Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 15

S.Šedbaras: įtariamuosius ne visada būtina sulaikyti

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras kelia klausimą, ar per ikiteisminį tyrimą visus įtariamuosius būtina sulaikyti, o teismo salėje laikyti su antrakiais.
Stasys Šedbaras
Stasys Šedbaras / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Reikėtų pagalvoti, ar būtina visais atvejais merą ar vicemerą laikyti sulaikytą, būtinai demonstratyviai laikyti teismo salėje su antrankiais“, – penktadienį po komiteto posėdžio žurnalistams kalbėdamas apie ilgus ikiteisminio tyrimo, kurio metu įtariamieji būna sulaikyti, terminus sakė S.Šedbaras.

Paklaustas, kuo merai ar vicemerai skiriasi nuo kitų įtariamųjų, jis patikslino, kad sulaikomi ar teismo salėje su antrankiais laikomi galėtų būti tik pavojingi asmenys. „Jeigu yra pavojingas nusikaltėlis, kuris daro smurtinius nusikaltimus, aš sutinku, kad jis ir teismo salėje gali būti pavojingas“, – sakė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, tačiau abejojo, ar, pavyzdžiui, finansiniais nusikaltimais įtariami asmenys galėtų būti pavojingi.

Esą žmonių skundus dėl, jų nuomone, nedaramo teisėsaugos elgesio vertindamas Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) žiūri, kaip prokuroras, teismas pagrindžia, ar juos buvo būtina sulaikyti. „Galbūt pareigūnai gali dirbti ir nelaikydami žmogaus uždaryto“, – svarstė S.Šedbaras.

Lietuvos Vyriausybės atstovė EŽTT Elvyra Baltutytė, kalbėdama per posėdį, sakė, kad suėmimo trukmė Lietuvoje kartais iš tiesų būna pernelyg ilga ir jos pagrįstumą sunku įrodyti EŽTT. Jos teigimu, Lietuvoje būtinai reikia išspręsti ilgo asmenų sulaikymo ir pernelyg ilgo bylų nagrinėjimo teismuose problemas. „Reikia trumpinti tuos procesus, o ne laukti, kol reikės už juos kompensuoti“, – sakė E.Baltutytė.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje taip pat dalyvavęs buvęs laikinasis generalinis prokuroras Raimundas Petrauskas savo ruožtu žurnalistams aiškino, kad priežasčių, kodėl žmonės būna sulaikomi ilgam laikui arba užtrunka bylų nagrinėjimas teismuose, yra daug ir ganėtinai objektyvių.

„Kartais pačios šalys suinteresuotos laukti senaties termino. Puikiai žinome, kada pradeda sirgti. Daugiaepizodėje byloje, kai yra daug asmenų, kurie patraukti kaip įtariamieji, kiekvienas iš jų pradeda skųsti procesinį veiksmą. Atlikti tų procesinių veiksmų nebėra kada, byla keliauja iš teismo į teismą“, – vardijo R.Petrauskas.

Kalbėdamas apie ilgus suėmimo terminus, R.Petrauskas aiškino, kad kiekvienoje byloje reikia žiūrėti į skirtingus dėsnius, tačiau sutiko, jog kartais teisėsaugininkai skirdami terminus padaro klaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius