-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 02

Šalies garsenybės tapo mokytojais (nuotraukos)

Antradienį šalies garsenybės trumpam paliko įprastinius darbus ir tapo mokytojais. Taip žinomi žmonės nori atkreipti dėmesį į prasmingą mokytojo profesiją.
Beata Nicholson pamokos metu
Beata Nicholson pamokos metu / 15min.lt nuotr.

Keliolikoje šalies mokyklų visą savaitę žinomi šalies mokytojai ves tikras ir artimas savo sričiai pamokas. Taip kartu su programa „Renkuosi mokyti!“ neabejingi švietimui žmonės nori atkreipti visuomenės dėmesį į prasmingą mokytojo profesiją ir paskatinti jaunimą išbandyti šį kelią.

Antradienį į mokytojų rolę įsijautę žinomi žmonės sakė, kad tai buvo įdomi patirtis, o kartu tai leido prisiminti ir savo metus mokykloje. 

Vaikinams dekoruoti sekėsi geriau

Dvejų metukų sūnaus motina mados ir interjero namų „Zoraza“ dizainerė Daiva Urbonavičiūtė sakė, kad smagiausia buvo dirbti buvo su tais vaikinais, dėl kurių ją įspėjo, kad jie didžiausi neklaužados, atsikalbinėja ir neklauso: „O jie sėdi sau ir kuo gražiausiai siuva su adata rankoje. Tokie vaikai man įdomiausi, jie visada kūrybiškiausi ir yra mokyklos druska – aš ir pati mokykloje buvau priskiriama prie vadinamųjų „lyderių“ – tam tikra prasme išsišokėlė, nors ir buvau pirmūnė. Ir savo apranga išsišokdavau, nes jau tada rengdavausi kitaip nei įprasta.“

Pasak moters, pamokos metu vaikinams dekoruoti marškinėlius sekėsi daug lengviau nei merginoms: „Jie labai greitai sugalvoja idėjas ir iškart jas įgyvendina, kai kurie net spėjo užbaigti per pamokas. Merginos didesnės krapštukės.“ D.Urbonavičiūtė sakė, kad mokytoja būti nesunku, tačiau reikia pačiai būti subrendusiu ir stipriu žmogumi. „Manau, kiekvienas pilietis, turintis kokių nors sugebėjimų, turėtų ateiti į mokyklą ir pravesti pamoką“, – sakė D.Urbonavičiūtė, kuri pagamintus marškinėlius ketina su mokiniais eksponuoti parodoje, surengti su jų kūrėjais fotosesiją. Bendraujant su tądien tapusia jos kolege – irgi mokytojavusia Julita Varanauskiene – gimė idėja mokiniams parduoti marškinėlius mokyklos aukcione ir panaudoti lėšas kokiam nors bendram tikslui.

Po tokio bendravimo su vaikais ateina nuotaika, kad Lietuvoje viskas bus gerai ir po dešimties metų, – V.V.Landsbergis„Nustebino kūrybiškumas“

Rašytojas ir režisierius Vytautas V. Landsbergis vaikus įtraukė į pasakos kūrimą. „Pamoka buvo labai šilta ir šviesi. Nustebau, kokie atviri vaikai informacijai. Nustebino ir jų kūrybiškumas. Po tokio bendravimo su vaikais ateina nuotaika, kad Lietuvoje viskas bus gerai ir po dešimties metų“, – sakė jis. Geras mokytojas, vyro manymu, toks, kuris visą gyvenimą pats mokosi. „Mokytojas labai daug gali išmokti iš vaikų. Aš ir pats iš jų daug ko pasisemiu, su jais tariuosi ir rašydamas knygas“, – sako penkių vaikų tėtis V.V.Landsbergis.

B.Nicholson: „45 minutės prabėgo labai greitai“

Beata Nicholson pasakojo, kad būti mokytoja jai patiko: „Vaikai malonūs ir žingeidūs. Man tos 45 minutės prabėgo labai greitai. Bet būti mokytoja ir sunku – reikia gerokai pasiruošti net ir einant pas penktokus.“

Žurnalistė, gyvenanti Didžiojoje Britanijoje ir dažnai sugrįžtanti į gimtinę, iki dabar sako prisimenanti kone visus savo mokyklos mokytojus. „Prisimenu juos visus, o ypač savo pirmąją mokytoją ir jos įkvepiančius žodžius, kai pamačiusi mano pirmuosius rašinėlius pasakė: „Beata, tu gražiai rašai – kai užaugsi, galėsi būti rašytoja“.  Mokytojo profesiją aš labai gerbiu – ji be galo sunki, tačiau turbūt nėra kito tokio darbo, kur tavo poveikis būtų toks svarbus ir toks milžiniškas, ir tai turbūt pagrindinis atpildas turintiems pašaukimą mokyti“, – sako B.Nicholson, trumpam tapusi anglų kalbos mokytoja Vilniaus Salininkų vidurinėje mokykloje.

Mokė vaikus investuoti

SEB banko šeimos finansų ekspertė J.Varanauskienė irgi sakė, kad pamoka jai paliko puikų įspūdį. „Vaikai labai įsitraukė, klausė, ar ateisiu dar. Su devintokais mes žaidėm investavimo žaidimą – kiekvienas „gavo“ po tūkstantį litų ir turėjo priimti tam tikrus sprendimus dėl jų investavimo. Uždirbti pelno, deja, žaidžiant dar jiems nepavyko – tačiau juk svarbiausia patirtis, geriau suklysti su „netikrais“ pinigais“, – sakė ji, asmeninių finansų valdymo mokiusi devintokus Jeruzalės mokykloje.

„Vienas moksleivis investuodamas patyręs nuostolį piktinosi:  „Mokytoja,bet juk neįmanoma iš anksto žinoti, kas rinkoje vyks“. Džiugu, kad šitą dėsnį jie suprato praktiškai.“

Jaudinausi, bet įtampos būti mokytoja nejutau, – J.Varanauskienė„Jaudinausi, bet įtampos būti mokytoja nejutau – tik pritrūko laiko dar kelioms idėjoms įgyvendinti“, – sakė  dviejų vaikų mama Julita.

„Šiais laikais mokytojas ir mokykla nugrūsti kažkur į plačios visuomenės dėmesio užribį. Mes nesidomime mokykla, o mokykla gana uždara mums. Gal tai irgi viena priežasčių, kodėl jaunimas nesirenka mokytojo profesijos – juk be materialinio pagrindo, labai svarbu, kad būtų atkurtas šios profesijos prestižas, moralinis autoritetas – tada ateis ir entuziastų į mokyklas. Vaikams reikalingi mokytojai, mokantys vaikus mąstyti ir kurti, o ne vien beriantys informaciją“, – sakė J.Varanauskienė.

Trečiadienį kūrybiškumo pamoką vaikams ves Jurga Šeduikytė, o Naglis Šulija pradinukams pasakos apie orus. Kitomis dienomis moksleivių laukia Veronikos Povilionienės, Vytaro Radzevičiaus ir kitų žmonių pamokos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius