Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 07

Rusijos atstovo grasinimas: „Bet koks šiuolaikinis branduolinis ginklas – ir Lietuvos nėra“

Rusija gali perkelti raketinius kompleksus „Iskander“ į Karaliaučiaus sritį, jei NATO stiprins karinių pajėgų buvimą Rytų Europoje, sako Rusijos gynybos ekspertai ir politikai.
„Iskander“
„Iskander“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša „RIA Novosti“, buvęs Rusijos gynybos ministerijos Tarptautinių sutarčių valdybos vadovas Jevgenijus Bužinskis apie galimą „Iskander“ raketų perkėlimą užsiminė po trečiadienį paskelbtos informacijos dėl NATO planų peržiūrėti nuolatinių pajėgų dislokavimo Rytų Europoje galimybes.

Jo žodžius patvirtino ir Rusijos Dūmos Gynybos komiteto vicepirmininkas Francas Klincevičius. Politikas užsimena, kad NATO objektų perkėlimas į Rytų Europos valstybių teritoriją „automatiškai šias šalis padaro taikiniu“.

Rimtas objektas Lietuvos teritorijoje, bet koks šiuolaikinis branduolinis ginklas – tai praktiškai Lietuvos nėra, ir reikia suprasti, kad valstybei ir tos valstybės politikams tai rimta problema, – sakė jis.

„Rimtas objektas Lietuvos teritorijoje, bet koks šiuolaikinis branduolinis ginklas – ir Lietuvos nėra, ir reikia suprasti, kad valstybei ir tos valstybės politikams tai rimta problema“, – sakė jis.

Tuo metu J.Bužinskis tvirtina kol kas nematantis ginkluoto konflikto tarp NATO ir Rusijos pavojaus ir sako, kad tai tik „informacinis karas“, tačiau neatmeta galimybės, kad „Iskander“ raketos, kurias galima aprūpinti branduolinėmis kovinėmis galvutėmis, gali būtų perkeltos į Karaliaučiaus sritį.

„Rusija – branduolinė valstybė. Jei bus aktyvumas (iš NATO pusės), imsime ir permesime „Iskander“ divizioną į Karaliaučiaus sritį“, – trečiadienį „RIA Novosti“ sakė J.Bužinskis.

Naujienų agentūra primena, kad pirmąkart viešai apie galimybę dislokuoti „Iskander“ raketines bazes vakarinėje Rusijos dalyje, reaguojant į NATO ketinimus diegti priešraketinės gynybos bazes Lenkijoje ir Čekijoje 2008-ųjų rudenį oficialiai pranešė tuometinis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

2013 metų gruodį vokiečių laikraštis „Bild“, remdamasis šaltiniais šalies saugumo tarnyboje, pranešė, kad Rusija Karaliaučiaus srityje, prie sienos su Lietuva jau dislokavo artimojo nuotolio raketas „Iskander-M“.

Ši informacija vėliau buvo paneigta.

Balandžio 29 dieną paskelbtoje Lietuvos karinės žvalgybos ataskaitoje taip pat tvirtinama, kad raketų sistema dar nedislokuota, tačiau pagal valstybinės ginkluotės programą raketos privalo atsirasti Karaliaučiuje vėliausiai iki 2020 metų.

„Iskander“ gali būti aprūpintos įprastinėmis ir branduolinėmis kovinėmis galvutėmis, jų skriejimo nuotolis yra 500 kilometrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius