-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 06 14

S.Muravjovą stebina lošimų verslas: reikėtų daugiau dėmesio rizikų prevencijai

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas po praėjusią savaitę Seime kilusio galimo kyšininkavimo skandalo stebisi lošimų sektoriaus pozicija. Jo teigimu, verslininkai, pasinaudodami situacija, galėtų daugiau dėmesio skirti savo veiklos viešinimui ir rizikų mažinimui.

„Aš suprantu, kad lošimo verslo atstovai nuogąstauja dėl jiems mesto šešėlio. Nežinau, kaip tai vertinti ar kaip į tai reaguoti... Nors ne, pasakysiu, kad man tai kelia nuostabą. Nes kaip žinoma visame pasaulyje, lošimų verslas yra itin rizikingas. Lošimų sektoriuje gali būti plaunami neteisėtais ar korupcine veikla gauti pinigai. Tai yra labai lengva padaryti. Aš nemanau, kad Lietuvos lošimo sektorius turi būti kažkuo išskirtinis“, – laidoje „15/15“ kalbėjo jis.

Pasak specialisto, esminis klausimas – kaip bendrovės reaguos į reputacinę krizę.

„Šis skandalas paveiks lošimo sektoriuje veikiančiu įmonių reputaciją. Klausimas – o ką dabar jos darys, kokių veiksmų imsis. Mano akimis, tokios istorijos yra puiki paskata įsivertinti, ar tikrai viską darau pakankamai gerai“, – kalbėjo S.Muravjovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos registre „Skaidris“ skelbiama, kad iš lošimų ir loterijų asociacijų, vienintelė Nacionalinė lošimų ir žaidimų verslo asociacija yra registruoti lobistai. „Transparency international“ Lietuvos skyriaus vadovas sveikina tokį verslo atstovų žingsnį, tačiau atkreipia dėmesį, kad, tikėtina, didžioji dalis mėginimų daryti įtaką lieka vis dar paslaptyje.

„Smagu, kad kai kurie asociacijų atstovai registruojasi kaip lobistai, praneša apie jų daromą poveikį, bet klausimas, ar matome viską. Ar tikrai visi lošimo verslų atstovai, kai ateina bendrauti į Seimą, paima ilgalaikį leidimą arba praneša apie savo susitikimą viešai? Girdime, kad labai dažnai žmonės, kurie nori paveikti ką nors Seime, gauna vienos dienos leidimą ir yra neįmanoma susekti su kuo jie buvo susitikę, ką jie buvo darę“, – laidoje „15/15” kalbėjo svečias.

Nuo šių metų keitėsi Lobistinės veiklos įstatymas, lobistais registruotis gali ir fiziniai, ir juridiniai asmenys, taip pat patyrę įtaką. Praėjus pusmečiui, anot S.Muravjovo, matomi reikšmingi pokyčiai.

„Per pusmetį užsiregistravo daugiau [lobistų] nei neturėjom 2020 m. pabaigoje. Politikai jau dabar pranešė apie daugiau susitikimų su registruotais lobistai nei per visą praėjusią Seimo kadenciją. Taip pat matome, kad politikai vis jautriau ir detaliau klausiau, apie ką reikėtų pranešti. Ir mano akimis, tai gera pokalbio pradžia“, – sako S.Muravjovas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ketvirtadienį pranešė tirianti galimo papirkimo ir prekybos poveikiu bylą, kurioje įtarimai pareikšti M.Puidoko padėjėjui Kęstučiui Motiečiui.

Įtariama, kad jis galėjo konservatoriui Matui Maldeikiui pasiūlyti 50 tūkst. eurų, jog šis pats palaikytų ir paveiktų kitus parlamentarus neribotam laikui sustabdyti Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimo projektą.

Plačiau apie tai skaitykite čia: M.Puidoko padėjėjas įtariamas prekyba poveikiu – esą siūlė M.Maldeikiui 50 tūkst. eurų kyšį

Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimo projektas Seime buvo registruotas gegužės 20 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius