Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 21 /10:52

S.Skvernelis nori, kad L.Graužinienė paviešintų pokalbį su juo

Iš vidaus reikalų ministro pareigų atsistatydinantis Saulius Skvernelis pritaria, kad būtų paviešintas jo pokalbis su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene, BNS sakė ministro patarėjas.
Loreta Graužinienė, Saulius Skvernelis
Loreta Graužinienė, Saulius Skvernelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ministras laukia ir pritaria pokalbio paviešinimui, nes tada visiems taps akivaizdu, kad į klausimus apie įvykį buvo atsakyta“, – teigė patarėjas Tomas Beržinskas.

Jis paneigė prielaidas, kas S.Skvernelis atsistatydinimo pareiškimą parašė dėl to, kad Seimo pirmininkė pranešė paviešinsianti jų ketvirtadieno vakaro pokalbį.

„Tikrai ne dėl įrašo atsistatydino. Pokalbio metu nebuvo pasakyta nė vienos įžeidžiančios, nė vienos nekorektiškos frazės“, – sakė ministro patarėjas.

15min.lt šaltinių teigimu, S.Skvernelis atsistatydinimo pareiškimą nusprendė įteikti išgirdęs prezidentės Dalios Grybauskaitės komentarus.

L.Graužinienė: S.Skvernelis dalyvauti rinkimuose susitaręs su socialdemokratais

Seimo Pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė sako besitikinti, kad vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio atsistatydinimas nebus dirbtinis ir netaps jo rinkimų kampanijos dalimi. Seimo vadovė taip pat tikisi, kad Premjeras Algirdas Butkevičius netaikys dvigubų standartų ir patenkins S. Skvernelio pasitraukimo pareiškimą. 

Pasak L. Graužinienės, pačioje Vidaus reikalų ministerijoje yra gana daug kompetentingų žmonių ir vidaus reikalų ministro postą galėtų užimti asmuo iš vidaus reikalų sistemos. L. Graužinienė teigė pastebėjusi, kad neretai S. Skvernelis tebesielgė ne kaip ministras, o kaip policijos komisaras, turėjo netgi savo profsąjungas. 

Visi rašo, koks S. Skvernelis geras, profsąjungos taip pat sako, koks jis geras... Tai koks jis geras, jeigu nesprendžia jų atlyginimo klausimo, jų aprūpinimo klausimo – liemenėmis, batais, ir t.t.? , - L.Graužinienė.

„Tikrai nematau problemų, nepakeičiamų nėra. Aš tik noriu pastebėti, kad tas atsistatydinimas netaptų dirbtinas ir netaptų dar viena rinkimų šou dalimi, kadangi, kiek aš jau šiandien girdžiu, visi rašo, koks S. Skvernelis geras, profsąjungos taip pat sako, koks jis geras...Tai koks jis geras, jeigu nesprendžia jų atlyginimo klausimo, jų aprūpinimo klausimo – liemenėmis, batais, ir t.t.? Niekas kitas, čia tiesioginė ministro pareiga, todėl mes vieną kartą pradėkime įvardinti viską savo vardais“, – interviu LRT laidai „Panorama“ sakė politikė. 

L. Graužinienė sakė besitikinti, kad Premjeras A. Butkevičius pasielgs principingai, „kadangi nesinorėtų, kad jis taikytų dvigubus standartus“. Seimo vadovė priminė, kai buvo atleistas energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius – nors tai buvo labai gerai dirbantis ministras, baigiamajame etape buvo labai svarbūs enrgetiniai projektai, – bet atleistas, nes neatleido savo viceministrės Renatos Cytackos. 

„Tikiuosi, kad Premjeras dvigubų standartų netaikys“, – teigė ji. 

Premjerui laikantis pozicijos, kad S. Skvernelis dar gali apsigalvoti, gal net atsiimti savo pareiškimą, L. Graužinienė šį požiūrį pavadino „rinkimų kampanijos dalimi“. 

„Tikrai nėra paslaptis ir Seime labai visi aktyviai diskutuoja, daug yra kalbų, kad ministras S.Skvernelis aktyviai ruošiasi 2016 metų rinkimų kampanijai, jis aktyviai derėjosi su kiekviena frakcija ir partija, ir, kiek dabar sklando paskutinės žinios Seime, tai, kad yra sutarta su Socialdemokratų partija, ir todėl aš labai nenustembu, kai Premjeras tikrai labai stoja ginti ministrą S. Skvernelį“, – patikslino Seimo Pirmininkė. 

L. Graužinienė neprieštaravo, kad S. Skvernelis kitais metais vyksiančiuose Seimo rinkimuose laimėtų vienmandatėje rinkimų apylinkėje, ateitų į Seimą ir parodytų, ką sugeba įstatymų leidyboje. 

„Seime ne tiktai reikia kalbėti, reikia ir dirbti prie įstatymų“, – pabrėžė „darbietė“. 

Klausiama, ar ministro pakeitimas išspręs visas problemas vidaus reikalų sistemoje, ar dabartinės saugumo situacijos kontekste, kai pasaulyje išaugusi terorizmo grėsmė, nekils įtampa, jog Lietuva liks be šios srities ministro, L. Graužinienė sakė, kad negalima lyginti terorizmo aktų Paryžiuje su pastarųjų dienų įvykiais Lietuvoje, kas yra „akivaizdus aplaidumo atvejis“. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Loreta Graužinienė, Saulius Skvernelis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Loreta Graužinienė, Saulius Skvernelis

L. Graužinienė teigė esanti įsitikinusi, kad naujasis policijos generalinis komisaras Linas Pernavas jau pakankamai įsigilinęs į visą sisteminį darbą, visiškai atlieka savo funkcijas. Seimo vadovė gyrė ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro darbą. 

„Dėl to, kad pasikeis politinis vadovas, tai tikrai sistema nesugrius. (...) Taigi, jeigu tvirtai stovi pamatas, nuo to, kad pasikeis ministras, jis nesugrius“, – neabejojo L. Graužinienė.


Konfliktas tarp L.Graužinienės ir S.Skvernelio kilo ketvirtadienio vakarą, kai Vilniuje vyko iš policijos automatą „Kalašnikov“ pagrobusio vyro paieškos operacija. Bėglio visoje Vilniaus apskrityje ieškojo maždaug 3 tūkst. pareigūnų, buvo pasitelkta policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“, pasieniečių sraigtasparnis. Tuo metu Lietuvoje viešėjo Latvijos ir Estijos parlamentų vadovai bei kelios dešimtys parlamentarų. Seimo pirmininkė vyriausybinio ryšio telefonu paskambino vidaus reikalų ministrui sužinoti, kas vyksta, o šis, L.Graužinienės teigimu, jai pareiškė miegąs.

Seimo pirmininkė penktadienį pranešė, kad kreipėsi į Vyriausybinio ryšio centrą prašydama pateikti informaciją apie pokalbį ir pokalbio išklotinę.

Komentuodama situaciją prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad ministras savo elgesiu „ne pirmą kartą demonstruoja žemą politinį lygį“, „neprisiima ar nesupranta savo asmeninės atsakomybės“. Ji pabrėžė, kad vidaus reikalų ministras privalo laiku ir pilnai informuoti apie įvykius visus valstybės vadovus.

S.Skvernelis penktadienį parašė atsistatydinimo pareiškimą, teigdamas, kad iš pareigų traukiasi „vardan visuomenės intereso ir stabilumo šalyje, bendros globalios grėsmės akivaizdoje“.

Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad ministro atsistatydinimo prašymas bus svarstomas tik po savaitės, kai Vyriausybės vadovas grįš iš Kinijos. Jis vylėsi, kad per tą laiką S.Skvernelis pakeis poziciją ir atsiims pareiškimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius