Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 18

Saulius Skvernelis remia siūlymą gynybai skirti 2,5 proc. BVP

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis remia parlamentarų siūlymą į partijų susitarimą įrašyti nuostatą, kad Lietuvos finansavimas krašto apsaugai 2020 metais pasiektų 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Siūlymas atnaujinti partijų susitarimą yra labai reikšmingas ir yra svarbi žinia mūsų partneriams užsienyje, kad Lietuva tikrai atsakingai ir rimtai yra pasiruošusi savo šalies gynybai ir yra rimtas ir patikimas partneris, kalbant apie kolektyvinio saugumo rėmus“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė S.Skvernelis.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas antradienį nusprendė, kad reikia atnaujinti parlamentinių partijų susitarimą dėl gynybos politikos į jį įrašant, kad 2020 metais finansavimas gynybai turėtų siekti 2,5 proc. BVP.

Pasak komiteto pirmininko „valstiečio“ Vytauto Bako, atnaujintą dokumentą reikėtų pasirašyti šiemet.

Seimo pirmininkas trečiadienį viešai sukritikavo siūlymą skirti 2,5 proc. BVP gynybai: „Manau, kad siūlyti 2,5 procento gali tik tas žmogus, kuris negalvoja dalyvauti Vyriausybėje, kur reikės skirti 2,5 procento“, – Žinių radijui sakė V.Pranckietis.

Jis priminė, jog šiuo metu valdantieji yra įsipareigoję 2018-ųjų metų biudžete numatyti 2 proc. nuo BVP, tačiau kartu pabrėžė, jog tai yra „minimali riba“. Parlamento vadovo patarėja Dalia Vencevičienė vėliau patikslino, kad Seimo vadovas nemano, jog nuo 2020-aisiais gynybos finansavimas negalėtų pasiekti 2,5 proc. BVP ir „palaiko poziciją už pagrįstą lėšų skyrimą gynybai ir saugumui“. Anot jos, V.Pranckietis pabrėžia, kad tai turėtų būti ne atskirų parlamentarų ar Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto siūlymas, bet pasiekta bendru partijų sutarimu.

2014 metais pasirašydamos susitarimą partijos sutarė kasmet didinti finansavimą krašto apsaugai, kad jis ilgainiui sudarytų 2 proc. BVP. Dabartinė Vyriausybė įsipareigojo 2 proc. BVP pasiekti 2018 metais.

Šiemet išlaidos krašto apsaugai Lietuvoje siekia 1,8 proc. BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius