Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 20

S.Skvernelis: ilgas pabėgėlių laikymas centre Rukloje neskatina sėkmingos integracijos

Į Lietuvą perkeliami pabėgėliai turėtų kuo trumpiau užsibūti priėmimo centre Rukloje, nes būdami čia jie nesiintegruoja, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.
Ruklos pabėgėlių priėmimo centras
Ruklos pabėgėlių priėmimo centras / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Kol sutvarkomi reikalingi dokumentai, Rukloje (pabėgėliai) gali būti, bet faktas, kad būtų kuo trumpesnis laikotarpis, nes jeigu kalbame apie integraciją, tai tikrai tokia sistema, kada kažkokiame centre (pabėgėliai) ilgą laiką praleidžia – tris mėnesius – tai tikrai neskatina sėkmingos integracijos“, – žurnalistams pirmadienį sakė premjeras.

S.Skvernelis taip pat sakė, kad situacija, kai daug į Lietuvą perkeliamų pabėgėlių šalį visgi palieka, susiklostė dėl ankstesnės Vyriausybės sukurtos sistemos.

Pagal Europos Sąjungos programą į Lietuvą per daugiau nei metus perkelti 254 pabėgėliai. Tačiau šalyje jų liko tik trečdalis: iš Lietuvos į kitas ES valstybes jau išvyko 142 pabėgėliai.

„Faktas, kad dalis žmonių, kurie yra perkelti į Lietuvą, vis dar bando išvažiuoti ieškoti laimės kitur, rodo, kad nėra gerai. Mes tikrai turėtume užtikrinti labai aiškiai, suprantamai, kad tie žmonės, kurie yra visgi ne ekonominiai pabėgėliai, o karo pabėgėliai, galėtų sėkmingai susirasti darbą, susikalbėti su bendruomene ir nebūtų kuriami atskiri getai“, – teigė ministras pirmininkas.

„Kol kas tokio proveržio nėra, tai yra darbotvarkės klausimas. Tai, kas buvo anksčiau daroma, nesusikalbėjimas ankstesnėje Vyriausybėje – Vidaus reikalų ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos – ir davė tokį rezultatą“, – pridūrė jis.

S.Skvernelis pats dirbo vidaus reikalų ministru buvusioje Vyriausybėje – į šias pareigas jį buvo delegavusi partija „Tvarka ir teisingumas“. Jis šias pareigas užėmė nuo 2014 metų lapkričio iki 2016 metų balandžio.

Vidaus reikalų minsterijos duomenimis, pagal Europos Sąjungos (ES) programą į Lietuvą per daugiau nei metus perkelti 254 pabėgėliai. Tačiau šalyje jų liko tik trečdalis: iš Lietuvos į kitas ES valstybes jau išvyko 142 pabėgėliai. Pagal ES susitarimą, Lietuva iki šių metų rugsėjo įsipareigojo perkelti 1105 pabėgėlius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, kartu su vidaus reikalų ministru Eimučiu Misiūnu viešėdamas Ruklos pabėgėlių priėmimo centre Jonavos rajone, sakė, kad nevyriausybinės organizacijos artimiausiu metu turėtų pateikti sąrašą savivaldybių, kurios būtų pasirengusios priimti pabėgėlius tiesiai iš stovyklų Graikijoje, Turkijoje ar Italijoje.

„Svarbiausias dalykas, kurį sutarėme – paleisti pilotinį projektą, kuris užtikrintų šeimų perkėlimą iš tų šalių, kur yra stovyklos, kad jos persikeltų tiesiai į savivaldybes, be Ruklos tarpinės stotelės (...). Pilotinį modelį esame aptarę, reikia padaryti visus administracinius žingsnius, kad tas modelis pradėtų veikti jau nuo balandžio mėnesio“, – žurnalistams sakė L.Kukuraitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius