Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 23

Šarkinas: mano atlyginimas per didelis

Lietuvos banko (LB) prezidentas Reinoldijus Šarkinas teigia, kad jo alga jam yra per didelė. Pastabų dėl pernelyg didelių atlyginimų bei lengvatinių paskolų darbuotojams Lietuvos banko (LB) vadovas sulaukė ir iš prezidentės Dalios Grybauskaitės.
R.Šarkinas
R.Šarkinas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Šalies prezidentė su R.Šarkinu aptarė dabartinę Lietuvos ekonominę situaciją, optimizmo nekeliančius pirmojo pusmečio rezultatus. Buvo šnekama apie komercinių bankų stabilumo išsaugojimą, rinkos gaivinimą per paskolas, taip pat apie vidinę LB veiklą ir su tuo susijusias problemas.

Žiniasklaidai po susitikimo prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys perdavė, kad, D.Grybauskaitės nuomone, LB komercinius bankus prižiūri gerai, jiems yra garantuojami visi reikiami rezervai.

Šarkinui – prezidentės kritika

Tačiau LB esą turėtų galvoti ne tik apie bankus, bet rodyti pastangas gaivinant visos Lietuvos ekonomiką. Prezidentės teigimu, R.Šarkino vadovaujamas bankas turėtų aktyviau prisidėti prie VILIBOR indekso formavimo, stengtis, kad palūkanų litais normos būtų mažesnės. Reputacijos rizikos problemą spręsim – reikia pakeisti įstatymą, nes iki šiol viskas buvo teisėtai pagal jį daroma, – žadėjo R.Šarkinas.

Prezidentė akcentavo, kad, be ekonominių rizikų, LB gresia reputacijos rizika: plačiai viešojoje erdvėje nuskambėję faktai apie lengvatines paskolas darbuotojams ar jų didelius atlyginimus nėra priimtini. L.Balsio teigimu, D.Grybauskaitė skatino situaciją spręsti aiškiai ir skaidriai, be politizavimo peržiūrint ir inicijuojant reikiamas įstatymo pataisas.

Įstatymą keis rudenį

LB prezidentas sutiko su visomis išsakytomis pastabomis. „Reputacijos rizikos problemą spręsim – reikia pakeisti įstatymą, nes iki šiol viskas buvo teisėtai pagal jį daroma. Rudenį Seime jau bus pakeitimų, dėl kurių užvirė visa šita košė“, – kalbėjo R.Šarkinas.

Jis teigė, kad ir jo, ir jo pavaduotojų atlyginimai jau yra sumažinti 20 procentų, o kitų darbuotojų atlyginimai priklauso nuo vidutinio banko darbuotojo atlyginimo. Kadangi rinkoje situacija kinta greitai, o statistika skelbiama pavėluotai, artimiausiu metu paskelbus naujus duomenis atlyginimai mažės ir likusiems LB darbuotojams.

Gauna 16 400 Lt  į rankas

„Darbuotojų atlyginimai ne per dideli, o mano – per didelis“, – pripažino LB prezidentas, per mėnesį į rankas gaunantis apie 16 400 Lt.

15min.lt primena, kad LB užsitraukė Seimo nemalonę dėl didelių R.Šarkino bei valdybos atlyginimų bei lengvatinėmis sąlygomis darbuotojams dalijamų paskolų. Būsto kreditai litais darbuotojams teikiami už 4,25 proc. metinių palūkanų – apie tris kartus pigiau nei imant paskolą iš komercinio banko.

Siekia mažinti paskolų palūkanas

Paklaustas, ar turi kokių nors svertų, kaip daryti poveikį palūkanų normos dydžiui, R.Šarkinas teigė, kad vienintelė priemonė mažinti VILIBOR – asmeniniai pokalbiai ir įtikinėjimas. Taip pat LB jau keletą savaičių skelbia kiekvieno banko kotiruotes (valiutos pirkimo ir pardavimo kursus), o ne vien bendrą vidurkį.

Tai, anot jo, irgi turi įtakos VILIBOR mažėjimui, tačiau kol bus pasiektas norimas rezultatas, praeis nemažai laiko. Pasak R.Šarkino, siekiama, kad VILIBOR būtų panašus į EURIBOR, t. y. kad paskolos litais kainuotų panašiai kaip eurais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius