-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 12 21

Ruošiamas apynasris greitųjų kreditų dalytojams (papildyta 12.40 val.)

Seime skinasi kelią Vartojimo kredito įstatymo projektas, kuris turėtų uždėti apynasrį greitųjų kreditų dalytojų piktnaudžiavimui.
Pinigai
Lietuvoje iki šiol nekontroliuojamas kreditų, kurie nesiekia 1 tūkst. Lt, dalijimas. / Vilniaus policijos nuotr.

Dauguma parlamentarų antradienį po svarstymo pritarė projektui, todėl iki įstatymo įsigaliojimo liko balsavimas dėl jo priėmimo Seime. Vėliau jį dar turės pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.  

Lietuvoje nuolat atgarsio sulaukia tragiškos istorijos, kai galimybe greitai gauti kelis šimtus ar tūkstančius litų susigundę žmonės vėliau įklimpsta į kur kas gilesnę skolų duobę. Tačiau Lietuvos teisės aktai iki šiol nereguliuoja kreditavimo, jeigu paskolos suma nesiekia tūkstančio litų. Tuo tarpu įstatymo projektas ilgiau nei metus laukia priėmimo.

„Vieno uždelsto ketvirčio kaina – tai 55 mln. Lt kreditų, išduodamų grobuoniškomis sąlygomis“, – kalbėjo parlamentarė Agnė Zuokienė. Daug pasiūlymų įstatymui pateikusi Seimo narė sakė, kad visi jie „paremti skaudžiomis istorijomis“.

(Papildyta 12.40 val.) „Įstatymas nustato teisinį reguliavimą visiems subjektams, kurie teikia vartojamuosius kreditus nepriklausomai nuo to, ar tai ilgo, ar trumpo laikotarpio kreditai“, – sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas

Pagal projektą prieš sudarant vartojamojo kredito sutartį vartotojui būtų pateikiama standartinė informacija apie kredito sutartį, kurioje nurodoma visa svarbiausia informacija apie kreditą: jo dydis, palūkanų norma, bendra kredito kaina vartotojui, bendros vartojamojo kredito kainos metinė norma, papildomi mokesčiai, taikomi vartotojui, ir t. t.  Tokiu būdu žmonės galės palyginti skirtingų kreditų teikėjų siūlomas sąlygas.

Vieno uždelsto ketvirčio kaina – tai 55 mln. Lt kreditų, išduodamų grobuoniškomis sąlygomis, – kalbėjo parlamentarė Agnė Zuokienė.Įstatymo projektas taip pat įpareigotų kredito davėjus prieš sudarant sutartį su klientu įvertinti jo mokumą. Pačiam vartotojui būtų sudaryta galimybė per dvi savaites persigalvoti ir grąžinti paimtą kreditą. Už tai jam nereikėtų mokėti jokių baudų ir palūkanų.

Taip pat Seimas balsuodamas antradienį pritarė A.Zuokienės siūlymui nustatyti, kad vartojamojo kredito kaina per metus negalėtų viršyti 250 proc. jo sumos. Pasak Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Kęstučio Glavecko, priėmus šį sprendimą, turėtų išnykti mažos paskolos, pavyzdžiui, siekiančios 100 Lt.

Be to, parlamentarai pritarė A.Zuokienės siūlymui drausti kreditus teikti nuotoliniu būdu, jei vartotojo negalima iš anksto supažindinti su jo sąlygomis, pavyzdžiui, SMS žinutėmis. Tiesa, po šio balsavimo J.Sabatauskas pareiškė teiksiąs priešingą pasiūlymą, mat ši pataisa prieštarauja Europos direktyvai, pagal kurią parengtas šis įstatymas.

Įsigaliojus įstatymui, vartojamųjų kreditų sektorių kontroliuotų Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Nauja vartojamųjų kreditų reguliavimo tvarka turėtų įsigalioti nuo kitų metų balandžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius