Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 22

Šalia Anykščių prasidėjo Vorutos pilies statybos

Šalia Anykščių, ant Šeimyniškėlių piliakalnio, prasidėjo Vorutos pilies statybos. Anykštėnai nori XIII amžiaus pilį, kuri, kaip manoma, buvo viena svarbiausių Mindaugo rezidencijų, atstatyti autentiškai.
Šeimyniškėlių piliakalnis - viena iš 15 spėjamų Vorutos pilies vietų
Šeimyniškėlių piliakalnis / 15min.lt archyvo nuotr.

Ant Šeimyniškėlių pIliakalnio buvusios rezidencijos teritorijoje 1251-aisiais Mindaugas apsigynė nuo kunigaikščio Tautvilo, bandžiusio atimti iš jo valdžią. Esą tai patvirtina ir du dešimtmečius piliakalnį tyrinėjusių archeologų radiniai.

„Ir strėlės antgaliai, ir papuošalai, ir keramikos dirbiniai – visa tai liudija, kad XIII-XIV a. čia stovėjo medinės pilys, jose buvo įgulos, kurios saugojo šią Lietuvos valstybės dalį“, – pasakojo A.Baranausko ir A.Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus direktorius Antanas Verbickas.

Beveik dvidešimt metų anykštėnai planavo atstatyti Vorutos pilį, bet statybos prasidėjo tik dabar. Jos vyksta itin atsargiai – piliakalnis nebus kasinėjamas, mediniai pamatai bus dedami ant specialių į žemę įgręžtų sraigtų.

„Jeigu [pilis] būtų kičinė, tai tikrai nebūtų patraukli. Reikia padaryti taip, kad niekas nesuprastų, kaip tai padaryta, – ji atrodytų natūraliai pastatyta XIII a., natūralu, kad skirtumo neturėtų būti. Netgi vinys nebuvo naudojamos, mediniai kaištukai išgręžiami ir paskui strypas aptekintas užkalamas ir rąstai tarpusavyje sutvirtinami. Užrakto formos tuo metu buvo įvairios – bus naudojamos 4 rūšių“, – pasakoja Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis.

Šalia piliakalnio esančioje istorinių žaidimų aikštelėje jau dabar lankytojai gali pasijusti kaip XIII amžiuje. Čia vyksta edukaciniai užsiėmimai, galima išbandyti taiklumą ir vikrumą laidant strėles.

„Šiais metais papilio istorinių žaidimų aikštelė plečiasi, ateityje, pastačius pilį, tikimės, kad čia bus bendras kompleksas, kuriame vienoje vietose amatai, kitoje – ginkluotė“, – pasakoja A.Verbickas.

Pasak muziejininkų, pilies kompleksas turėtų veikti nuolat

Planuojama, kad Vorutos pilies statybos kainuos apie milijoną eurų. Jų tikimąsi iš Valstybės šimtmečio programos ir Europos Sąjungos projektų. Vorutos pilį žadama pastatyti per ketverius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius