-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 06

Šaltis veja į nakvynės namus

Dėl spustelėjusio šaltuko uostamiesčio nakvynės namuose ruošiamasi galimam benamių antplūdžiui.
Šilutės plente esančius nakvynės namus žiemą pripildo šalčio vejami benamiai.
Šilutės plente esančius nakvynės namus žiemą pripildo šalčio vejami benamiai. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Iki pirmadienio čia dar buvo kelios laisvos vietos, tačiau, manoma, kad netrukus jos visos bus užimtos. „Kadangi atšalimas buvo staigus, manome, kad šią naktį žmonių ateis daugiau, - vakar kalbėjo Klaipėdos nakvynės namų vadovė Jūratė Karnilienė. – Dar nėra tragedijos, tačiau, jei šalčiai laikysis, turėsime priimti tiek, kiek reikės. Mūsų tikslas yra, kad nė vienas nesušaltų.“

Šilutės plente esančiuose nakvynės namuose iš 52 vienos nakties vietų užimtos buvo 48. Anot įstaigos direktorės, čia priimami tik blaivūs žmonės. Tačiau, anot jos, dažnai tenka susidurti su girtais, nuo narkotikų apsvaigusiais ar agresyviais klaipėdiečiais. Saugumo sumetimais tokie piliečiai nepriimami nakvynei. Vienos dienos nakvynės namuose žmonės gali prisiglausti nuo 20 iki 8 valandos. Gyventojai čia turi galimybę išsimaudyti, virtuvėje pasigaminti valgio.

Kiek kitokios taisyklės galioja laikino apgyvendinimo nakvynės namuose. Viršutinėje gatvėje esančiuose nakvynės namuose visos septyniasdešimt vietų yra užimtos. Klaipėdiečiai čia gali apsistoti pusei metų.

Dėl sušalusių benamių iškvietimų gauna ir uostamiesčio greitosios medicininės pagalbos stoties darbuotojai. Vakar jiems teko važiuoti gelbėti vieno prie „Akropolio“ prekybos centro gulinčio sušalusio benamio. Tokie nelaimėliai dažniausiai gabenami į ligoninę, kiti pristatomi į nakvynės namus.

Šalčio pavojai

Anot medikų, dažniausiai žmonės nušąla kojas, rankas bei ausis, nosis, skruostus. Pirmasis nušalimo požymis – pabalusi oda. Vėliau ji pamėlynuoja. Nušalusią vietą skauda, tačiau ilgainiui skausmas išnyksta. Nušalusiose vietose gali atsirasti žaizdos, į jas gali patekti infekcija, dėl ko nušalusias galūnes kartais tenka amputuoti. Patariama nušalusių vietų – galūnių ir veido dalių – netrinti vilnoniais audiniais, sniegu. Jei yra galimybė, reikėtų pasiekti šiltą patalpą. Kojas išauti iš batų ir pamasažuoti, įtrinti spiritu ar alkoholiu, tačiau jokiu būdu nesišildyti karštame vandenyje ar prie atviros ugnies. Kadangi galūnės nušalusios, jos nejaučia skausmo, todėl greta nušalimo jas galima dar ir nudegti. Atšildymui galima naudoti tik kambario temperatūros vandenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius