8 buvo teigiami. Šiuo metu Visagine veikia kabinetas, teikiantis socialines ir medicinos paslaugas narkotikus vartojantiems žmonėms, ten ir buvo atliekami greitieji testai dėl ŽIV. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius