Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 13

Rusija sudarė „juodąjį sąrašą“: nori, kad būtų apribota 29-ių Lietuvos įmonių veikla (atnaujinta 16.28 val.)

Rusija yra pasirengusi sušvelninti muitinės procedūras Lietuvos vežėjams mainais į 29 Lietuvos įmonių, kurios kaltinamos nuolatiniais pažeidimais, veiklos apribojimą vežant krovinius į Rusiją. Lietuvos vežėjų teigimu, nepageidaujamomis tapo kelios didelės logistikos įmonės.
Vilkikų eilė
Vilkikų eilė / LŽ nuotr.

„Rusija pateikė įmonių sąrašą, kurios padarė ne vieną teisės aktų pažeidimą. Sušvelninimas siejamas su apribojimu dalyvauti TIR sistemoje“, – telefonu iš Maskvos sakė J.Miškinis po derybų su Rusijos pareigūnais. Derybose su Rusijos federalinės muitinės tarnybos laikinuoju vadovu Vladimiru Malininu ketvirtadienį Maskvoje taip pat dalyvavo Lietuvos ambasadorius Rusijoje Antanas Vinkus.

Leidimus prarasiančios įmonės juos galės atgauti

Muitinės departamento išplatintame pranešime spaudai nurodoma, kad „Muitinės departamento pareigūnai sutiko, kol nebus gauta papildomos informacijos apie konkrečių vežėjų įmonių padarytus nusižengimus, siūlyti TIR komitetui sustabdyti šių įmonių dalyvavimą pervežant krovinius pagal TIR konvencijos reikalavimus“.„Mums kelia nuostabą, kad į šį sąrašą pateko ir tos įmonės, dėl kurių anksčiau nebuvo jokių pretenzijų", – kalbėjo V.Gilys.

15min.lt J.Miškinis aiškino, kad tokių veiksmų imtąsi tam, kad kuo greičiau išsispręstų įtempta situacija pasienyje. Esą vėliau visos į juodąjį sąrašą įtrauktos įmonės bus peržiūrėtos atskirai ir kai kurioms bus grąžinti leidimai įvažiuoti į Rusiją. Į „juodąjį sąrašą“ įtrauktos 29 įmonės. Iš viso krovinių gabenimu į Rusiją užsiima per 700 Lietuvos bendrovių.

Vairuotojams dar teks palaukti

Anot J.Miškinio, galutinį griežtesnių priemonių atšaukimą Rusija sieja su skolų, susidariusių Lietuvos vežėjams pažeidus procedūras, padengimu.

Kada bus atšaukta dabartinė krovinių tikrinimo tvarka, J.Miškinis spėti nenorėjo – esą tai priklauso ne nuo muitinės, o nuo to, ar greitai įmonės sumokės skolas Rusijos muitinei. „Kol kas svarbiausia yra sudaryti patikimų įmonių sąrašą“, – tikino Lietuvos muitinės vadovas. Tuo tarpu „Linavos" generalinis sekretorius Valdas Gilys tikina, kad bus dedamos visos pastangos, jog eilės imtų judėti jau rytoj.

Pateko „švarios" įmonės

Pasak „Linavos" generalinio sekretoriaus, jį nustebino faktas, kad iš 29-ių į „juodąjį sąrašą" patekusių lietuviškų įmonių, tik dvi yra prasižengusios šiemet. Jis spėja, kad šie ribojimai – dar vienas būdas kovoti su lietuvių konkurencija, tuo labiau, kad tarp nepageidaujamų pateko kelios stambios Lietuvos kompanijos.

„Mums kelia nuostabą, kad į šį sąrašą pateko ir tos įmonės, dėl kurių anksčiau nebuvo jokių pretenzijų", – kalbėjo V.Gilys.

Kilometrinės eilės pasienyje

Dėl sugriežtintų muitinės procedūrų keli šimtai Lietuvos krovininių automobilių jau antrą savaitę yra įstrigę Latvijos ir Rusijos pasienyje, eilės ištįsusios keliolika kilometrų.

Lietuvos pareigūnai dėl susidariusios situacijos apkaltino Rusiją diskriminuojant Lietuvos vežėjus. Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas prieš kelias dienas pareiškė, kad Latvijos ir Rusijos pasienyje susidariusi situacija yra netoleruotina, o „Lietuvos vežėjų diskriminacija neatitinka konstruktyvių bei pragmatiškų Lietuvos ir Rusijos santykių“, ir kreipėsi pagalbos į Europos Komisiją.

EK ragina greičiau spręsti problemą

Anot Muitinės departamento pranešimo, Europos Komisijos Mokesčių ir muitų sąjungos generalinio direktorato generalinis direktorius Walteris Deffaa trečiadienį kreipėsi į Rusijos Federacijos federalinę muitinės tarnybą, „išreikšdamas susirūpinimą, kad Rusijos muitinės sustiprinta krovinių kontrolė, taikoma tik Lietuvos vežėjams, yra diskriminuojanti“.

„W.Deffaa paragino Rusijos muitinę kuo greičiau atšaukti sustiprintos muitinės kontrolės taikymą išimtinai Lietuvos vežėjams ir išreiškė viltį, kad konstruktyvus šios kritinės situacijos išsprendimas nesutrukdys tolesnei sklandžiai prekybai tarp Europos Sąjungos ir Rusijos“, – teigia Lietuvos muitinės departamentas.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovas Jurgis Vilčinskas BNS trečiadienį sakė, kad „Europos Komisija gavo Lietuvos užsienio reikalų ministro laišką ir labai rimtai vertina jame keliamas problemas“. Ketvirtadienį Europos Komisija plačiau situacijos nekomentavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius