-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 07 19

„Rzeczpospolita“ apžvalgininkas Jerzy Haszczynskis: Lenkija turi paremti Lietuvą energetikos mūšyje su Rusija

Lenkija turėtų paremti Lietuvą jos energetikos mūšyje su Rusija, sako Lenkijos dienraščio „Rzeczpospolita“ apžvalgininkas Jerzy Haszczynskis.
Elektros stulpas
Elektros stulpas / Karolio Kavolėlio/BFL nuotr.

Ketvirtadienį paskelbtame komentare „Atominis žaidimas suverenumu“ ekspertas teigia, kad nuo Rusijos išteklių priklausoma Lietuva atsidūrė energetikos žabangose. Jo nuomone, Varšuva neturėtų susigundyti Rusijos vilionėmis dėl pigios elektros, kuriomis Maskva siekia pakirsti Visagino atominės elektrinės projektą.

„Mūsų šiaurės rytų kaimynas jau dabar yra labai sunkioje padėtyje. Yra beveik visiškai priklausomas nuo užsienio, tiksliau sakant, Rusijos teikiamos energijos. Iš „Gazprom“ perka šimtą procentų dujų. Maskva taip pat parduoda tris ketvirčius elektros energijos“, – pažymi apžvalgininkas.

„Rusai diktuoja kainą – tiesiogine ir perkeltine prasme. Nereikia aiškinti, ką reiškia tokia priklausomybė mažai šaliai, kuri tik truputį daugiau nei prieš dvidešimt metų priklausė sovietų imperijai“, – teigia jis.

J.Haszcynskis pabrėžia, kad „Lietuva dabar kovoja dideliame mūšyje dėl energetinio, kartu ir politinio suverenumo“.

„Svarbiausias mūšis vyksta dėl naujos atominės elektrinės, kuri taptų Lietuvos suverenumo simboliu, statybos. Ankstesnę Ignalinos elektrinę Vilnius turėjo uždaryti reikalaujant Briuseliui ir jau dvejus su puse metų gyvena tam tikra prasme tamsoje, o kai apgraibomis bando žengti didelį žingsnį į priekį, po kojomis nukrenta kaladė. Kyla problemų ieškant patyrusio statytojo užsienyje (šiuo metu tai Japonijos koncernas), atsiranda ir bėdų su sava visuomene ir politine klase (Lietuvos Seimas pirmadienį nusprendė organizuoti referendumą dėl naujos atominės elektrinės statybos klausimo)“, – rašo politikos ekspertas.

Jis perspėja, kad „pavojingiausias pinkles šiam projektui surezgė rusai“.

„Jie anksčiau nei lietuviai pačiame Lietuvos pasienyje planuoja statyti dvi elektrines (Karaliaučiaus srityje ir Baltarusijoje). Tame regione nėra tokio didelio naujos energijos kiekio poreikio. Rusai žaidžia ne grynai ekonominį, bet geopolitinį žaidimą. Į tai turi atkreipti dėmesį ir Lenkija“, – rašo J.Haszcynskis.

„Mums svarbiausia yra mūsų pačių energetinės nepriklausomybės stiprinimas, taip pat imantis ir atominės elektrinės Lenkijoje statybos. Tačiau ten, kur Lenkijos interesai nesusikerta su Lietuvos, šiame žaidime reikia remti Vilnių. Svarbiausia, jokiu būdu negalima susigundyti Rusijos statomų atominių elektrinių „pigios“ energijos vilionėmis“, – teigia Lenkijos apžvalgininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius