Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 15

Ruošiantis Velykoms – puošmenų gaminimas

Klaipėdiečiai šeštadienį kviečiami pradėti ruoštis Velykoms – savo rankomis pasigaminti tradicinių puošmenų, pavyzdžiui, kiaušinyką ar krepšelį iš žolių.
Velykų šventės atributas – kiaušinykas.
Velykų šventės atributas – kiaušinykas. / Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Klaipėdos etnokultūros centre šeštadienį vyks renginių ciklo „Tradicija šeimai“ edukacinis užsiėmimas „Velykinio margučio gūžtelė. Sausų žolių pynimas“. O muziejininkai kvies pasidaryti kiaušinyką.

Margučiams – žoliniai krepšeliai

Etnocentre tautodailininkė Rasa Žalūdienė supažindins su žolių pynimo technika bei pamokys nusipinti sausų žolių krepšelį-lizdelį margučiui. Šioje gūžtelėje vaikučiai Velykų rytmetį turėtų rasti Velykės paliktą margutį.

Pynimas iš vytelių daugumai įprastas, tačiau iš žolių pintus dirbinius pamatyti galima rečiau. Pynimui reikia žolių adatos, lininių siūlų, kantrybės bei išmonės.

Tautodailininkė R.Žalūdienė pina iš viksvų, smilgų, šiaudų. Kad būtų gražiau ir originaliau, įpina ir spalvotų vaistažolių žiedelių: dobilų, kraujažolių, jonažolių.
Šie dirbiniai – ne vien dekoracijos. Tai praktiški bei gražūs namų apyvokos daiktai, indai, į kuriuos galima pamerkti sausas gėles, susidėti laikraščius, siūlus, papuošalus ar kt.

Nuo seno tikima, kad Velykų naktį ar rytmetį vaikučius aplanko Velykų bobutė, Lietuvos regionuose ji vadinama įvairiai – Velykė, Karabija, Velykų boba, Velykų karalienė. Po jos apsilankymo iš anksto paruoštuose lizdeliuose vaikai rasdavo margučių, iš tešlos iškeptų gaidžiukų, zuikučių, arkliukų.

Edukacinis užsiėmimas vyks balandžio 16 d., šeštadienį, nuo 11 val. Klaipėdos etnokultūros centre.

Į renginį būtina registruotis tel. 8-46-310022.

Mokys gaminti kiaušinyką

Artėjančiom šventėm pasigaminti tradicines puošmenas kviečia ir muziejininkai. Verbų šventės išvakarėse, balandžio 16 d., nuo 11 iki 16 val., taip pat ir Didįjį ketvirtadienį, balandžio 21 d., nuo 15 iki 17 val., klaipėdiečiai kviečiami atvykti į Kalvystės muziejų (Šaltkalvių g. 2/2A).

Meninės kalvystės meistrai Dionyzas Varkalis ir Povilas Monius visus norinčiuosius mokys pasigaminti Velykų šventės atributą kiaušinyką – stilizuotą medelį su metaliniais žiedais margučiams sudėti.

Taip pat bus galima išmokti kiaušinių dažymo vingrybių, pavyzdžiui, kaip juos, kaip numarginti vašku. Organizatoriai tik prašo į šį užsiėmimą nepamiršti atsinešti žalių kiaušinių. 

Būtina išankstinė registracija tel. (8 46) 41 05 28 arba mob. tel. 8 675 25 173.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius