Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 28 /12:38

Šarūnas Birutis: Vytauto Vigelio kandidatūra nederinta, nes to nenumato koalicijos sutartis

Kultūros ministras Šarūnas Birutis tikina nederinęs su premjeru Algirdu Butkevičiumi viceministro Vytauto Vigelio kandidatūros, nes to nenumato valdančiosios koalicijos sutartis. darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis teigia, kad artimiausiu metu partijos lygiu sprendimų dėl V.Vigelio priimti nesirengiama. Nors nei Š.Birutis, nei V.Mazuronis nekomentuoja, Lrt.lt informuoja, kad viceministras šių pareigų vis dėl to neteks.
Šarūnas Birutis
Šarūnas Birutis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Papildyta 12:36 val. 

Antardienį lrt.lt skelbia, kad nors pirmadienį būta pareiškimų, kad Darbo partija dėl skandalingai pagarsėjusio kultūros viceministro Vytauto Vigelio ir jo skyrimo į šias pareigas priims tokį sprendimą, koks jai būsiąs parankus, antradienį, atrodo, darbiečiai jau „nuleido sparnus“. Neoficialiomis žinomis, V.Vigelis pervedamas į kitas pareigas.

Nei Darbo partijos vadovybė, nei kultūros ministras Šarūnas Birutis šios informacijos kol kas nekomentuoja.

LRT.lt šaltinių teigimu, V.Vigelis greičiausiai bus paskirtas Š.Biručio patarėju ryšiams su visuomene.

Nuostata aptarta tik žodžiu?

„Koalicijos sutartyje niekada nebuvo parašyta, kad viceministrų kandidatūros derinamos su premjeru. Viceministrus deleguoja partijos, kurioms yra pagal pasiskirstymą paskirta, ir jie būdavo tiesiog patvirtinami“, – Žinių radijui antradienį savo sprendimo motyvus dėstė Š.Birutis.

Jis teigė manantis, kad viceministrų kandidatūros turėtų būti derinamos su premjeru, tačiau to nedarė, nes nuostata politinėje taryboje buvo aptarta tik žodžiu.

Po Darbo partijos valdybos posėdžio antradienį partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis BNS vis dėlto pripažino, kad žodinio susitarimo suderinti viceministrų kandidatūras Š.Birutis neįgyvendino, bet pabrėžė, kad „tai nėra kažkoks nusikaltimas ar nusižengimas; kam nepasitaiko – chirurgai pilve žirkles palieka kartais“. Jis aiškino, kad V.Vigelio kandidatūra liko nesuderinta „dėl techninių kliūčių“.

„Buvo vienos politinės tarybos metu iškelta tokia idėja, kad reikia koalicijos partneriams daugiau bendrauti ir pasiderinti, taip pat ir viceministrų kandidatūras.

Tokio bendro pasiderinimo schema buvo tokia, kad ministrai turėtų pasiderinti, logiška, pirmiausia su premjeru, o jeigu atsiranda kokių nors abejonių ar nesutarimų, tai klausimas sprendžiamas klausimų vadovų lygmeniu. Buvo normali, labai gera aptarta schema tam, kad šiek tiek komunikuotume (...).

Jeigu kalbame apie V.Vigelio paskyrimą, tai jis buvo visiškai teisėtas ir nepažeidžiantis nei įstatymų, nei koalicijos sutarties, bet tas geranoriškai visų priimtas susitarimas šiek tiek pasitarti dėl techninių kliūčių neįvyko.

Mano žiniomis, Š.Birutis buvo komandiruotėje Prancūzijoje, po to jie bandė susiskambinti su premjeru, bet nesusiskambino, jisai grįžęs išėjo atostogų iš karto, po to atostogauti išėjo premjeras“, – aiškino V.Mazuronis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valentinas Mazuronis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valentinas Mazuronis

V.Mazuronis patikino, kad artimiausiu metu partijos lygiu sprendimų dėl V.Vigelio priimti nesirengiama.

Š.Birutis taip pat sakė nepateisinantis V.Vigelio ankstesnių sprendimų, dėl kurių jis buvo pripažintas supainiojęs interesus, tačiau esą jį į postą paskyrė būdamas atlaidus ir siekdamas suteikti jam progą pasitaisyti.

„Ir dabar smerkiu tokius dalykus, bet visada galvoju, kad mes turime būti žmonės, būti atlaidesni vieni kitiems, gerbti, mylėti ir duoti viltį (...). Kitą žmogų už jo buvusias klaidas niekinti, drabstyti purvais ir pasmerkti visam gyvenimui – manau, tai yra neteisinga. Manęs tėvai taip nemokė elgtis. Šiuo atveju aš gal pasielgiau ne kaip politikas, bet kaip žmogus – galvoju, kad mes turime duoti šansą žmogui, turinčiam patirtį, gebėjimus“, – sakė Š.Birutis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vytautas Vigelis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vytautas Vigelis

Jis teigė pavedęs V.Vigeliui Regionų kultūros ir etnokultūros sritis, nes šiais klausimais V.Vigelis yra dirbęs „daugybę metų“ ir yra kompetetingas. Š.Birutis taip pat atmetė turintis asmeninių ryšių su V.Vigeliu.

A.Butkevičius: yra moralinių reikalavimų

Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius Lietuvos radijui antradienį sakė, kad dėl nuostatos, jog viceministrų kandidatūras ministrai turi derinti su premjeru, politinėje taryboje buvo sutarta dar formuojant Vyriausybę ir tai daro visi ministrai.

Kalbėdamas apie V.Vigelį, Vyriausybės vadovas taip pat sakė, kad skiriant politikus į viceministrus jų reputacija yra vienas svarbiausių kriterijų.

„Politikai turi suprasti, kad ne vien turime vadovautis tam tikrais teisiniais dalykais, bet parenkant tam tikrus žmones, kurie yra politinio pasitikėjimo, jiems turi būti keliami ir moraliniai reikalavimai. Aš manau, kad visuomenė nori, kad politikai būtų ir padorūs, sąžiningi, atsakingi ir kompetetingi“, – LRT radijui sakė premjeras.

A.Butkevičius pirmadienį pareiškė kultūros ministrui „darbiečiui“ Š.Biručiui nurodęs per šią savaitę atleisti viceministrą V.Vigelį, kuris buvo paskirtas į pareigas nesuderinus kandidatūros.

A.Butkevičius pirmadienį pareiškė kultūros ministrui „darbiečiui“ Š.Biručiui nurodęs per šią savaitę atleisti viceministrą V.Vigelį, kuris buvo paskirtas į pareigas nesuderinus kandidatūros. Pasak Vyriausybės vadovo, jis neatitinka moralės reikalavimų.

Šis politikas pateko į skandalą, kai 2011 metų galbūt neblaivus buvo Varšuvoje išlaipintas iš lėktuvo. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra paskelbusi, kad jis yra supainiojęs viešuosius ir privačius interesus.

V.Vigelis į pareigas paskirtas liepos 2 dieną. Jis poste pakeitė Agnetą Lobačevskytę, kuri paskirta lygių galimybių kontroliere.

Š.Birutį ir V.Vigelį į pareigas delegavo Darbo partija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius