-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 14

Rusijos gėjai prašo Clinton užtarimo

Rusijos gėjų bendruomenė trečiadienį kreipėsi į JAV valstybės sekretorę Hillary Clinton, kuri trečiadienį dalyvavo Maskvoje atidengiant paminklą iškiliam amerikiečių poetui Waltui Whitmanui, prašydama padėti ginti jų teises.
Seksualinių mažumų atstovai
Seksualinių mažumų atstovai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maskvos valstybiniame universitete vykusioje ceremonijoje taip pat dalyvavo kai kurie Rusijos pareigūnai, tarp jų – ir Maskvos meras Jurijus Lužkovas, pagarsėjęs gėjų teisių priešininkas.

JAV politikė per XIX amžiuje gyvenusio poeto, kuris, kaip manoma, buvo homoseksualus, skulptūros atidengimo ceremoniją apie šį opų klausimą nekalbėjo.

J.Lužkovas blokavo visus mėginimus surengti Maskvoje gėjų eitynes ir yra pareiškęs, kad tokių renginių „negalima vadinti jokiais kitais, tik šėtoniškais“.

Daugelis žinovų mano, jog W.Whitmanas (1819–1872 m.) buvo homoseksualus arba biseksualus, nors pats rašytojas to nėra atvirai pripažinęs.

Gėjų aktyvistas Nikolajus Aleksejevas trečiadienį sakė esąs nusivylęs, kad H.Clinton viešėdama Maskvoje nediskutavo apie seksualinių mažumų diskriminaciją Rusijoje. „Rusija turėtų būti demokratinė (šalis), o ji nieko nepasakė“, – piktinosi jis.

N.Aleksejevas antradienį vykusioje spaudos konferencijoje ragino H.Clinton pasmerkti, anot jo, Rusijoje išsišaknijusią ir stiprėjančią homofobiją.

JAV Valstybės departamento atstovas spaudai sakė, kad jo institucijai nežinoma apie jokius Rusijos gėjų bendruomenės prašymus.

Rusijoje homoseksualumas baudžiamuoju nusikaltimu nebelaikomas tik nuo 1993 metų, o homofobiškos nuotaikos tebėra gajos.

W.Whitmano statula buvo pastatyta Maskvos valstybinio universiteto parke, kuriame šių metų gegužę buvo sulaikyta daugiau nei 30 gėjų aktyvistų, kurie mėgino organizuoti maršą.

Šį paminklą finansavusio Amerikos ir Rusijos kultūrinio bendradarbiavimo fondo atstovai antradienį atsiribojo nuo gėjų teisių problemos.

„Whitmanas įkūnijo savo seksualumą savo menu, o aš norėčiau padėkoti merui Lužkovui, kad svetingai priėmė jį šiame mieste, taip pat visiškai neturiu ką pasakyti apie tuos reikalus“, – sakė fondo atstovas Jamesas W.Symingtonas. Anksčiau jis buvo keturiskart išrinktas Misūrio valstijos atstovu JAV Kongrese ir dalyvavo atidengiant šį paminklą.

 W.Whitmano statula Maskvoje tapo JAV atsaku į 2000 metais Vašingtone pastatytą Rusijos poeto Aleksandro Puškino paminklą.

Statulos skulptorius Aleksandras Burganovas per antradienį surengtą spaudos konferenciją užsiminė, kad W.Whitmano paminklo atidengimas buvo vilkinamas ir kad buvo kilę politinių kliūčių, tačiau išsamiau nekomentavo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius