-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 07 16

Rūkaliai tramdomi baudomis

Rūkaliams išaušo atpildo valanda. Praėjusią savaitę Šiaulių miesto policijos komisariato Centro nuovados pareigūnai talkino miesto Savivaldybės Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus darbuotojams, išsirengusiems į reidą drausminti rūkorius ir prekiautojus neleistinose vietose. Paaiškėjo, kad šiauliečiai numoja ranka į visus draudimus ir drąsiai mėgaujasi cigaretės dūmu. Tiesa, paklausti, kodėl taip elgiasi, jie išpučia akis ir tikina, kad apie draudimą rūkyti viešose vietose nėra girdėję. Šįkart už „pakarpos“ pričiupta 10 pypkorių, kuriems surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai.
Rūkymas
Rūkymas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Rūkaliai ignoruoja net vaikus

Nors bulvare ir stovi ženklai, draudžiantys rūkyti, tačiau pypkoriai apsimeta jų nematantys ir mėgaujasi cigaretės dūmu.

Prieš metus Šiaulių miesto savivaldybės tarybos sprendimu buvo uždrausta rūkyti pėsčiųjų bulvare, Prisikėlimo aikštėje, skvere prie Savivaldybės, paplūdimiuose, autobusų stotelėse, parkelyje „Beržynėlis“ ir kitose viešosiose vietose. Savivaldybės sprendimas visą miesto centre esantį pėsčiųjų bulvarą ir jame esančias lauko kavines padarė nerūkymo zona.

Nors bulvare ir stovi ženklai, draudžiantys rūkyti, tačiau pypkoriai apsimeta jų nematantys ir mėgaujasi cigaretės dūmu. Šalia stovintys nerūkantys žmonės teisėtai piktinasi, kad nesilaikoma savivaldybės patvirtintų elgesio taisyklių ir jiems tenka kvėpuoti cigarečių dūmais.

„Susidaro toks įspūdis, kad rūkantieji galvoja tik apie save. Pažiūrėkite, kiek bulvare rūkančiųjų. Eina cigaretes prisidegę, iš paskos dūmų kamuolys sukasi ir jiems vienodai. Tačiau kodėl aš turiu nuodyti save dėl to, kad kažkas pats nori nuodytis savo noru? Baisiausia tai, kad rūkantieji nekreipia dėmesio net tada, kai paskui juos eina vaikai. Kenkiama jų sveikatai, ką jau bekalbėti apie rodomą pavyzdį“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė šiaulietė Kristina.

Liepos 10-osios popietę reido dalyviai nusprendė pamokyti rūkalius. Reidas gana sėkmingas. Nustatyta 15 teisėtvarkos pažeidėjų. Dešimčiai jų už rūkymą vietose, kuriose Savivaldybės tarybos sprendimu draudžiama tai daryti, buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. Už šį pažeidimą įstatymas numato įspėjimą arba baudą nuo dvidešimties iki penkiasdešimties litų.

Rūkoriai, kuriems buvo surašomi protokolai, teisinosi nežinoję, kad bulvare rūkyti draudžiama, nors apie tai iškalbingai bylojo čia pat, virš jų galvų, kabantys draudžiamieji ženklai.

Verslininkai šoka pagal klientų dūdelę

Bulvare esančiose lauko kavinėse mėgautis cigaretės dūmų taip pat neleistina, nors realią situaciją tikrintojai išvydo visai kitokią – klientas išsitraukia cigaretę, o barmenas akimirksniu atneša peleninę. Aplinkiniai piktinasi, o rūkalius nekreipia į nieką dėmesio. Kavinių darbuotojai aiškino, kad peleninė tam, jog lankytojai nešiukšlintų, o uždrausti rūkyti asmeniui jie neturintys teisės. Esą žmogus privaląs pats laikytis taisyklių.

„Duodame pelenines, o kaip mes galime neduoti? Bandėme informuoti klientus, kad mūsų kavinėje nerūkoma, tačiau kai kurie jų labai kategoriški. Sako: norėsime ir rūkysime, ką jūs mums padarysite. Net išgirdome priekaištų, kad negavę peleninės rūkantieji pelenus kratys ant žemės“, – pasakojo vienos centre įsikūrusios kavinės padalinio vadovė Jolita Urbonaitė.

Reido organizatoriai tikino, kad tokiu atveju atsakomybė ir bausmė atiteko taisyklių nesilaikantiems klientams.

„Nuskausminti“ ir prekeiviai

„Sako: norėsime ir rūkysime, ką jūs mums padarysite. Net išgirdome priekaištų, kad negavę peleninės rūkantieji pelenus kratys ant žemės“, – pasakojo Jolita Urbonaitė.

„Šiaulių naujienos“ jau rašė, kad nebesugebėdami kovoti su rūkaliais, verslininkai, turintys lauko kavines miesto bulvare, kreipėsi į savivaldybę, jog ši nustatytų rūkymo vietas lauko kavinėse. „Gavome iš verslininkų ir preliminarius planelius, kur turėtų būti tos rūkymo vietos. Komisijos metu mes išnagrinėsime juos, teiksime pasiūlymus. Gali būti, kad kai kurie verslininkų preliminarūs planeliai šiek tiek koreguosis“, – sakė Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus vedėjo pavaduotojas Andrius Gagys, pridurdamas, kad bulvare esančių lauko kavinių patalpose bus parenkamas tam tikras staliukų, esančių šiek tiek nuošaliau, skaičius ir tada tie, kurie turi poreikį rūkyti, galės netrukdomai mėgautis cigaretės dūmu, o tie, kurie nerūko, nebus priversti kvėpuoti užterštu oru.

A. Gagys patikslino, kad iki šiol gautas tik vieno verslininko prašymas. Kitą savaitę turėtų rinktis komisija ir nustatyti kavinėje rūkymo vietas.

Reido metu penki administracinių teisės pažeidimų protokolai buvo surašyti ir tiems, kas pažeidė Savivaldybės tarybos patvirtintas prekybos viešosiose vietose taisykles ir prie centrinės turgavietės bei bulvare prekiavo uogomis bei gėlėmis. Už tai įstatymas numato baudą nuo dvidešimties iki šimto litų. Prekiautojos dievagojosi nežinojusios, kad tokiai prekybai reikalingas leidimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius