Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 31 /16:03

Lietuvos URM atmeta Maskvos priekaištus dėl čėčėnų vaikų

Užsienio reikalų ministerija (URM) atmetė Rusijos priekaištus dėl esą vilkinamų procedūrų sprendžiant Lietuvoje esančių čėčėnų vaikų grąžinimo klausimą. Anot Lietuvos URM, pati Maskva iki šiol nėra pateikusi kai kurių atsakymų.
Prokurorai įsitikinę, jog sutuoktiniams Gatajevams teismo paskirta bausmė - 10 mėnesių nelaisvės - yra per švelni.
Gatajevai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Dar birželio mėnesį Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius susitikime  su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejum Lavrovu  pasiūlė surengti atsakingų Lietuvos ir Rusijos institucijų konsultacijas minimų nepilnamečių klausimu. Rusijos atsakymo dėl tokių konsultacijų surengimo nei URM, nei atsakingos Lietuvos institucijos iki šiol nėra gavusios“, – rašoma BNS antradienį atsiųstame URM pranešime.

URM žiniomis, šiuo metu šešiems nepilnamečiams – buvusiems Gatajevų globotiniams – yra nustatyta laikinoji globa, o Lietuvos nevalstybiniai vaikų globos namai „SOS vaikų kaimas“ yra nepilnamečių globėjas ir teisėtas atstovas.

URM žiniomis, šiuo metu šešiems nepilnamečiams – buvusiems Gatajevų globotiniams – yra nustatyta laikinoji globa, o Lietuvos nevalstybiniai vaikų globos namai „SOS vaikų kaimas“ yra nepilnamečių globėjas ir teisėtas atstovas.

„Sprendžiant klausimą dėl vaiko grąžinimo į tėvynę, būtina atsižvelgti į vaiko interesus, kurie siejami ne tik su situacija vaiko šeimoje, bet ir su situacija vaiko kilmės šalyje (šiuo atveju, Rusijos Federacijos Čečėnijos Respublika), pažeidžiamumu ir rizikomis, kurias vaikas gali patirti toje šalyje, psichine ir fizine sveikata, išsilavinimo bei socialinėmis ir ekonominėmis sąlygomis“, – rašoma URM komentare.

Be to, ministerija nurodo nesanti įgaliota spręsti klausimus, susijusius su globos skyrimu bei užsieniečių teisinės padėties nustatymu Lietuvoje.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Vladimiras Titovas antradienį pareiškė, jog Lietuva, anksčiau žadėjusi operatyviai spręsti dėl šešių čėčėnų vaikų, globotų Gatajevų šeimos, grąžinimo Rusijai, dabar šį klausimą atvirai vilkina.

„Pavasarį mes nusiuntėme Lietuvos URM prašytą informaciją apie vaikų tėvus ir artimuosius, norinčius su jais susitikti, taip pat dokumentus, patvirtinančius jų giminystės ryšius. Po to perdavėme papildomus duomenis (...). Mums žadėjo, kad operatyviai spręs klausimą, bet paskui prasidėjo atviras vilkinimas. Taip, nepaisant abipusės 1992 metų Konsulinės konvencijos, Rusijos konsulatų bendradarbiams nesuteikta galimybė susitikti su vaikais“, – interviu naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pareiškė V.Titovas.

Šių metų kovą Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas buvo pareiškęs, jog sutuoktinių Maliko ir Chadižat Gatajevų į Lietuvą atvežti globotiniai turi būti grąžinti į tėvynę. Tąkart susitikime su R.Kadyrovu Rusijos Dūmos narys Šamsailas Saralijevas pažymėjo, kad Lietuvoje yra nauja valdžia ir tikimasi „konstruktyvaus dialogo“. Dūmos deputatas tąkart teigė, jog jau surastos dviejų vaikų motinos, kurios teigė esančios pasirengusios važiuoti į Lietuvą.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija atsakydama tuo metu informavo, kad kreipėsi į Rusijos diplomatinę žinybą su prašymu pateikti informaciją apie asmenis, kurie norėtų ir gali turėti motyvų susitikti su Lietuvoje esančiais šešiais čečėnų tautybės nepilnamečiais, anksčiau globotais Gatajevų.

2009-ųjų birželio pradžioje Kauno miesto apylinkės teismas Grozno angelais vadintą sutuoktinių Gatajevų porą pripažino kaltais dėl smurtavimo prieš globotinius, grasinimo nužudyti, savavaldžiavimo. Už tai jiems skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

Po daugiau nei trejus metus trukusio proceso, šių metų lapkritį Klaipėdos apygardos teismas baigė nagrinėti Gatajevų baudžiamąją bylą. Sprendimas byloje bus skelbiamas sausio 6 dieną.

Vėliau Kauno apygardos teismas kaltinimus perkvalifikavo į turto prievartavimą ir sugriežtino bausmes – skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo. Pernai buvo pranešta, kad Suomija jiems suteikė politinį prieglobstį.

Po daugiau nei trejus metus trukusio proceso, šių metų lapkritį Klaipėdos apygardos teismas baigė nagrinėti Gatajevų baudžiamąją bylą. Sprendimas byloje bus skelbiamas sausio 6 dieną.

Šiemet birželio 10 dieną Kauno apylinkės teismas nusprendė iš dalies tenkinti Gatajevų ieškinį Lietuvai dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo už pratęstą jų suėmimą. Sutuoktiniams priteista po 3510 litų neturtinės žalos – tai 10 tūkst. litų mažiau nei jie prašė. Taip pat priteista 1 tūkst. litų turtinės žalos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius