Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 28

Sako, kad remia valdančiuosius, o kaip balsuoja liberalu tapęs V.Pranckietis?

Paskelbęs, jog Seimo rinkimuose dalyvaus su opoziciniu Liberalų sąjūdžiu, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis dėl įstatymų projektų, kur valdančiųjų ir opozicijos nuomonės išsiskiria, ėmė balsuoti kaip pastaroji. Į tai atsakydamas, V.Pranckietis vardija atskirų balsavimų motyvus ir tikina palaikysiantis valdančiųjų iniciatyvas, jei jos neprasilenks su sveiku protu, ir jei siesis su darbų programa, o ne su artėjančiais rinkimais.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rinkimuose su Liberalų sąjūdžiu nusprendęs dalyvauti V.Pranckietis teigė, jog eidamas Seimo pirmininko pareigas, iki kadencijos pabaigos ir toliau vadovausis valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), su kuria ir pateko į Seimą, programa.

„O kas yra už programos ribų, tada svarstysiu pats savo nuomone“, – komentavo 2019-ųjų rugsėjį „valstiečius“ palikęs V.Pranckietis.

Ir nors valdantieji pastaruoju metu ėmėsi klausimų, kurių Vyriausybės ar LVŽS rinkimų programose nėra, dėl jų balsuodamas V.Pranckietis pasirinko opozicionieriaus pusę.

Valstybinės vaistinės: idėją siūlė atmesti

Nei LVŽS rinkimų programoje, nei Vyriausybės programoje valdantieji nekalba apie siekį įsteigti valstybinių vaistinių tinklą, tačiau užsimena apie norą sumažinti vaistų kainas. O to, pasak valdančiųjų, ir būtų įmanoma pasiekti įkūrus tinklą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis

„Valstiečiai“ Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė Farmacijos įstatymo pataisas dėl valstybinių vaistinių Seimui pristatė 2018-ųjų gegužę. Opozicinė partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) projekto svarstyme prašė pertraukos. V.Pranckietis, kaip ir visi valdantieji, tąkart pertraukai nepritarė, o balsuojant dėl pateikimo – nedalyvavo.

Projektas dėl valstybinių vaistinių į Seimo salę grįžo tik šįmet, prieš Seimo kadencijos pabaigą. Pagrindinis Sveikatos reikalų komitetas projektą siūlė atmesti. Valdantieji balsavo „prieš“ arba susilaikė, opozicija – „už“. Už tai, kad projektas būtų atmestas, pasisakė ir V.Pranckietis.

Balsuojant, kuris komitetas turėtų perimti pataisas, Seimo pirmininkas, kaip ir visa opozicija, pasisakė už Ekonomikos komitetą. Bet valdančiųjų balsais svarstymui buvo parinktas Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Lobizmo įstatymas: susilaikė

Piktindamiesi, kad sostinės Lukiškių aikštė virto laikinu paplūdimiu, valdantieji šią savaitę pateikė Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo projektą. Nors pateikimo procedūros metu V.Pranckietis nedalyvavo, balsuodamas dėl projekto įtraukimo į posėdžio darbotvarkę susilaikė. Valdantieji balsavo priešingai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Seimo posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Seimo posėdis

Valdantieji iš stalčiaus ištraukė ir naują Lobistinės veiklos įstatymo redakciją. Keisti lobizmo reglamentavimą politikai įsipareigojo ir rinkiminėje, ir Vyriausybės programose.

Projekto pateikimo ir svarstymo Seime metu V.Pranckietis pozicijos neišreiškė, tačiau priėmimo metu balsuodamas susilaikė. Susilaikė arba balsavo „prieš“ visi Liberalų sąjūdžio nariai.

Į Seimo kadencijos pabaigą į posėdžių salę taip pat atkeliavo nutarimas dėl valstybinio banko kūrimo. Balsuodamas dėl šios valdančiųjų iniciatyvos, pateikimo procedūros metu V.Pranckietis susilaikė, svarstymo metu posėdyje nedalyvavo, o priėmimo metu balsavo „prieš“. Taip vieningai balsavo ir visa Liberalų sąjūdžio frakcija. Valdantieji vieningai, žinoma, balsavo „už“.

„Projektas dėl Lukiškių aikštės gali būti“

Tad ar visa tai reiškia, jog V.Pranckietis valdančiųjų politinės linijos nebesilaiko?

„Ne visur balsavau ir su liberalais, kur susilaikiau – jie balsavo „prieš“. Manau, kad galvose yra įvairovė ir tai ir yra viena iš laisvių, kad tu gali spręsti, kaip tu galvoji“, – į tai atsakė Seimo pirmininkas.

Manau, kad galvose yra įvairovė ir tai ir yra viena iš laisvių, kad tu gali spręsti, kaip tu galvoji.

Tuos projektus, kuriuos teiks valdantieji, bet bus protingi, jis žadėjo palaikyti.

„Kur protingi įstatymai ir kurie yra pagal programą atkeliavę, aš taip ir sakiau, kad už programą balsavau ir turiu padėti ją įgyvendinti“, – paaiškino V.Pranckietis ir atskirai pakomentavo kiekvieno iš balsavimų motyvus.

Įstatymo projektas dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo nieko nesprendžia ir yra proginis, kalbėjo Seimo pirmininkas: „Aš manau, kad jis gali būti, bet jis irgi yra tik proginis ir nieko neišsprendžia. Manau, laikas nuspręs, ko toje aikštėje reikėtų ir ko nereikėtų.“

Tiesa, pliažas sostinėje, jo įsitikinimu, turėjo būti įkurdintas kitoje vietoje.

„Manau, kad Lukiškių aikštė ir šiaip yra simbolis. Tas, kas dabar įvykę – tas pliažas, kaip faktas yra, tai pritraukia labai daug žmonių ir dėmesio tai aikštei. Pliažas geras tuo, kad jame niekas nuskęsti negali, bet negeras tuo, kad galėjo būti padarytas kitoje žmonėms patrauklioje vietoje, nebūtinai centrinėje aikštėje“, – svarstė V.Pranckietis.

Žada nepalaikyti proginių iniciatyvų

Iniciatyvos dėl valstybinių vaistinių jis teigė nepalaikęs, nes nemano, jog toks verslas būtų sėkmingas.

„Dėl Farmacijos įstatymo – taip, aš manau, kad valdiški verslai niekada nebuvo sėkmingi ir daug jų ir dabar yra nelabai sėkmingų“, – aiškino V.Pranckietis.

„Dėl Lobistinės veiklos įstatymo susilaikiau, kadangi buvo labai aiškiai išsakyti argumentai Vytauto Bako, kad jis turi būti papildytas. Ir tas įstatymas neišsprendžia lobizmo problemos.

Bus suteikta, kaip Povilas Urbšys mėgsta sakyti, širma, už kurios dar bus galima šiek tiek pasislėpti. Jis neišsprendžia problemų ir tikrai buvo padarytas progiškai. Dėl ko dvejus metus buvo numestas ir kodėl to nedarėme? Nes nebuvo rinkimų. Dabar yra rinkimai, tai vėl reikia parodyti savo gražesnius veidus“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Sako, kad LVŽS elgiasi neteisingai

„Valstiečiai“ rinkimų programoje numatė galimybę steigti nacionalinės skatinamojo finansavimo institucijos valdomą valstybinio ar mišraus kapitalo regionų plėtros fondą. Tačiau ši iniciatyva Seimo salėje atsidūrė tik prieš rinkimus, esą dėl to V.Pranckietis jos ir nepalaikė.

Tris su puse metų nieko neveikėme, o dabar vėl žmonėms duodame viltį, kad kažkas duos dykai arba pigiai pinigų.

„Tas buvo įrašyta LVŽS programoje prieš ketverius metus, su tokia programa LVŽS atėjo, bet tris su puse metų nieko neveikėme, o dabar vėl žmonėms duodame viltį, kad kažkas duos dykai arba pigiai pinigų. Manau, tai yra netiesa, neteisinga, dėl to taip ir balsavau“, – savo sprendimą aiškino Seimo pirmininkas.

„Jeigu net ir įsteigtų valstybinį banką, nors kalba apie tai nevyksta, jis negalėtų duoti lengvesnėmis, paprastesnėmis sąlygomis paskolų, nes jis irgi turėtų elgtis atsakingai su pinigais, kurie tam bankui būtų paikėti. Ir kalbėti vien apie tai, kad bus prieinamesnės paskolos – jos nebus prieinamesnės. Jos bus lygiai tokios pačios“, – pridūrė jis.

Apie tai, jog Seimo rinkimuose dalyvaus su Liberalų sąjūdžiu, nepartinis V.Pranckietis pranešė antradienį.

Seimo rinkimai įvyks spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius