-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 09 07

S.Skvernelis ir R.Karbauskis: nuo bendražygių iki konkurentų

Ekspremjeras, parlamentaras Saulius Skvernelis antradienį pranešė su bendražygiais paliekantis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją. BNS pateikia svarbiausių S.Skvernelio politinės karjeros su „valstiečiais“ posūkių apžvalgą.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
  • 2014 metų lapkričio 11 dieną Saulius Skvernelis, buvęs generalinis policijos komisaras, prisiekė kaip vidaus reikalų ministras.
  • Tuo metu frakcijos Seime neturėjusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir Ramūnas Karbauskis asmeniškai ne kartą išreiškė paramą didelį gyventojų palaikymą turėjusiam S.Skverneliui. „Labai geras pavyzdys ir teisingas sprendimas buvo vidaus reikalų ministru skirti Saulių Skvernelį, vertinant jo profesionalumą ir nekreipiant dėmesio, jog jis nėra jokios partijos narys“, – 2016 metų vasarį teigė R.Karbauskis.
  • 2016 metų kovo 23 dieną S.Skvernelis ir R.Karbauskis surengė bendrą spaudos konferenciją, kurioje tuometinis vidaus reikalų ministras pranešė Seimo rinkimuose dalyvausiąs su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. „Apsisprendžiau dalyvauti Seimo rinkimuose, dalyvauti su tais žmonėmis, kurie savo darbus grindžia vertybėmis“, – tuomet sakė S.Skvernelis.
  • 2016 metų balandžio 22 dieną S.Skvernelis patvirtintas „valstiečių“ sąrašo lyderiu. Ir tuo metu, ir anksčiau jis pabrėžė neketinantis tapti partijos nariu.
  • 2016 metų spalio 23 dieną po antrojo rinkimų turo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga užsitikrino 56 mandatus – daugiausiai iš visų parlamentinių partijų. R.Karbauskis pranešė, kad partija į premjerus teiks S.Skvernelio kandidatūrą.
  • 2016 metų lapkričio 29 dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė patvirtino S.Skvernelio Ministrų kabinetą iš 11 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei trijų socialdemokratų narių.
  • 2017 metų pradžioje kilo skandalas dėl Seimo narės Gretos Kildišienės, kuri į darbą Seime atvykdavo su R.Karbauskio „Agrokoncernui“ priklausančiu visureigiu „Range Rover“. S.Skvernelis tuomet paragino politikus atsakyti į visuomenei kylančius klausimus. „Visuomenei šiandien pat turi būti pateiktos sutartys, kur matytųsi, jog tai yra pagal tuo metu galiojančius teisės aktus atliktos procedūros. (...) Tai turi būti nedelsiant padaryta, visuomenei būtų atsakyta į klausimą, ar tai nėra apsimestinis sandoris“, – tuomet teigė jis.
  • 2017 metų balandį S.Skvernelis pirmą kartą viešai užsiminė sulaukiantis „valstiečių“ raginimų kurti naują frakciją. „Yra nemažai frakcijos narių ir tai jau ne vienetai ir ne dešimtys, kurie nori matyti tą rezultatą, kurį mes žadėjome žmonėms“, – kalbėjo tuometinis premjeras. R.Karbauskis pavadino šias S.Skvernelio kalbas emocijomis. „Tai yra emocijos. Aš specialiai sukviečiau frakciją tam, kad išsiaiškintume. (...) Faktas tas – taip nėra“, – sakė R.Karbauskis.
  • 2018 metų lapkritį S.Skverneliui Seime teko aiškintis dėl R.Karbauskio verslo ryšių su Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkai artimais verslininkais. „Tikrai nesidomiu pono Karbauskio verslo interesais“, – tuomet kalbėjo ministras pirmininkas. Jis sakė kreipęsis į Valstybės saugumo departamentą ir negavęs duomenų apie tai, kad R.Karbauskis keltų grėsmę nacionaliniam saugumui.
  • 2019 metų sausio 17 dieną S.Skvernelis vizito Rusnėje metu paskelbė, jog dalyvaus prezidento rinkimuose. „Aš labai sveikinu tai, nes tikriausiai tai reiškia, kad sausio 26 dieną mes patvirtinsime kandidatą, kuris gegužės mėnesį taps prezidentu“, – S.Skvernelio sprendimą komentavo R.Karbauskis. Kaip jis ir prognozavo, partija patvirtino tuometinį premjerą savo kandidatu rinkimuose.
  • 2019 metų gegužę S.Skvernelis išreiškė palaikymą R.Karbauskio planui eiti į opoziciją, jeigu pralaimės prezidento ir Europos Parlamento rinkimus. „Jeigu bus nesėkmingi rinkimai, tai bus žmonių mano darbo įvertinimas, visos „valstiečių“ frakcijos, ir bus priimti atitinkami sprendimai“, – sakė tuometinis premjeras. Galop „valstiečiai“ liko valdžioje, o kelis mėnesius neatsakęs, ar toliau bus ministru pirmininku, S.Skvernelis paskelbė tęsiantis darbą.
  • 2019 metų gegužės 12 dieną S.Skvernelis prezidento rinkimuose gavo 19,72 proc. balsų ir liko trečias. Vėliau S.Skvernelis tikrinosi partijos pasitikėjimą ir balsavimuose sulaukė paramos.
  • 2019 metų gegužės 28 dieną R.Karbauskis pareiškė, jog „valstiečiai“ laimėjo tiek savivaldos, tiek prezidento, tiek Europos Parlamento rinkimus. S.Skvernelis kitą dieną teigė pergalę suprantantis kitaip: „Dažniausiai laimėjimas būna, kada tu pasieki absoliutų laimėjimą ir esi pirmas kažkokiame reitingavime“. Jis sakė manantis, kad „valstiečių“ lyderis taip pat turi pasitikrinti partijos narių pasitikėjimą. Liepos 15 dieną „valstiečiai“ slaptame balsavime išreiškė pasitikėjimą pirmininku.
  • 2019 metų liepos 8 dieną S.Skvernelis pareiškė, kad „valstiečiai“ turi keistis, jeigu nori matyti jį kandidatu kitų metų Seimo rinkimuose. „Į tokią partiją, kokia ji šiandien yra, man įstoti būtų sunku“, – sakė jis. R.Karbauskis teigė, jog jam nepriimtinos sąlygos dėl įstojimo į partiją, o poreikio ją „gelbėti“ nėra. „Čia bandoma pasakyti, kad jūs turite tai padaryti, tada aš galbūt įstosiu ir išgelbėsiu kažką. Bet iš esmės nieko gelbėti nereikia, mes dvejus su puse metų dirbome kartu“, – kalbėjo R.Karbauskis. Vėliau tiek vienas, tiek kitas iš jų tvirtino, kad konflikto dėl išsiskyrusių nuomonių tarp jų nesama.
  • 2019 metų liepos 12 dieną R.Karbauskis pareiškė, jog S.Skvernelis elgėsi nekorektiškai ir galėjo supainioti interesus, Vyriausybės kanceliarijai užsakius apklausą apie partijos frakcijos Seime įtaką ministro pirmininko reitingams. Premjero komanda tuomet teigė, jog apklausa siekta pamatyti realią situaciją ir atrasti krentančių reitingų priežastis.
  • 2019 metų spalį S.Skvernelis išsakė palaikymą tuometiniam Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, atsisakiusiam trauktis iš pareigų. V.Pranckietis teigė, kad jo atstatydinimo siekia R.Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą. Seimo pirmininkas spalio 22 dieną atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo ir liko poste.
  • 2019 metų lapkritį kilo skandalas dėl išasfaltuotos gatvės prie S.Skvernelio namų. R.Karbauskis tuomet palaikė premjerą, pareiškęs, kad „nereikia ieškoti problemų ten, kur jų nėra“.
  • 2020 metų sausį R.Karbauskis pasiūlė S.Skverneliui vesti partijos sąrašą Seimo rinkimuose. „Jeigu Saulius Skvernelis dalyvaus rinkimuose ir galės, logiška būtų, kad jis užimtų tą pačią poziciją kaip ir praėjusiuose rinkimuose, nes jo reitingas yra aukščiausias“, – sakė „valstiečių“ lyderis. S.Skvernelis tuomet atsakymo nepateikė. Apie dalyvavimą rinkimuose su „valstiečiais“ jis paskelbė tik birželio 5 dieną. Tai, kad jis ves sąrašą, patvirtinta liepos 10 dieną.
  • 2020 metų spalio 25 dieną po antrojo Seimo rinkimų turo R.Karbauskis pripažino pralaimėjimą. „Mes neturime iniciatyvos formuoti valdančiąją daugumą“. S.Skvernelis antrajame ture pralaimėjo kovą vienmandatėje Pilaitės-Karoliniškių apygardoje.
  • 2020 metų lapkričio 19 dieną R.Karbauskis pranešė pasitraukiantis iš Seimo. S.Skvernelis teigė, kad tai „drąsus ir principingas sprendimas“.
  • 2021 metų vasario 11 dieną pranešta, kad „valstiečių“ šešėlinei vyriausybei vadovauti ėmėsi R.Karbauskis, o S.Skvernelis liko be posto. R.Karbauskis teigė, kad S.Skverneliui siūlyta dalyvauti šešėlinės vyriausybės veikloje, tačiau jis atsisakė. S.Skvernelis aiškindamas savo sprendimą sakė, kad šešėlinę Vyriausybę norėtų matyti suburtą iš visų opozicinių frakcijų.
  • 2021 metų kovo 25 dieną S. Skvernelis tapo opozicijos lyderiu.
  • 2021 metų liepos 30 dieną iš „valstiečių“ partijos pašalintas ilgametis narys Tomas Tomilinas, įsitraukęs į konfliktą su R.Karbauskiu. S.Skvernelis buvo viešai šį sprendimą kritikavusių frakcijos Seime atstovų.
  • 2021 metų rugpjūtį tiek S.Skvernelis, tiek R.Karbauskis prakalbo apie nuomonių skirtis. „Valstiečių“ lyderis teigė, kad frakcijoje vyksta „rimta ir nuožmi“ diskusija su S.Skverneliu dėl jo neigiamo požiūrio į prezidentą, remiamą „valstiečių“. S.Skvernelis pripažino, kad turi dvejonių dėl ateities „valstiečių“ frakcijoje.
  • 2021 metų rugsėjo 7 dieną dešimt parlamentarų, tarp jų – S.Skvernelis, paliko Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją. Jie kartu su keliais politikais iš Seimo narių Mišrios grupės pranešė buriantys naują Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“. R.Karbauskis sako nejaučiantis nuoskaudų dėl pasitraukimo, tačiau sako besigailintis rinkėjų, kuriuos šie žmonės apgavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius