-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 31

Rusijos prezidentas ragina greičiau nutiesti naujus dujotiekius, apeisiančius Ukrainą

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas penktadienį duodamas interviu Bulgarijos nacionalinei televizijai paragino pagreitinti dviejų naujų Ukrainą aplenkiančių dujotiekių tiesimo darbus.
Dujotiekis
Dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Naujųjų energetikos maršrutų, tokių kaip „South Stream“ ir „Nord Stream“, vamzdynų (tiesimas) turi būti pagreitintas“, – D.Medvedevas sakė duodamas interviu iš savo oficialios rezidencijos Mejendorfo pilyje, esančios netoli Maskvos.

„Jeigu sugebėsime diversifikuoti tiekimą, Europa bus mažiau priklausoma nuo politinio režimo įgeidžių vienoje ar kitoje šalyje“, – Rusijos lyderio žodžius citavo televizija BNT.

D.Medvedevas pakartojo, kad Rusija nėra atsakinga dėl sausį dvi savaites nutrūkusio gamtinių dujų tiekimo Europai per Ukrainą, kilus Kijevo ir Maskvos ginčui dėl dujų kainos.

„Teisinė atsakomybė turėtų būti taikoma (konflikto) šaliai, kuri iš tiesų yra atsakinga dėl kontrakto sąlygų nesilaikymo, – sakė prezidentas, kuris taip pat pridūrė, jog turėtų būti įsteigtas "tarptautinis teisinės kontrolės mechanizmas.“

Trečiadienį Rusijos premjeras Vladimiras Putinas Šveicarijos mieste Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume paragino sukurti tarptautinę teisinę energetinio saugumo instituciją. Pasak jo, tokia struktūra galėtų tapti ne mažiau svarbi negu 1951 metais pasirašyta Europos anglies ir plieno bendrijos sutartis, tapusi Europos Sąjungos įkūrimo pamatu.

D.Medvedevas penktadienį taip pat sakė, kad Rusija neprivalo pasirašinėti sutarčių dėl dujų tiekimo su kompanijomis tarpininkėmis.

„Mums nereikalingi jokie tarpininkai, jeigu jie... kelia dujų kainas. Mes norime tiesioginių ir skaidrių kontraktų“, – pridūrė jis.

Tikimasi, kad D.Medvedevas aptars energetikos klausimus su Bulgarijos prezidentu Georgijumi Parvanovu, kuris trečiadienį atvyks vizito į Maskvą.

Abiejų šalių lyderiai derins „South Stream“ energetikos maršruto projektą, pagal kurį planuojama Rusijos dujas tiekti Europos šalims Juodosios jūros dugnu nutiestu vamzdynu. Taip pat planuojama pastatyti naują Burgaso-Aleksandrupolio naftotiekį, kuriuo Rusijos nafta iš Juodosios jūros būtų tiekiama į Graikijos Aleksandrupolio uostą prie Egėjo jūros.

Šiauriniu „Nord Stream“ dujotiekiu planuojama sujungti Rusiją ir Vokietiją, o jo vamzdynai būtų tiesiami Baltijos jūros dugnu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius