-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 19 /17:25

A.Butkevičius: „Jūrų vilko“ sulaikymas yra Rusijos pykčio ir jėgos demonstravimas“

Žemės ūkio ministerijos Žuvininkystės tarnyba gavo signalą, kad Rusijos laivybos pareigūnai maždaug 700 km nuo Murmansko sulaikė Lietuvoje registruotą žvejybos laivą „Jūrų vilkas“ ir dabar jį plukdo į Murmansko uostą. Rusai aiškina, kad laivas buvo įplaukęs į Rusijos ekonominę zoną, tačiau palydovinės sistemos duomenys rodo, jog laivas buvo sulaikytas tarptautiniuose vandenyse.
Rusijos sraigtasparnis virš jūros
Rusijos sraigtasparnis virš jūros / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žemės ūkio ministerija pranešė, kad precedento neturintis įvykis atsitiko Žvejybos Šiaurės Rytų Atlante komisijos (NEAFC) reguliuojamoje teritorijoje, tarptautiniuose vandenyse. „Jūrų vilko“ kapitonui atsisakius paklusti, laivo valdymas buvo perimtas ir dabar yra plukdomas  į Rusijos Murmansko uostą. 

„Jūrų vilko“ kapitonui atsisakius paklusti, laivo valdymas buvo perimtas ir dabar yra plukdomas  į Rusijos Murmansko uostą

Lietuvos pareigūnai dabar aiškinasi, ar kaltinimai dėl įplaukimo į Rusijos teritorinius vandenis pagrįsti, nes, laivo savininko teigimu, laivas krevetes žvejojo tarptautiniuose vandenyse, o duomenų apie laivų buvimo vietą netoli savo jūrų sienos Rusija tarptautiniams tinklalapiams neteikia.

Bendrovės „Arctic Fishing“ vadovas Giedrius Gruzdys BNS sakė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti, kad laivas „Jūrų vilkas“ priklauso įmonei.

Papildyta 17.25 val. Neaišku, ar nesusipratimas, ar provokacija

L.Linkevičius pareiškė, kad kol kas sudėtinga vertinti, ar šis incidentas yra nesusipratimas, ar Rusijos provokacija.

„Pagal tarptautinę praktiką pasitaiko netyčinių įplaukimų į išskirtinę ekonominę zoną. Jeigu tai būtų išskirtinėje Rusijos ekonominėje zonoje, tai jų veiksmai būtų neteisėti, būtų galima vadinti brakonieriavimu arba kažkaip kitaip, bet tai ne tas atvejis. Galima, viena vertus, vertinti kaip techninį nesusipratimą arba kaip virtinę įvykių, kurių mes turime pakankamai ir komentuojame vos ne kiekvieną savaitę. Kaip aš sakau, bandymas mūsų kantrybės ir nervų sistemos ir įtampos kurstymas, bet neskubėkime, gali būti visko“, – aiškino Lietuvos atstovas.

Europos žvejybos kontrolės agentūra irgi kreipėsi į Rusijos atstovus, jie taip pat negavo jokio paaiškinimo

Jis sakė, kad Europos žvejybos kontrolės agentūra iš Rusijos taip pat kol kas negavo paaiškinimų.

„Be abejo, kad bus pareikalauta iš tarptautinių institucijų paaiškinimo, nes kol kas tiek, kiek žinau, Europos žvejybos kontrolės agentūra irgi kreipėsi į Rusijos atstovus, jie taip pat negavo jokio paaiškinimo“, – teigė L.Linkevičius.

Pasak ministro, trys Lietuvos piliečiai, priklausantys įgulai, yra laivo vadovai, laivas priklauso „Arctic Fishing“.

„Arctic Fishing“ uždarajai akcinei bendrovei priklausantis, registruotas Lietuvoje, plaukiantis su Lietuvos vėliava. Įguloje yra 28 asmenys, iš kurių 3 yra Lietuvos piliečiai, bet čia kaip tik vadovaujantis personalas – kapitonas, mechanikas“, – sakė ministras.

Papildyta 17.02 val: A.Butkevičius: „Tai yra pykčio ir jėgos demonstravimas“

Lietuvos žvejybinio laivo sulaikymas yra Rusijos pykčio ir jėgos demonstravimas, penktadienį pareiškė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Aš labai neigiamai tai vertinu – jei ir būtų padarytos klaidos, kuo aš netikiu, tai galima būtų išspręsti visiškai kitais metodais“, – BNS penktadienį sakė premjeras, minėdamas diplomatinius kelius.

„Ne taip turi būti sprendžiami tarpvalstybiniai dalykai, jeigu ir iškyla kažkokios problemos. Tai parodo tam tikrą pyktį, kažkokią neapykantą. Arba tiesiog norima pademonstruoti tam tikrą jėgą, kuri dabar vyksta ir kitose šalyse“, – sakė premjeras.

Jis sakė kalbėjęsis su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene, kuri informavo, kad ministerija užklausė Rusijos tarnybų dėl papildomos informacijos, kodėl laivas buvo sulaikytas.

Papildyta 15.57 val. „Jūrų vilko“ kapitonas buvo nušalintas jėga

Rusijos sulaikytas Lietuvos žvejybos laivo „Jūrų Vilkas“ kapitonas buvo nušalintas jėga, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak jo, dėl laivo sulaikymo Rusijai bus siunčiama nota.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Linas Linkevičius
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Linas Linkevičius

„Lietuvos piliečiai buvo nušalinti, nes nepakluso reikalavimams, bet detalių, kaip laikomi, nežinome“, – penktadienį žurnalistams sakė L.Linkevičius.

Jis sakė, kad į ministeriją iškvietė ambasadorių, o Rusijai bus siunčiama nota.

„Buvo iškviestas Rusijos ambasadorius į Užsienio reikalų ministerija, jo pareikalauta paaiškinti aplinkybes, pareikalauta paleisti laivo įgulą, nes tai yra pažeidimas tarptautinės teisės ir visų taisyklių. Taip pat kreipėmės į Europos Komisiją ir Europos žvejybos kontrolės agentūrą ir seksime informaciją, stebėsime, kuo viskas baigsis ir reikalausime paleisti įgulą ir laivą. Artimiausiu metu norime suregistruoti duomenis ir jie kartu su nota keliaus į Rusiją“, – sakė ministras.

Incidentas prasidėjo nuo to, kad priplaukė laivas su Rusijos vėliava, ginkluoti asmenys pareikalavo plaukti link Murmansko uosto, kai laivo vadovybė ir kapitonas atsisakė tai padaryti, jėga buvo nušalintas.

Anot L.Linkevičiaus, žvejyba vyko tarptautiniuose vandenyse.

„Jie vykdė krabų žvejybą tarptautiniuose vandenyse. Pagal palydovinę sistemą kiekvieno laivo buvimo vieta fiksuojama valandos tikslumu ir žinoma jo buvimo vieta, todėl tvirtinti galime, kad laivas buvo būtent tarptautiniuose vandenyse. Tas incidentas prasidėjo nuo to, kad priplaukė laivas su Rusijos vėliava, ginkluoti asmenys pareikalavo plaukti link Murmansko uosto, kai laivo vadovybė ir kapitonas atsisakė tai padaryti, jėga buvo nušalintas ir vis tiek laivas transportuojamas į Murmansko uostą“, – sakė ministras.

Pasak jo, jei Rusijos spaudoje rašoma tiesa ir laivą sulaikė pasienio pareigūnai, jie neturėjo teisės to daryti.

„Man kiek keista, kad Rusijos spaudoje rašoma, kad sulaikė pasienio pareigūnai, nes jie neturėjo ką veikti tarptautiniuose vandenyse, nes jie neturi ten jurisdikcijų“, – aiškino ministras.

Papildyta 15.03 val. Laukiama oficialių žinių iš Rusijos

Žemės ūkio ministerijos Žuvininkystės departamento direktoriaus Dariaus Nieniaus teigimu, Lietuvos nuomone, Rusija pažeidė tarptautinius įsipareigojimus.

„Mes konstatuojam faktą, kad, mūsų manymu, peržengiant tarptautinius įsipareigojimus ir susitarimus teritoriniuose vandenyse laivas buvo sulaikytas. Vien tik iš tos pozicijos faktas toks dviprasmis tampa. Jei tai būtų sulaikymas Rusijos ekonominėje zonoje, tai būtų akivaizdu“, – BNS aiškino D.Nienius.

„Kokie veiksmai iš Rusijos pusės bus, sunku konstatuoti, mes iš savo pusės bandysime bent oficialią poziciją iš Rusijos gauti, nes oficialios informacijos, patvirtintos Rusijos atstovų, nėra. Kaip tik tiksliname, kuo pagrįstas, kuo remiantis įvykdytas laivo sulaikymas“, – teigė Žuvininkystės departamento vadovas.

„Interfax“ naujienų agentūra pranešė, kad laivas sulaikytas, kai bandė pasislėpti Norvegijos ekonominėje zonoje.

Papildyta 14.39 val. Laivas sulaikytas tarptautiniuose vandenyse

D.Nienius BNS sakė, kad laivas „Jūrų vilkas“ sulaikytas, nes įplaukė į Rusijos teritorinius vandenis, tačiau pats sulaikymas įvyko tarptautiniuose vandenyse.

Remiantis palydovinės sistemos duomenimis, laivas buvo sulaikytas tarptautiniuose vandenyse, o ne Rusijos ekonominėje zonoje

„Visos aplinkybės ir detalės dar yra tikslinamos, tai yra šviežias įvykis, bet remiantis mūsų palydovinės sistemos duomenimis, laivas buvo sulaikytas tarptautiniuose vandenyse, o ne Rusijos ekonominėje zonoje. Kiek turime informacijos, kaltinama, kad laivas buvo įplaukęs į Rusijos ekonominę zoną ir ten vykdė žvejybą. (...) Palydovinio ryšio sistema, kuria naudojasi tiek administruojanti komisija, tiek Europos žvejybos kontrolės agentūra, tiek mūsų inspekcijos pareigūnai, matyti, kad laivo įplaukimas buvo tik rugsėjo 8 dieną ir tai buvo trumpalaikis valandos įplaukimas. Tos linijos kirtimas ir per tokį laiką ten negalėjo nieko nuveikti“, – BNS sakė D.Nienius.

Pasak jo, laivo įguloje yra 28 žmonės, trys iš jų – Lietuvos piliečiai.

D.Nienius sakė, kad Lietuva su „Jūrų vilku“ palaiko ryšį: „Telefonu daug dabar neplepėsi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius